Moskisvet.com
Drža za računalnikom

Zdravje

Kakšna je pravilna drža pri sedenju za računalnikom?

A.P.
31. 01. 2020 07.27
0

Marsikdo od nas večji del delovnega in tudi prostega časa preživi za računalnikom. Čeprav ima delo z računalnikom številne prednosti in nam marsikaj v življenju olajša, pa ima to svojo ceno, ki jo običajno plačujemo z našim zdravjem.

Mnogi pred računalnikom dnevno prebijejo tudi osem ur in več. Vse to se lahko odraža na zdravju, še posebej, če za računalnikom sedimo narobe. Nepravilna drža in uporaba zaslona lahko namreč povzročita bolečine v hrbtu, vratu in rokah, glavobole, utrujenost oči in slabšanje vida.

9 načinov, s katerimi boste preprečili izgorelost
Preberi še
9 načinov, s katerimi boste preprečili izgorelost

Zato smo pripravili nasvete, kako uporabljati računalniško okolje, da si ne boste s tem načenjali oz. uničevali zdravja.

Pravilna drža je izredno pomembna za vaše zdravje, saj lahko na dolgi rok naredite telesu veliko škode.
Pravilna drža je izredno pomembna za vaše zdravje, saj lahko na dolgi rok naredite telesu veliko škode. FOTO: Dreamstime

Pravilna uporaba pisarniškega stola

Svoje boke potisnite čim bolj nazaj proti naslonjalu, da podprete čim večji del hrbtenice. Stopala naj bodo vzporedna s tlemi, kolena pa v višini kolen ali rahlo niže. Naslonjalo naj bo pod kotom 100–110 stopinj, saj takšen naklon hrbtenici nudi najboljšo podporo. Na ta način boste imeli vzravnano držo. Če ledvena opora za hrbet ne nudi zadostne opore, na naslonjalo prislonite manjšo blazino. Naslonjala za roke naj bodo na takšni višini, da razbremenijo ramena.

Pravilna drža za računalnikom.
Pravilna drža za računalnikom. FOTO: Manja Kulovic/Dreamstime

Razdalja in lega zaslona

Zaslon naj bo naravnost pred vami. Frontalna oz. čelna pozicija zaslona je ključna, sicer lahko prihaja do bolečin v vratu, saj sta glava in trup zasukana v drugo smer. Površina zaslona in prsni koš naj bosta zato vzporedna, kar pomeni, da je orientacija oči in rok v isto smer – naravnost. Razdalja zaslona naj bo med 50 in 70 centimetri od oči oz. vsaj za dolžino iztegnjene roke. Naklon prilagodite tako, da bo vrat sproščen oz. v nevtralni legi. Spodnji del zaslona naj bo rahlo bližje od zgornjega. Zaslon mora biti v takšni višini, da je zgornji del (tretjina zaslona) v višini oči – zgornja vrstica zaslona naj bo približno 5 centimetrov pod višino oči. V primeru res velikega zaslona je lahko zgornji del le-tega tudi malce nad višino oči. V primeru, da vam zaslon ne omogoča dovolj visoke lege, ga podložite s knjigo.

Položaj tipkovnice

Pomembna je tudi pozicija tipkovnice. Ta naj bo karseda blizu telesu oz. toliko, da bodo roke in dlani postavljene naravnost, komolci pa rahlo narazen. Naj bo direktno pred vami in naj ne bo ravno na mizi, ampak jo privzdignite z ročkami na hrbtni strani in nastavite naklon, ki omogoča  sproščenost zapestja in ramen – srednja višina tipkovnice ne sme presegati 30 milimetrov. Ključno je, da so med tipkanjem komolci v višini mize. Enako velja pri uporabi miške, pri uporabi katere pazite, da je ne držite s celo dlanjo, ampak je zadnji del dlani vseskozi naslonjen na površino.

Poskrbite za vzravnano držo.
Poskrbite za vzravnano držo. FOTO: Dreamstime

Premor

Pri delu z računalnikom je priporočljivo, da si vsakih 30 minut vzamete dvominutni premor. V tem času se malce sprehodite, se pretegnite ali vsaj vstanite, da prekrvavite telo, saj prekrvavitev med sedenjem postaja počasnejša. Po daljšem delu z računalnikom si je priporočljivo vzeti 5-10 minutni premor, saj tako lažje in dlje ostanemo zbrani. V tem času počnite kaj drugega. Strokovnjaki tudi priporočajo, da vsakih 20 minut za 20 sekund pogledate proč od zaslona in sicer v daljavo (6 metrov ali več).

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376