Moskisvet.com
Živila z veliko vitamini

Zdravje

To so najbolj pomembni vitamini za moške

M.S.
05. 06. 2024 04.30
0

Ljudje lahko poleg zdravega življenjskega sloga na različne načine izboljšajo svoje počutje. Tudi z vitamini in prehranskimi dopolnili. Slednje sicer vzbuja precej vprašanj in pomislekov ter tudi vprašanj, ali sploh delujejo.

Če glede prehranskih dopolnil obstajajo dileme – več o prehranskih dopolnilih si lahko preberete TU in TU, priporočamo pa fermentirane, ki izboljša absorbcijo hranil – smo si bolj na jasnem z vitamini. Dejstvo je, da z današnjo tipično prehrano težko zadostimo dnevnim potrebam po vitaminih, ko zaužijemo le malo sadja in zelenjave. Na pomanjkanje le-teh pa so vezane številne zdravstvene težave.

Na to morate biti pozorni pri izbiri prehranskih dopolnil
Preberi še
Na to morate biti pozorni pri izbiri prehranskih dopolnil
13 vitaminov naj bi bilo nujno potrebnih za naše zdravje. Sem sodijo vitamini A,C, D, E, K in B kompleks.
13 vitaminov naj bi bilo nujno potrebnih za naše zdravje. Sem sodijo vitamini A,C, D, E, K in B kompleks. FOTO: Shutterstock
Zakaj češenj ne smemo jesti na prazen želodec
Preberi še
Zakaj češenj ne smemo jesti na prazen želodec

Večina izmed nas dnevno ne uživa ekološke zelenjave, ki je bogata s potrebnimi hranili, ampak hrano, ki je industrijsko predelana, s praznimi kalorijami in revna z vitalnimi hranili, pri kateri so vitamine, minerale in druge koristne snovi nadomestili konzervansi, barvila itd. V nadaljevanju si bomo pogledali, na katere vitamine morajo biti še posebej pozorni moški, da jih v zadostnih količinah vnesejo v telo, saj to prinaša koristi za zdravje – popravi se prebava, poveča mišična moč, izgublja odvečna maščoba, poveča energija, izboljšata se spanec in spolnost, pa tudi počutje. S pravo izbiro živil se lahko izognemo marsikateri zdravstveni težavi ter preprečimo bolezni, kot so rak debelega in tankega črevesja ter rak prostate. Bistveni vitamini za moške so vitamini A, C, D, E, K in skupina vitaminov B.

Dr. Leon Bedrač: Naš organizem vedno koordinira razpoložljiva hranila in energijo po načelu triaže
Preberi še
Dr. Leon Bedrač: Naš organizem vedno koordinira razpoložljiva hranila in energijo po načelu triaže

Dejavniki tveganj za njihovo pomanjkanje so slaba kakovost živil, predelana in osiromašena živila, premalo sadja in zelenjave, pomanjkanje živalskih izdelkov, starost, alergije na hrano, jemanje zdravil in bolezni, ki vplivajo na absorbcijo hranil.

Ima jemanje prehranskih dopolnil več prednosti ali slabosti?
Preberi še
Ima jemanje prehranskih dopolnil več prednosti ali slabosti?

Najbolj pomembni vitamini za moške:

Vitamin D3

Izmed pomembnih mikrohranil je prav pomanjkanje vitamin D na vrhu seznama, posebej v hladnejših mesecih, ko je manj sončne svetlobe, saj ga večinoma dobimo pri izpostavljenosti soncu – pozimi in jeseni razmislite o vitaminu D v obliki prehranskega dopolnila. In zakaj moški potrebujejo vitamin D3, ki je eden izmed najpomembnejših D vitaminov? Za proizvodnjo zadostnih količin testosterona, za borbo zoper depresijo, preprečevanje motenj v razpoloženju, koristi pa tudi možganom ter zmanjša možnost nastanka možganske kapi, srčnega infarkta in vnetij. Pomaga pri vzdrževanju ravni krvnega pritiska in holesterola ter nivoja kalcija v krvi.

Teh prehranskih dopolnil ne smete jemati zvečer
Preberi še
Teh prehranskih dopolnil ne smete jemati zvečer

Vitamin B12

Vitamin B12 je prisoten v v vsaki celici našega telesa in ključen pri ustvarjanju energije. Starejši moški imajo zaradi jemanja zdravil pogosto težave z zadostno absorbcijo tega vitamina, zato morajo biti posebej pozorni na njegovo morebitno pomanjkanje. To povzroča utrujenost, depresijo, glavobole, splošno pomanjkanje energije in težave s centralnim živčnim sistemom.

Če jemljete prehranske dodatke, pazite na kakovost.
Če jemljete prehranske dodatke, pazite na kakovost. FOTO: Shutterstock

Vitamini C, A in E (antioksidativni vitamini)

Teh vitaminov naše telo ni sposobno proizvesti samo, vnašamo pa jih zlasti s sadjem in zelenjavo. Z njimi  se borimo proti oksidativnemu stresu, ki pospešuje staranje in povzroča bolezni srca, raka in škoduje vidu. S starostjo njihova pomembnost narašča, saj ščitijo zdrave celice, preprečujejo rast tumorjev, izgubo mišic ter celične mutacije. Pomanjkanje med drugim izdajajo suha in razdražena koža, občutljivost na svetlobo in nočna slepota.

Kaj je kreatin, najbolj zaželeno prehransko dopolnilo športnikov?
Preberi še
Kaj je kreatin, najbolj zaželeno prehransko dopolnilo športnikov?

Vitamin K

Ta vitamin je ključen pri gradnji in ohranjanju močnih kosti, preprečuje nastanek bolezni srca in je pomemben za strjevanje krvi. Pri odraslih se kaže predvsem v daljšem času strjevanja krvi. Za pomanjkanjem trpijo posebej tisti, ki imajo črevesne težave, ki zmanjša absorbcijo le-tega, ki ne uživajo sadja in mlečnih izdelkov ter dlje časa jemljejo antibiotike.

Kaj je mavrična dieta in zakaj je koristna?
Preberi še
Kaj je mavrična dieta in zakaj je koristna?

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479