Moskisvet.com
Prsti pljučni rak

Zdravje

Ta preprost in malo znan test z nohti vas opozori na to, da imate raka

M.S.
16. 03. 2023 05.00
0

Pljučni rak je najbolj pogosto rakavo obolenje na svetu in najpogostejši vzrok smrti za rakom pri moških. V Sloveniji predstavlja ducat odstotkov vseh rakavih obolenj pri moških (3. najpogostejši rak pri moških) in šest odstotkov pri ženskah (4. najpogostejši rak pri ženskah).

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Dr. med. Bojan Štrus: Najboljša preventiva pred rakom prostate? ''Zdravo življenje in prehrana ter redni spolni odnosi''
Preberi še
Dr. med. Bojan Štrus: Najboljša preventiva pred rakom prostate? ''Zdravo življenje in prehrana ter redni spolni odnosi''

Schamrothovo okno

Zgodnje odkrivanje raka je ključno za preživetje, žal pa se vse prevečkrat zgodi, da njegove simptome odkrijemo prepozno, tudi na račun tega, da jih pripišemo drugim stanjem. V primeru pljučnega raka obstaja preprosta metoda, s katero lahko v le nekaj sekundah preverimo, ali imamo pljučnega raka (za točno diagnozo so seveda potreba nadaljnja testiranja), a na podlagi tega testa je mogoče z veliko verjetnostjo ugotoviti, ali imamo razlog za skrb. Gre za test, imenovan Schamrothovo okno oz. okence, s katerim opazimo enega najbolj spregledanih simptomov pljučnega raka.

Pljučni rak je najpogostejša oblika raka na globalni ravni.
Pljučni rak je najpogostejša oblika raka na globalni ravni. FOTO: Shutterstock

Pri tem testu opazujemo razmik med nohti, pri čemer staknete nohta obeh kazalcev, ko imate prste obrnjene navzdol. Ob stiku mora biti med njima majhna špranja v obliki diamanta. Če med njima ni praznega prostora, to opozarja na določene zdravstvene težave. Do tega lahko pride, ko je zadebeljen (betičast) eden ali oba prsta oz. nohta. Pri večini, ki niso imeli mini razmika, so kasneje diagnosticirali pljučnega raka. Test seveda še ne potrjuje raka, je pa lahko opozorilo in nas spodbudi k obisku zdravnika, saj je v primeru rakavih obolenj pomembno, da jih odkrijemo čim bolj zgodaj, saj se intenzivnejši simptomi običajno začnejo kazati šele, ko bolezen že močno napreduje. Pri posameznikih, ki nimajo špranje, lunica nohta (svetel polkrožen del nohta) postane bolj sijoča in mehkejša, kar je posledica presežka tekočine v telesu. Težava se ne pojavi čez noč, sčasoma pa vodi v močno zadebeljene prste, posebno okoli nohtov. Test lahko izdaja tudi druga bolezenska stanja, in sicer pljučni ognojek (absces), alergijske reakcije, bronhiektazijo, ki jo spremlja dolgoletno vnetje dihalni poti, pa tudi kronično vnetno črevesno bolezen (npr. Chronova bolezen), tovrstno stanje pa je značilno tudi za posameznike s prirojenimi srčnimi napakami. 

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!
To so znaki bolezni zamaščenih jeter
Preberi še
To so znaki bolezni zamaščenih jeter

Tu je še druga metoda s prsti, ki lahko kaže na zgodnje simptome pljučnega raka. Ta test opravite tako, da konice kazalcev in palcev stisnete drugo ob drugo in če pri tem, ko pritisnete noht na noht, ne pride do svetlejše kože (beline), imate ukrivljene/upognjene nohte, ki lahko kažejo na zgodnje simptome raka na pljučih. To stanje se je namreč pojavijo pri 35 odstotkih bolnikov z nedrobnocelinčnim pljučnim rakom in pri nekaj odstotkih bolnikov z drobnoceličnim pljučnim rakom. 

Čeravno je škodljivost kajenja dokazana, za rakom na pljučih zboli ''zgolj'' 15 do 24 odstokov kadilcev.
Čeravno je škodljivost kajenja dokazana, za rakom na pljučih zboli ''zgolj'' 15 do 24 odstokov kadilcev. FOTO: Shutterstock
O HPV z dr. med., spec. krg. Urško Kogovšek: ''Stigmatizacija analnih spolnih odnosov je neumnost, ki izvira iz nevednosti''
Preberi še
O HPV z dr. med., spec. krg. Urško Kogovšek: ''Stigmatizacija analnih spolnih odnosov je neumnost, ki izvira iz nevednosti''

Kajenje

Dobro je vedeti, da je več kot 80 odstotkov primerov pljučnega raka neposredno povezanih s kajenjem. Kadilci imajo namreč kar 25-krat večje tveganje, da zbolijo za pljučnim rakom kot nekadilci. Kajenje je torej največji dejavnik tveganja za pojav tega raka, pri čemer ne gre zanemariti pasivnega kajenja, ki za kar 20 odstotkov poveča tveganje za njegov nastanek.

Rak prostate, najbolj smrtonosen rak med Slovenci
Preberi še
Rak prostate, najbolj smrtonosen rak med Slovenci

Simptomi pljučnega raka

Najpogostejši simptomi pljučnega raka – ti trajajo več kot tri tedne – so dolgotrajen kašelj, težka sapa, težko požiranje, izkašljevanje krvi, izguba kilogramov, hripavost, bolečine v ramenih in prsnem košu, povečane bezgavke na vratu in med ključnicama, betičasti prsti oz. odebeljene konice prstov ter zadebeljeni nohti. 

Zaradi tega raka lahko ostanete brez spolnega uda
Preberi še
Zaradi tega raka lahko ostanete brez spolnega uda

Več o nohtih in kaj ti izdajajo o našem zdravju, si lahko preberete TU ali TU

Zanimiva dejstva o nohtih, ki jih verjetno niste poznali
Preberi še
Zanimiva dejstva o nohtih, ki jih verjetno niste poznali
Nadloga, zaradi katere vas je lahko pošteno sram
Preberi še
Nadloga, zaradi katere vas je lahko pošteno sram

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325