ZDRAVJE

Prednosti manjših prsi in zakaj imajo premožnejši moški rajši majhne

A.P.
15.09.2021, 5:00
8
Čeprav večina moških ali pa vsaj najstnikov sanjari o ženski z velikim oprsjem in so dekleta, ki imajo manjšo košarico, manj popularna pri moških in vzbujajo manj pozornosti, pa za to niso nič na slabšem, kvečjemu obratno. Ne le, da lahko nosijo obleko brez modrčka, da je telovadba manj stresna, da nimajo bolečin v hrbtu, vratu in ramenih (slaba drža vodi tudi v glavobol), da nimajo vnetja kože pod dojkami, in da so njihove prsi bolj čvrste, za marsikaterega moškega so tudi bolj simpatične, čeravno so velike prsi za velik del moških seksi in dokaz ženstvenosti. A manjše po drugi strani lepo sedejo v roke. A to še zdaleč niso edine prednosti manjših dojk.

Čeprav je splošno prepričanje, da so večje prsi privlačnejše, pa imajo manjše prsi v primerjavi z njimi številne prednosti.

Bolj kot velikost je pomembna čvrstost.
Bolj kot velikost je pomembna čvrstost./ FOTO: Shutterstock

Večji užitek pri seksu

Manjše prsi so zaradi manjše obloženosti z maščobnimi tkivi precej bolj občutljive na dotik in zato ženski pri predigri nudijo več užitka. Zaradi manj maščobe je lažje stimulirati žlezno tkivo, ki je globoko pod površjem in je občutljivi del oprsja. Če ima ženska velikost košarice C ali manj, to tkivo prebudimo že z nežnimi dotiki ali poljubi. Po raziskavi dunajske univerze so majhne prsi za 24 odstotkov bolj občutljive kot večje in posledično ponujajo več užitka.

PREBERI ŠE
To so zvezdnice z najbolj popolnimi prsmi

Bogati imajo raje ženske z manjšimi prsmi

V Psyhology Today beremo, da imajo premožni moški raje manjše prsi, medtem ko imajo moški, ki se finančno težko prebijajo skozi življenje, raje ženske z veliki prsmi. Zakaj je temu tako? Psihologi imajo odgovor. Moški, ki se ubadajo s finančnimi težavami in imajo nižji družbeno-ekonomski status, ženske z veliki prsmi povezujejo s hrano, nego in zaščito, zato podzavestno izbirajo ženske z veliko košarico, saj to ''dokazuje'', da imajo dostop do hrane in drugih stvari, pomembnih za preživetje. Na drugi strani premožni moški v ženskah z majhnimi prsmi vidijo nekoga, ki je finančno in tudi sicer neodvisen.

Ni vse v velikosti. Tudi, ko gre za prsi.
Ni vse v velikosti. Tudi, ko gre za prsi./ FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
Je velikost pomembna? To pravijo porno zvezdnice ...

Mladostniški videz

V raziskavi, objavljeni na health.com, v kateri je sodelovalo 1.600 različno starih žensk z različno velikostjo oprsja, so ugotovili, da so ženske z manjšimi prsmi v povprečju videti pet let mlajše od tistih z velikimi. Ste vedeli, da so moški v kameni dobi starost žensk ocenjevali tudi na podlagi povešenosti prsi? Bolj povešene so pomenile višjo starost. Zato ženske z manjšimi prsmi, ki so zaradi manjše teže manj povešene, delujejo bolj mladostno.

Povešenost

Ženskam z manjšimi prsmi se zaradi omenjenega razloga ni treba bati, da se bodo te z leti povesile, kar je težava številnih žensk. Čeprav pravi razlog za povešanje dojk ni znan, ima nošenje nedrčka negativen učinek na to in ne obratno, kot velja splošno prepričanje. Ženska z manjšimi prsmi se bo tudi pri petdesetih brez problema sončila zgoraj brez, medtem ko se ženskam z veliki prsmi do tedaj povesijo tudi do 13 centimetrov.

PREBERI ŠE
To je najbolj priljubljen del ženskega telesa!

Plehkost

Raziskava je pokazala, da so moški, ki prisegajo zgolj na velike prsi, seksistično naravnani in plehki. Študijo na to temo so opravili na kolidžu Westminster, v kateri so moške vprašali, zakaj izbirajo ženske z velikim oprsjem. Mnogi so kot razlog navedli, da naj bi bile tovrstne ženske lažje tarče.

Manjše prsi imajo številne prednosti.
Manjše prsi imajo številne prednosti./ FOTO: Dreamstime

Nesimetričnost

Velike prsi so pogosto neenake oz. neenakomerne, moške pa naj bi podzavestno privlačila simetrija.

Manjša verjetnost za razvoj raka in sladkorne bolezni

Ženske z manjšimi prsmi težje zbolijo za rakom na dojkah. Pri manjših se namreč spremembe zlahka zatipajo, z mamografijo (oz. ultrazvokom) pa sicer lahko odkrijemo vse nepravilnosti tudi pri večjih prsih. Bolj kot velikost je sicer pomembno tkivo oz. njegova gostota. Ženske, ki imajo prsi z več gostega žleznega tkiva kot maščobnega, so namreč bolj ogrožene za razvoj raka na dojkah. Manjše je tudi tveganje za razvoj sladkorne bolezni. ''Puberteta je obdobje, ki ga zaznamuje povečana inzulinska rezistenca, stanje, v katerem telo ne absorbira glukoze tako, kot bi moralo. To pa povzroči porast količin sladkorja v krvi, ki je znanilec sladkorne bolezni tipa 2,'' razlaga profesor Joel Ray. Pri zdravih najstnikih se to stanje po puberteti normalizira in visoke količine sladkorja v krvi izginejo, a ravno zaradi tega so dekleta z večjim oprsjem kasneje izpostavljena večjemu tveganju za diabetes.

PREBERI ŠE
Moške bradavičke – prepogosto spregledana erogena cona