Moskisvet.com
dreamstime m 33222670

Zdravje

Znaki bolezni, ki jih ne smete spregledati

S.P.
22. 01. 2024 08.09
0

Težave pri uriniranju in praznjenju mehurja so pri moških pogosto povezane s prostato. Že prve opozorilne znake, ki se pri moških nad 50 let pojavijo pri uriniranju, je treba jemati resno in obiskati zdravnika. Velikokrat pa si pri težavah s prostato lahko pomagate tudi sami, ne smete pa pozabiti niti na preventivo, tudi v mlajših letih.

Prostata je moška spolna žleza, ki leži pod sečnim mehurjem. Njena oblika spominja na kostanj, njen volumen pa znaša 25 mililitrov. Glavna funkcija prostate je proizvajanje bistre tekočine, ki omogoča prehranjevanje semenčic in tvori semensko tekočino ter skladiščenje cinka, ki ima protibakterijsko vlogo in ščiti prostato pred vnetji. 

Prostata brez ustreznih hormonov ne more delovati, zato sta pomembni modi, ki te hormone (testosteron in prostaglandin) proizvajata. Blizu prostate poleg tega ležita mišici zapiralki sečnega mehurja, ena nad in druga pod žlezo, ki uravnavata odtok seča iz sečnega mehurja in sodelujeta pri izlivu semena.

Težave pri uriniranju so pri mlajših moških in moških srednjih let najpogosteje vzrok vnetja v prostati, pri starejših moških pa vzrok povečane prostate. Običajno prvi simptomi in znaki nastopijo že veliko prej, preden težave s prostato pričnejo vplivati na kakovost življenja in jih moški prične prepoznavati kot bolezenske težave. A z zgodnjim odkrivanjem in pravočasnim pričetkom zdravljenja se lahko močno izboljša težave pri uriniranju in prepreči morebitne zaplete, če gre za bolj resno obolenje, kot je rak prostate. Seveda pa veliko lahko naredite tudi sami, tako z vidika preventive kot pri lajšanju težav. V pomoč so vam lahko tudi nekateri naravni izdelki.

Popolna kombinacija čaja in kapsul za moške
Popolna kombinacija čaja in kapsul za moške FOTO: Arhiv naročnika

Znaki, ki kažejo na težave s prostato

Če imate težave pri uriniranju in praznjenju mehurja ter bolečine, vas pogosto tišči na vodo ponoči ali tudi sicer pogosteje urinirate, vas med uriniranjem peče ali boli, urinirate dlje kot običajno, imate oslabljen in prekinjen tok uriniranja, imate občutek nepopolno izpraznjenega mehurja, se spopadate z bolečinami v spodnjem delu trebuha, občutite bolečine pri izlivu in imate težave s spolnostjo in ste pogosto utrujeni ... Vse to lahko nakazuje na težave s prostato. Ne glede na vašo starost je smiselno, če prepoznate zgornje simptome, obiskati zdravnika. Vzrokov za težave je lahko več.

Najpogostejše težave s prostato

Vnetje prostate

Lahko gre za vnetje prostate, ki ga povzročajo bakterije in se kaže kot bolečina med uriniranjem, najpogosteje v presredku, a se lahko razširi tudi v zadnjik, križ, moda, penis ali celo v trebuh. Bolečina običajno ni prisotna ves čas, lahko pa se seli in spreminja po jakosti. Značilna je tudi bolečina med izlivom semenske tekočine ali po njem.

Povečana prostata

Simptomi povečane prostate se razvijajo počasi in se med posamezniki razlikujejo, zato jih je težko prepoznati. Kot pripomoček za oceno stopnje izraženosti simptomov povečanja prostate lahko uporabite tudi Test za prostato. Gre za mednarodni vprašalnik za vrednotenje benigne hiperplazije prostate. 

Rak prostate

Rak prostate se kaže s topo bolečino, okorelostjo medenice, spodnjega dela hrbta oziroma zgornjega dela stegen. Pojavijo se še splošno slabo počutje, hujšanje, izguba apetita in utrujenost.

Kronične bolečine so lahko tudi posledica drugih težav, denimo vnetja sečil ali povečane vrednosti glukoze v krvi, kar je lahko znak sladkorne bolezni.

Kako si lahko pomagate sami?

Vnetje prostate je precej povezano tudi z bolnikovim načinom življenja, zato si lahko pri tem pomagate tudi sami. Pomagajo lahko denimo tople sedeče kopeli, prehrana brez močnih začimb in mrzle hrane, izogibanje alkoholu, fizioterapija s sproščanjem mišic medeničnega dna in izogibanje stresu.

Moški, ki se spopadajo s povečano prostato, lahko izboljšate svojo kvaliteto življenja tudi tako, da ne zavlačujte po nepotrebnem z opravljanjem male potrebe, ne hitite pri uriniranju, zadnjo malo potrebo opravite tik pred spanjem, uživate dovolj tekočine, kot sta nesladkan čaj in voda, zvečer pijete manj, se izogibajte pitju hladnih pijač in kave ter gaziranim pijačam, zmanjšate količino popitega alkohola, uživate hrano, bogato z vlakninami, vitamini in minerali. Uživajte bučna semena in bučno olje, izogibajte se stresu in poskrbite za redno sprostitev.

Naravna in učinkovita podpora moškemu zdravju

Ker se zavedajo pomena moškega zdravja, so v podjetju Biostile, kjer v lastni proizvodnji izdelujejo prehranska dopolnila, kozmetiko in čaje najvišje kakovosti iz mešanice učinkovin z dokazano sinergističnimi učinki, razvili popolno kombinacijo čaja in kapsul za moške Urovit Complet. Gre za izdelka, popolnoma prilagojena moškemu organizmu.

Kapsule Urovit poleg izvlečkov lubja rastline muira puama, semen buče velikanke, črnega popra in paradižnika vsebujejo izvleček žagastolistne palme, ki pomaga vzdrževati normalno funkcijo urinarnega trakta pri moških nad 45 let in podpira večji pretok urina, vsebnost izvlečka navadne zobačice pa spodbuja spolno slo. 

Čaj Urovit je idealna kombinacija naravnih rastlinskih izvlečkov: koprive, listov poprove mete, sladkega korena, drobnocvetnega vrbovca, navadne melise, njivske preslice, lanenega semena, korenine regrata, korenine ginsenga, listov dobre misli in korenine ingverja. S čajem si boste zagotovili tudi primeren dnevni vnos tekočine v telo.

Dragi moški, poskrbite za svoje zdravje z Urovit Completom in tako zmanjšajte tveganje za pojav neprijetnih težav s prostato.

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497