moskisvet
ZDRAVJE

Najboljši napitek za hidracijo ni voda, ampak mleko

08.10.2019, 8:38
0
Voda je prva stvar, na katero pomislimo, ko smo žejni, a kot se je izkazalo, voda ni najbolj učinkovita rešitev za hidracijo telesa. Raziskovalci z Univerze St. Andrews na Škotskem so namreč ugotovili, da bolje in dlje kot vodo telo hidrira mleko. V raziskavi so sicer skušali v prvi vrsti ugotoviti, katera pijača je najboljša za nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov.

V ta namen so testirali urinske vzorce in ravnovesje tekočin v telesu 72 moških, ki so zaužili 13 različnih vrst napitkov, od negazirane in gazirane vode, do sodavice, kave, mrzlega in vročega čaja, pomarančnega soka, piva (lager), posnetega in polnomastnega mleka ter oralnih rehidracijskih raztopin. Večina bi nas dejala, da so najboljša rešitev voda in izotonični športni napitki, a se je izkazalo, da temu ni tako.

Tudi z mlekom nad žejo.
Tudi z mlekom nad žejo./ FOTO: Dreamstime

Seveda bo voda za hidriranje telesa vedno dobra rešitev in bo več kot spodobno opravila svoje delo – tako navadna kot gazirana – ter hitro hidrirala telo, pa napitki s pravo mero sladkorja, maščobe in proteinov nalogo opravijo še nekoliko bolje. Do zdaj je veljalo, da se voda, ker je redkejša od telesnih tekočin, absorbira hitreje kot tekočine, ki so nasičene s sladkorji. A temu ni čisto tako.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Razlog za to je reakcija telesa na pijačo, razlaga profesor na medicinski šoli St. Andrews School in avtor študije Ronald Maughan. Pomemben dejavnik pri tem je količina zaužite pijače. Več kot pijete, hitreje pijača sprazni želodec, vstopi v krvni obtok in redči telesne prebavne kisline in sokove ter hidrira telo. Drugi pomemben dejavnik, ki vpliva na hidracijo, je hranilna vrednost pijače. Mleko je zato bolj učinkovito od vode, saj vsebuje zmagovito kombinacijo mlečnega sladkorja (laktoze), proteinov in maščobe, ki upočasni čiščenje tekočin iz želodca, zato telo ostaja dlje hidrirano. Mleko vsebuje tudi natrij, ki učinkuje kot goba in s tem zadržuje vodo, kar pomeni, da nastaja manj urina. Podobno velja za oralne rehidracijske raztopine oz. praške, ki vsebujejo ustrezen delež elektrolitov in glukoze in jih uporabljamo v času driske, saj pomagajo zadržati vodo v telesu.

PREBERI ŠE
Premeteno! To je razlog, da vam v restavraciji brezplačno postrežejo kruh

Študija odkrije tudi nekaj ''tople vode'', med drugim, da elektroliti, kot sta natrij in kalij, pomagajo pri hidraciji našega telesa, medtem ko kalorije v pijači pripomorejo, da počasneje praznimo želodec in posledično manj uriniramo, razlaga Melissa Majumdar, dietetičarka, osebna trenerka in govornica na Akademiji za nutricionistiko in dietetiko (Academy of Nutrition and Dietetics).

Seveda so pri tem pomembne nianse. Pijače, ki vsebujejo veliko sladkorja, kot so sadni sokovi in kole, so manj primerne za hidracijo, kot njihove ''sorodnice'' z manj sladkorja. V želodcu bodo te pijače resda prebile nekoliko dlje časa kot voda, a ko enkrat vstopijo v tanko črevo, se njihova koncentracija sladkorja razredči – gre za proces imenovanosmoza. Ta vodo iz telesa ''prečrpa'' v tanko črevo, kjer razredči njene sladkorje. Tehnično gledano pa je vse, kar je v črevesju, že zunaj telesa.

Voda naj bi slabše hidrirala telo kot mleko.
Voda naj bi slabše hidrirala telo kot mleko./ FOTO: Dreamstime

Sladki sokovi in sodavica ne le manj hidrirajo, pač pa telo založijo z nepotrebnim dodatnim sladkorjem in kalorijami, ki pa telo ne bodo zadovoljile kottrda hrana. Če torej izbirate med vodo in sodavico, vedno izberite vodo. Nenazadnje se ledvica in jetra zanašajo na vodo, saj z njo iz telesa izpirajo toksine, prav tako pa voda igra ključno vlogo pri ohranjanju elastičnosti kože in gibčnosti telesa. Voda je tudi najcenejše vlažilno sredstvo.

PREBERI ŠE
Rak dojke ni samo bolezen žensk!

Hidracije je izredno pomembna, saj voda nenazadnje predstavlja okoli 70 odstotkov telesne mase in v našem telesu opravlja več pomembnih funkcij: od transporta hranilnih snovi, hormonov in encimov do ''odvoza'' odpadnih produktov, ščitenja sklepov in organov, vzdrževanja telesne temperature, skrbi pa tudi za prebavo in pravilno izločanje.

Top 5 pijač iz raziskave, ki najbolj učinkovito hidrirajo telo:

1. posneto mleko

2. oralne rehidracijske raztopine

3. polnomastno mleko

4. pomarančni sok

5. kola