Moskisvet.com
Rešitev imate pogosto kar pred nosom.

Zdravje

Preženite meglo v glavi

M.S.
02. 02. 2024 05.00
0

Vas jezi, ker se na delovnem mestu ali pri vsakdanjih opravilih nikakor ne morete zbrati in niste sposobni jasnega razmišljanja? Kar doživljate, je občutek megle v glavi, ki ni tako nedolžna stvar, kot si morda mislite.

Vam je znan tisti občutek zmedenosti, ko ne morete jasno razmišljati in sprejemati odločitve, ali ko se ne morete skoncentrirati in ste strašno pozabljivi? Gre za občutek tako imenovane megle v glavi, stanje pa lahko postane skrb vzbujajoče, če se pojavi nenadoma, se stopnjuje, ali če traja dlje časa in vas ovira pri vsakdanjih opravilih. Tovrstne težave lahko opozarjajo na nepravilno delovanje ščitnice, možgansko kap, slabokrvnost, sladkorno bolezen, depresijo ali Alzheimerjevo bolezen.

Stres je eden najpogostejših krivcev.
Stres je eden najpogostejših krivcev. FOTO: POP TV

Da pa ne boste takoj panično drveli k zdravniku, naj vas potolaži, da so najpogostejši razlogi za občutek megle v glavi stres, pomanjkanje spanca, nezdrava prehrana, pomanjkanje vitamina B12, zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, protibolečinska zdravila in zdravila proti alergijam ter dehidracija, pojavi pa se lahko tudi kot stranski učinek kemoterapije.

Najbrž se vam že malce svita, ali pa tudi ne, kaj morate storiti, da bodo vaši možgani začeli delovati s polno močjo. Poglejmo torej, kako se znebiti neprijetnih meglic.

Kako si zapomniti sanje? S temi triki vam bo uspelo!
Preberi še
Kako si zapomniti sanje? S temi triki vam bo uspelo!

Spremenite prehrano

Mediteranska dieta je najboljše zdravilo. Ribe, sadje, zelenjava, oreščki, stročnice, polnozrnati izdelki in olivno olje bodo izboljšali vaš spomin in koncentracijo. Losos je denimo bogat z vitaminom B12, ki je nujno potreben za delovanje živčnega sistema, poleg tega so ribe bogate z maščobnimi kislinami omega 3, ki pospešujejo tvorbo sinaps oziroma povezav med možganskimi celicami. Do jasnih misli vam bodo pomagala tudi živila, ki so bogata z antioksidanti, vsekakor pa se izogibajte predelani hrani, ki vsebuje preveč soli, sladkorja, umetnih sladil, nezdravih maščob in aditivov.

Najboljše zdravilo
Najboljše zdravilo FOTO: POP TV

Jejte več proteinov

Po obrokih, ki so bogati z ogljikovimi hidrati, doživite hiter dvig, a tudi hiter padec energije. Ogljikovi hidrati blokirajo delovanje nevronov, ravno nasprotno pa živila, bogata s proteini, pozitivno vplivajo na njihovo delovanje.

Ne pozabite na zadosten vnos tekočin

Če čez dan v telo ne vnesete dovolj tekočin, boste vplivali na njegovo optimalno delovanje. Možgani pri tem seveda niso izvzeti. Če začutite žejo, je to prvi znak dehidracije, in takrat je vaša sposobnost jasnega razmišljanja že manjša.

Rešitev imate pogosto kar pred nosom.
Rešitev imate pogosto kar pred nosom. FOTO: POP TV

Privoščite svojemu telesu več spanca

Če ste neprespani, boste bolj zmedeni in nezbrani. Ne spite pri prižgani luči, pred spanjem se ne ukvarjajte z elektronskimi napravami, izogibajte se težki hrani, kofeinu in alkoholu. Če lahko, spite goli ali pa v oblačilih iz naravnih materialov, v spalnici pa naj ne bo prevroče, idealne temperature so do 18 stopinj Celzija.

Bodite aktivni

Z vadbo boste odpihnili neprijetne meglice v glavi, kajti med telesno aktivnostjo v vaše možgane doteka več krvi in kisika, seveda pa imajo korist od nje tudi vsi ostali deli telesa. Čez teden si razporedite vsaj 150 minut zmerne telesne aktivnosti in vaše misli bodo bolj jasne.

Ublažite negativne učinke stresa

Zadostna količina spanca in telesna aktivnost sta odličen recept za to, kako ublažiti negativne učinke stresa, poleg teh pa si čas rezervirajte za stvari, ki vas resnično veselijo in sproščajo. Katere so to, najbolje veste sami.

Najbolj nenavadni zakoni in predpisi na svetu
Preberi še
Najbolj nenavadni zakoni in predpisi na svetu
Kaj storiti, ko ste zaljubljeni v dve osebi hkrati?
Preberi še
Kaj storiti, ko ste zaljubljeni v dve osebi hkrati?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492