Moskisvet.com
Posteljnina

Zdravje

Prevleka za blazino vsebuje več bakterij kot straniščna školjka

M.S.
29. 06. 2023 05.00
0

Ste vedeli, da lahko umazana posteljnina vsebuje več kot tri milijone bakterij po zgolj enem tednu? In ker v postelji preživimo pribl. tretjino svojega življenja, je pomembno, da je čista. Če bi posteljnino pogledali pod mikroskopom, bi bili presenečeni in bi jo menjali bolj pogosto.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Kot je pokazala raziskava, ki jo je opravilo podjetje Amerisleep, lahko prevleka za blazino po zgolj enem tednu uporabe vsebuje več kot tri milijone bakterij, kar je 17-tisočkrat več, kot jih v povprečju vsebuje straniščna školjka!

Predmeti, ki so bolj umazani od stranišče školjke
Preberi še
Predmeti, ki so bolj umazani od stranišče školjke

V analizi so strokovnjaki testirali tudi prisotnost bakterij na posteljnini, vzmetnicah in iskali morebitne patogene snovi v postelji. Posteljnina vsebuje alergene, glive in odmrlo kožo oz. snovi, s katerimi ne želite deliti postelje, saj privlačijo pršice, živali, ki jih ne morete videti s prostim očesom in katerih glavni vir hrane so odmrle kožne celice, ki so zanje obnovljiv vir hrane. Zaradi izpostavljenosti pršicam lahko razvijete alergijo in živite z oslabljenim imunskim sistemom.

Kako pogosto pa vi menjate posteljnino?
Kako pogosto pa vi menjate posteljnino? FOTO: Shutterstock
4 manj očitni simptomi, ki kažejo na to, da imate težave s črevesjem
Preberi še
4 manj očitni simptomi, ki kažejo na to, da imate težave s črevesjem

Strokovnjaki opozarjajo, da bi morali – še posebej prevleke za blazino – menjati bolj redno oz. več kot enkrat tedensko. Posteljnino dnevno ''okužite'' z odmrlimi kožnimi celicami, znojem, ličili, olji, telesnimi izločki, losjoni, kremami za lase in ostalim. Posebej odmrle kožne celice in znoj predstavljajo hrano za pršice, kar jih zvabi v posteljo in omogoča njihovo razmnoževanje. Pretekle študije so pokazale, da se na umazani posteljnini nabirajo tudi baterije, ki povzročajo določene bolezni. Kljub opozorilom strokovnjakov pa ljudje premalo pogosto menjamo posteljnino, posebej samski moški, ki jih menjajo tudi zgolj enkrat na mesec ali še redkeje.

Če perete spodnje perilo pri tej temperaturi, so na njem verjetno ostanki fekalij
Preberi še
Če perete spodnje perilo pri tej temperaturi, so na njem verjetno ostanki fekalij

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479