Moskisvet.com
Morda so krivi sinusi

Zdravje

Razlogi za zobobol, na katere morda niste niti pomislili

Su.S.
21. 09. 2019 07.00
0

Najpogostejši razlog za neprijetni zobobol je zobna gniloba, ki je posledica pomanjkljive ustne higiene in nezdrave prehrane. Poleg slednje pa obstajajo vzroki, ki vas bodo morda presenetili.

Zobna gniloba

Zobobol je ponavadi posledica zobne gnilobe oziroma kariesa. Če se ta ne odkrije pravočasno, bakterije prodrejo do zobnega živca, ki se vname in izzove intenzivno, konstantno bolečino. Zobna gniloba je sicer posledica pomanjkljive ustne higiene in nezdrave prehrane. Zaradi hudega vnetja in močnih bolečin je včasih nujno potrebno  koreninsko zdravljenje zoba in odstranitev živca, posledica tega pa je mrtev zob.

Kariogena živila so tista, ki vsebujejo ogljikove hidrate, tveganje za nastanek kariesa pa zmanjšajo beljakovine, medtem ko maščobe nimajo ne kariogenega, ne zaviralnega učinka. Sladkor je vir energije za kariogene bakterije in kislina, ki jo te izločajo, poškoduje zobno sklenino, zato se izogibajte sladki hrani in pijači, uživajte veliko sveže zelenjave in sadja, morskih rib in popijte dva litra tekočine na dan. Priporočljivo je, da usta po jedi sperete z vodo, zjutraj in zvečer pa poleg ščetkanja poskrbite tudi za čiščenje medzobnih prostorov.

Sladkega naj bo čim manj na jedilniku
Sladkega naj bo čim manj na jedilniku FOTO: Profimedia

Okužba

Nujno obiščite zobozdravnika, če vaš zobobol spremljajo povišana temperatura, otekline in povečane bezgavke. V tem primeru je prišlo do resnejše okužbe, ki po vsej verjetnosti zahteva zdravljenje z antibiotiki.

Poškodovan zob

Vzrok za zobobol je lahko tudi poškodovan zob, še posebej, če se odlomi večji del zoba. Na to vas bo opozarjala bolečina v intervalih, med žvečenjem hrane. Poškodbe ne boste videli s prostimi očmi, zato bo potreben obisk zobozdravnika. Če zob poči vse do korenine, boste morda ostali brez njega.

Poškodbe zob včasih niso vidne s prostim očesom
Poškodbe zob včasih niso vidne s prostim očesom FOTO: Profimedia

Obolele dlesni

Velika težava so tudi obolele dlesni, na kar sprva opozarjajo bolečine in krvavitve iz dlesni, kar se lahko razvije v težje ozdravljivo parodontozo. Gre za resno bolezen, ki jo povzročajo bakterije in ki lahko ogrozi vaše celotno zdravje, saj s seboj prinaša tudi povečano tveganje za nastanek sladkorne bolezni, srčnega infarkta in možganske kapi, ter oslabi imunski sistem.

Škrtanje z zobmi

Bolečine lahko izzove škrtanje z zobmi oziroma bruksizem, s čimer si posameznik večinoma nevede uničuje zobe ponoči, pa tudi podnevi. Če se zbujate z bolečimi čeljustmi in glavobolom, ponoči morda škrtate z zobmi. Največkrat je vzrok za bruksizem stres, poleg njega še nepravilnosti kot je nepravilni ugriz ali previsoke plombe, lahko se pojavi tudi kot stranski učinek zdravil za zdravljenje depresije.

Zobna ščetka, ena vaših najboljših prijateljic
Zobna ščetka, ena vaših najboljših prijateljic FOTO: Profimedia

Nova plomba

Bolečine lahko občutite tudi po plombiranju. Če težave ne izginejo po tednu dni ali dveh, odkar vam je zobozdravnik na zob namestil plombo, boste morali na ponoven obisk.

Zobobol ali vnetje sinusov?

Ker so korenine zgornjih zob blizu sinusov, boste morda ob vnetju slednjih zmotno mislili, da gre za zobobol. Na vnetje sinusov sicer opozarjajo slab zadah, izguba voha, kašelj, utrujenost, glavobol, zamašen nos in izcedek ter vnetje žrela.

Avtoimune bolezni

Zobobol je lahko tudi znak, da trpite za avtoimuno boleznijo, kot so kožne bolezni lichen planus, pemphigus vulgaris in pemfigoid, ki prizadanejo tudi sluznico, zato bodite pozorni na kakršnekoli spremembe, papule in vzbrsti na dlesnih.

Morda so krivi sinusi
Morda so krivi sinusi FOTO: Profimedia

Domača lekarna

Ko vas bo zgrabil zobobol, si lahko najprej pomagate sami. Poskusite z izpiranjem s fiziološko raztopino ter temeljitim čiščenjem zob in medzobnih prostorov. Morda bo že to rešilo vaše težave.

Žajbljev čaj omili bolečine, olje nageljnovih žbic pa deluje kot anestetik. Prva pomoč so lahko tudi hladni obkladki, toda če težave ne bodo izginile, boste morali potrkati na vrata svojega zobozdravnika.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470