Moskisvet.com
Če prsti pordijo, ste lahko mirni.

Zdravje

Preverite stanje svojega srca s 30-sekundno metodo, ki vam lahko reši življenje

A.P.
26. 12. 2019 07.00
0

S starostjo smo vse bolj podvrženi boleznim, saj naš imunski sistem z leti peša. Zato je priporočljivo, da vsakih nekaj let opravimo celosten preventivni pregled, poleg tega pa lahko tudi sami doma opravimo nekaj testov. Med drugim lahko s preprostim 30-sekundnim pregledom preverimo zdravje svojega srca.

Metoda je zelo preprosta in jo lahko izvedete vsak trenutek. Ste vedeli, da je človeško srce tako zelo močno, da lahko utripa samo od sebe, neodvisno od ostalih organov? Bolezni srca in ožilja so v skoraj polovici primerov glavni vzrok smrti Slovencev, zato je izjemno pomembno, da skrbimo za najpomembnejšo mišico našega telesa. Če ukrepamo pravočasno, imamo boljše možnosti, da dočakamo visoko starost.

Če vaši prsti pobledijo, je to razlog za skrb.
Če vaši prsti pobledijo, je to razlog za skrb. FOTO: Shutterstock

Kako dobro skrbite za srce, lahko preverite s preprosto metodo, ki vam bo vzela vsega 30 sekund. Mrzlo vodo – za boljši rezultat jo ohladite s kockami ledu – zlijte v dovolj veliko posodo, da boste lahko vanjo pomočili konice prstov na obeh rokah. Prste do členkov potopite za pol minute. To bo razkrilo, kako kri odreagira na mraz. Možna sta dva izida – pordele ali blede oz. modrikaste (cianozne) konice/vrhovi okončin.

Težave s cirkulacijo krvi po telesu lahko vodijo do pojava številnih bolezni, od težav s srcem in ožiljem, sladkorne bolezni, nastanka krvnih strdkov do težav s pljuči in občutka stiskanja v prsih.

Pordeli prsti prinašajo dobre novice, saj to pomeni, da nimate težav z oksigenacijo krvi, da je po vsej verjetnosti srce zdravo in nimate težav s cirkulacijo krvi.

Če prsti pordijo, ste lahko mirni.
Če prsti pordijo, ste lahko mirni. FOTO: Shutterstock

Če so konice prstov postale blede oz. pomodrele, imate po vsej verjetnosti težave s cirkulacijo krvi. To nastane zaradi nizke ravni kisika v rdečih krvničkah (eritrocitih), ki telo preskrbujejo s kisikom ali ker kri v obtoku nima dovolj kisika.

12 korakov do boljšega spanca
Preberi še
12 korakov do boljšega spanca

Da prsti nazaj dobijo zdravo barvo, jih lahko poskušate pogreti ali zmasirati konice. Če se prsti ne obarvajo v naravno barvo, priporočamo obisk zdravnika. Če se ob pomodrelih prstih pojavijo še vročina, potenje, glavobol, težave z dihanjem, bolečina v prsih, omotica ter otopelost rok, nog, prstov na roki in nogi, pokličite prvo pomoč.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369