ZDRAVJE

Ta preprost in malo znan test z nohti vas opozori na to, da imate raka

M.S.
16.03.2023, 5:00
0
Pljučni rak je najbolj pogosto rakavo obolenje na svetu in najpogostejši vzrok smrti za rakom pri moških. V Sloveniji predstavlja ducat odstotkov vseh rakavih obolenj pri moških (3. najpogostejši rak pri moških) in šest odstotkov pri ženskah (4. najpogostejši rak pri ženskah).

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

PREBERI ŠE
Dr. med. Bojan Štrus: Najboljša preventiva pred rakom prostate? ''Zdravo življenje in prehrana ter redni spolni odnosi''

Schamrothovo okno

Zgodnje odkrivanje raka je ključno za preživetje, žal pa se vse prevečkrat zgodi, da njegove simptome odkrijemo prepozno, tudi na račun tega, da jih pripišemo drugim stanjem. V primeru pljučnega raka obstaja preprosta metoda, s katero lahko v le nekaj sekundah preverimo, ali imamo pljučnega raka (za točno diagnozo so seveda potreba nadaljnja testiranja), a na podlagi tega testa je mogoče z veliko verjetnostjo ugotoviti, ali imamo razlog za skrb. Gre za test, imenovan Schamrothovo okno oz. okence, s katerim opazimo enega najbolj spregledanih simptomov pljučnega raka.

Pljučni rak je najpogostejša oblika raka na globalni ravni.
Pljučni rak je najpogostejša oblika raka na globalni ravni./ FOTO: Shutterstock

Pri tem testu opazujemo razmik med nohti, pri čemer staknete nohta obeh kazalcev, ko imate prste obrnjene navzdol. Ob stiku mora biti med njima majhna špranja v obliki diamanta. Če med njima ni praznega prostora, to opozarja na določene zdravstvene težave. Do tega lahko pride, ko je zadebeljen (betičast) eden ali oba prsta oz. nohta. Pri večini, ki niso imeli mini razmika, so kasneje diagnosticirali pljučnega raka. Test seveda še ne potrjuje raka, je pa lahko opozorilo in nas spodbudi k obisku zdravnika, saj je v primeru rakavih obolenj pomembno, da jih odkrijemo čim bolj zgodaj, saj se intenzivnejši simptomi običajno začnejo kazati šele, ko bolezen že močno napreduje. Pri posameznikih, ki nimajo špranje, lunica nohta (svetel polkrožen del nohta) postane bolj sijoča in mehkejša, kar je posledica presežka tekočine v telesu. Težava se ne pojavi čez noč, sčasoma pa vodi v močno zadebeljene prste, posebno okoli nohtov. Test lahko izdaja tudi druga bolezenska stanja, in sicer pljučni ognojek (absces), alergijske reakcije, bronhiektazijo, ki jo spremlja dolgoletno vnetje dihalni poti, pa tudi kronično vnetno črevesno bolezen (npr. Chronova bolezen), tovrstno stanje pa je značilno tudi za posameznike s prirojenimi srčnimi napakami. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

PREBERI ŠE
To so znaki bolezni zamaščenih jeter

Tu je še druga metoda s prsti, ki lahko kaže na zgodnje simptome pljučnega raka. Ta test opravite tako, da konice kazalcev in palcev stisnete drugo ob drugo in če pri tem, ko pritisnete noht na noht, ne pride do svetlejše kože (beline), imate ukrivljene/upognjene nohte, ki lahko kažejo na zgodnje simptome raka na pljučih. To stanje se je namreč pojavijo pri 35 odstotkih bolnikov z nedrobnocelinčnim pljučnim rakom in pri nekaj odstotkih bolnikov z drobnoceličnim pljučnim rakom. 

Čeravno je škodljivost kajenja dokazana, za rakom na pljučih zboli ''zgolj'' 15 do 24 odstokov kadilcev.
Čeravno je škodljivost kajenja dokazana, za rakom na pljučih zboli ''zgolj'' 15 do 24 odstokov kadilcev./ FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
O HPV z dr. med., spec. krg. Urško Kogovšek: ''Stigmatizacija analnih spolnih odnosov je neumnost, ki izvira iz nevednosti''

Kajenje

Dobro je vedeti, da je več kot 80 odstotkov primerov pljučnega raka neposredno povezanih s kajenjem. Kadilci imajo namreč kar 25-krat večje tveganje, da zbolijo za pljučnim rakom kot nekadilci. Kajenje je torej največji dejavnik tveganja za pojav tega raka, pri čemer ne gre zanemariti pasivnega kajenja, ki za kar 20 odstotkov poveča tveganje za njegov nastanek.

PREBERI ŠE
Rak prostate, najbolj smrtonosen rak med Slovenci

Simptomi pljučnega raka

Najpogostejši simptomi pljučnega raka – ti trajajo več kot tri tedne – so dolgotrajen kašelj, težka sapa, težko požiranje, izkašljevanje krvi, izguba kilogramov, hripavost, bolečine v ramenih in prsnem košu, povečane bezgavke na vratu in med ključnicama, betičasti prsti oz. odebeljene konice prstov ter zadebeljeni nohti. 

PREBERI ŠE
Zaradi tega raka lahko ostanete brez spolnega uda

Več o nohtih in kaj ti izdajajo o našem zdravju, si lahko preberete TU ali TU

PREBERI ŠE
Zanimiva dejstva o nohtih, ki jih verjetno niste poznali

PREBERI ŠE
Nadloga, zaradi katere vas je lahko pošteno sram