Moskisvet.com
Odpadne plastenke

Zdravje

Kaj pomenijo oznake na plastenkah?

M.S.
31. 08. 2023 05.00
0

Čeprav vse več ljudi naokoli prenaša stekleničke, ki so postale skorajda tako obvezen kos opreme kot telefoni in denarnica, pa še vedno velikokrat posežemo po plastenkah, ki jih pogosto večkrat uporabimo. Čeprav smo po eni strani na ta način ekološki, pa s tem škodimo svojemu zdravju, saj so plastenke večinoma namenjene enkratni uporabi.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Zato bi morali vsako popoldne leči na kavč
Preberi še
Zato bi morali vsako popoldne leči na kavč

Ste vedeli, da je plastenka, v kateri je običajno embalirana voda, namenjena enkratni uporabi? Na embalaži to tudi piše, a večina izmed nas ne ve, kaj nam oznake na plastenkah sporočajo. Vsaka plastenka in izdelek iz plastike je opremljen s simbolom trikotnika s številko in dodatno oznako, ki nam pove njeno kemijsko sestavo oz. kako nevarna je npr. plastenka in katera je uporabna le za enkratno uporabo.

Poznate pomen teh simoblovna plastični embalaži?
Poznate pomen teh simoblovna plastični embalaži? FOTO: Shutterstock
To blato pove o vašem zdravju
Preberi še
To blato pove o vašem zdravju

Kaj pomenijo oznake na plastenkah?

PET ali PETE z oznako 1 (polietilen tereftalat)

Te plastenke so namenjene enkratni uporabi, saj povečujejo rast bakterij. Večina plastenk za enkratno uporabo ima to oznako. Pri tej vrsti plastike obstaja verjetnost sproščanja težkih kovin, kot so antimon, BPA in DEHA, ter kemijske spojine EPA, ki vpliva na delovanje hormonov, sproščajo pa se tudi druge kancerogene (rakotvorne) snovi, kot je acetaldehid.

Hrana, ki hladi ali kako si lahko v vročini pomagate z živili
Preberi še
Hrana, ki hladi ali kako si lahko v vročini pomagate z živili

HDP ali HDPE z oznako 2 (polietilen z visoko gostoto) 

Kadar je plastenka izdelana iz te vrste plastike, domala ni verjetnosti, da bi se kemikalije sproščale v vodo. Gre namreč za t. i. ''dobro plastiko''. Iz nje so izdelane embalaže, kot so tetrapak za mleko, sok, detergenti, olja, igrače, nakupovalne vrečke, šamponi, jogurti ipd. Lahko je delno prozorna ali bela. Je ena najpogosteje recikliranih oblik plastike.

V ali PVC z oznako 3 (polivinilklorid)

Ta gibka in fleksibilna plastika je za človeški organizem nevarna, saj se v vodo sproščata vsaj dve nevarni kemikaliji in sicer DEHP in BPA, ki motita delovanje endokrinov in hormonov. Iz nje so izdelane igrače, folija za živila, plastični pribor, pa tudi plastenke in številni drugi predmeti, ki jih uporabljamo vsak dan (kabli, okvirji itd.). Ta vrsta plastike gre najmanjkrat v reciklažo, a je kljub temu največkrat uporabljena za plastenke.

Večina plastenk je namenjena enkratni uporabi.
Večina plastenk je namenjena enkratni uporabi. FOTO: Shutterstock

LDPE z oznako 4 (polietilen z nizko gostoto)

Plastika, ki se uporablja za izdelavo živilskih vrečk in vrečk za zmrzovanje, ni nevarna, saj v vodo ne sprošča kemikalij oz. nevarnih snovi. Vsebuje namreč zelo malo toksinov.

To so najbolj pomembni vitamini za moške
Preberi še
To so najbolj pomembni vitamini za moške

PP z oznako 5 (polipropilen)

Ta ''dobra plastika'' je bele ali delno transparentne barve in se pretežno uporablja za izdelavo plastičnih lončkov za jogurte, embalažo za sokove in slamice. Odporna je proti visokim temperaturam.

PS z oznako 6 (polistiren)

Ta plastika v stiku z vodo sprošča stiren, ki je rakotvorna snov in lahko povzroča glavobol, omotičnost, utrujenost, zmedenost in slabo počutje. Iz te zdravju potencialno nevarne plastike, ki ni odporna na vročino, izdelujejo kavne lončke za enkratno uporabo, plastenke za vodo in embalažo hitre prehrane.

PC ali PLA z oznako 7 (polikarbonat) oz. brez oznake

Pri nastajanju te plastike, ki je najslabša za živila in ni namenjena ponovni uporabi, se uporablja zdravju nevarni bisfenol A (BPA), ki povzroča težave s prebavo, hormoni, fibridi v materničnem tkivu, vpliva na odzivanje imunskega sistema, povečuje tveganje za sladkorno bolezen, raka na prsih in prostati, zmanjša količino semenske tekočine, negativno pa vpliva tudi na razvoj možganov in povečuje možnost rasti rakavih celic. Nekoč so bile iz nje narejene stekleničke za dojenčke in pripomočki za otroke, a so leta 2011 v Evropi to prepovedali. Med drugim se uporablja za izdelavo bidonov in aparatov za vodo.

Bolečine, ki jih moški ne bi smel prezreti
Preberi še
Bolečine, ki jih moški ne bi smel prezreti

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479