Moskisvet.com
Narkolepsija

Zdravje

Kaj je narkolepsija?

M.S.
24. 08. 2023 05.00
1

Narkolepsija je motnja, ki bolnikom povzroča, da zaspijo med delom, vožnjo ali jedjo oz. tedaj, ko ne smejo ali pa si ne želijo. Pri bolnikih se pojavi nezadržna potreba po spanju, čeravno je posameznik ponoči dovolj spal.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Narkolepsija je nevrološka avtoimuna bolezen oz. motnja, ki se kaže s pretirano dnevno zaspanostjo in nenadnimi napadi spanja. Ljudje, ki trpijo za narkolepsijo, lahko nepričakovano in neprostovoljno zaspijo v različnih situacijah, tudi med pogovorom, delom ali vožnjo avtomobila. Včasih take ljudi po krivici označimo za apatične oz. nezainteresirane, psihiatrične bolnike in lene, a njihova zaspanost ima lahko bolezensko ozadje. Bolezen traja celo življenje in se pojavi zaradi zelo nizkega ali celo odsotnega nivoja hipokretina v likvorju. Najpogosteje se začne v fazi odraščanja, njen najbolj značilen simptom pa je prekomerna zaspanost čez dan.

Kaj je ortosomnija? Sodobni fenomen, ki muči vse več ljudi
Preberi še
Kaj je ortosomnija? Sodobni fenomen, ki muči vse več ljudi
Narkolepsija je neozdravljiva.
Narkolepsija je neozdravljiva. FOTO: Shutterstock

Poleg pretirane dnevne zaspanosti so značilni simptomi narkolepsije še nenadna in kratkotrajna izguba mišičnega tonusa oz. moči, imenovana katapleksija, halucinacije pred spanjem, paralize ob uspavanju in prebujanju – posledica motenega delovanja REM, oseba pa lahko za nekaj sekund ali celo minut izgubi sposobnost govora oz. premikanja – ter spanje z motenim dihanjem. Katapleksija je lahko sprožena z močnimi občutji, kot so jeza, zadrega, presenečenje in razočaranje, in se kaže kot izguba nadzora nad mišicami, kar lahko povzroči padec ali težave pri govoru, klecanje kolen, šibkost v zgornjih udih, ohlapnost obraznih mišic, lahko jim omahne glava in se sesedejo kot prazna vreča. Napadi dnevnega spanja lahko nastopijo brez predhodnega opozorila in se pojavijo večkrat na dan. Zaradi tega je narkolepsija pogosto vzrok za prometne nesreče in nesreče na delovnem mestu.

Ker je narkolepsija neozdravljiva kronična motnja, pomembno vpliva na kakovost življenja posameznika. Ker povzroča težave pri ohranjanju budnosti, lahko ovira delovanje pri vsakodnevnih opravilih in v družbenem življenju. Vzrok narkolepsije ni popolnoma razumljen, vendar strokovnjaki verjamejo, da je povezan z nepravilnostmi v delovanju možganov, ki uravnavajo spanje in budnost. Od 60 do 80 odstotkov oseb z narkolepsijo poroča o prekinjenem spancu s pogostimi prebujanji, bolniki zato ne spijo več kot običajni ljudje, saj imajo velik primanjkljaj nočnega spanca.

Nevzdržljiva zaspanost se lahko pojavi brez opozorila.
Nevzdržljiva zaspanost se lahko pojavi brez opozorila. FOTO: Shutterstock

Zdravljenje narkolepsije

Če sumite, da imate narkolepsijo, se o tem posvetujte z osebnim zdravnikom. Diagnoza se običajno postavi na podlagi simptomov in izključitve drugih možnih vzrokov za pretirano zaspanost. Zdravljenje narkolepsije se osredotoča na lajšanje simptomov in izboljšanje kakovosti spanja. To lahko vključuje uporabo stimulansov za povečanje budnosti, antidepresive za nadzor katapleksije ter spremembe življenjskega sloga, kot so redni spalni urniki in izogibanje dejavnikom, ki poslabšajo simptome. Pomagajo oz. stanje pogosto omilijo večkratni dremeži podnevi. Čeprav za narkolepsijo ne obstaja zdravilo, lahko s pravilnim zdravljenjem oz. pravilno diagnozo in upravljanjem simptomov ljudje s to motnjo dosežejo znatno izboljšanje stanja in živijo kakovostno življenje.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376