Moskisvet.com
fobije

Zdravje

Najbolj nenavadne fobije, za katerimi trpi človek

A.P.
10. 02. 2024 04.30
3

Ljudje se bojimo vsega živega. A če so nekateri strahovi in fobije nekaj povsem vsakdanjega, kot sta strah pred pajki in klavstrofobija – strah pred zaprtimi prostori –, imamo ljudje še kopico drugih, precej nenavadnejših in včasih že kar bizarnih fobij.

Strah je primarno človekovo čustvo, medtem ko je fobija, ki izhaja iz grške besede ''fobos'' in pomeni pretiran in neracionalen strah, paniko in bežanje, specifičen strah pred osebo, pojmom, predmetom, situacijo ali aktivnostjo. Tovrstni strahovi se razvijajo postopoma in lahko močno ohromijo posameznikovo obnašanje in normalno delovanje. Običajno so fobije produkt negativnih dogodkov in nerešenih problemov iz preteklosti.

Kako se odreči nezdravim prigrizkom ne da bi ''bolelo''?
Preberi še
Kako se odreči nezdravim prigrizkom ne da bi ''bolelo''?

Ljudje trpimo za različnimi fobičnimi motnjami, med najpogostejšimi pa so že omenjena klavstrofobija, agorafobija, ki je njeno nasprotje, torej strah pred odprtimi prostori, socialna fobija, ki je strah pred navezovanjem vezi in stikov z novimi ljudmi, hipohondrija, ki je strah pred boleznijo, in ksenofobija, ki označuje strah pred tujci in vsem, kar je tuje.

Mnogi imajo strah pred številko 13.
Mnogi imajo strah pred številko 13. FOTO: Shutterstock

Poleg omenjenih fobij imamo ljudje tudi bolj nenavadne strahove, ki v nas vzbujajo neprijetna občutja. Če je strah pred pajki, kačami, višino in temo nekaj povsem običajnega in splošno znanega, pa naslednji strahovi, ki imajo tudi svoja imena, niso.

Toliko korakov na dan morate narediti, da zmanjšate tveganje za smrt
Preberi še
Toliko korakov na dan morate narediti, da zmanjšate tveganje za smrt

Triskaidekafobija oz. tridekafobija

Strah pred zloglasno številko 13 ima veliko vraževernih ljudi. Ti ljudje na 13. v mesecu ne upajo iz hiše, saj se bojijo, da se bo zgodilo kaj slabega, tudi sicer pa se vsake trinajstice izogibajo kot hudič križa. Triskaidekafobija izvira iz grške besede "triskaideka", kar pomeni trinajst. Posebna oblika tridekafobije je paraskavedekatriafobija oz. paraskevidekatriafobija, ki je strah pred petkom 13., ki ga imajo mnogi za nesrečen dan.

Neofobija

Prehranska oz. prehrambena neofobija (tudi neofobija hrane) je strah pred novimi in neznanimi vrstami hrane. Gre za pogost pojav pri otrocih, ki jedo precej enolično, in se pojavi pri okušanju nove hrane. Neofobija je tudi iracionalen strah pred inovacijami, novostmi in novimi situacijami. Izhaja iz grških besed ''neos'' in ''phobos'' – strah pred novim.

Alektrofobija

Alektrofobija je strah pred piščanci. Ljudje, ki trpijo za to nenavadno vrsto fobije, napad panike doživijo že, če vidijo pero, še bolj pa jih straši misel na piščančje meso in jajca.

Nomofobije

Nomofobija je bojazen pred mobilno nedosegljivostjo. Zajema panični strah pred izgubo telefona, nedosegljivostjo, prazno baterijo ipd. Posledica tega strahu je, da smo nervozni.

Mnogi trpijo tudi za FOMO, strahom, da bi nekaj zamudili.
Mnogi trpijo tudi za FOMO, strahom, da bi nekaj zamudili. FOTO: Shutterstock

Heliofobija

Sonce oz. svetloba je vir življenja in čeprav se nas večina rada nastavlja sončnim žarkom, obstajajo posamezniki, ki sončnih žarkov ne marajo oz. se jih bojijo, kar lahko vpliva na njihovo zdravje, saj lahko zaradi tega trpijo za pomanjkanjem vitamina D, ki je ključnega pomena za pravilen razvoj, rast in ohranjanje zdravja skozi vse življenje.

Tripofobija

Tripofobija je strah pred luknjami. Tripofobi se bojijo lukenj v mesu, lukenj nepravilnih oblik, por na koži, milnih mehurčkov, luknjic v čokoladi ipd. Strah je evolucijskega izvora, saj ljudje luknje podzavestno povezujemo z nevarnostjo – npr. s pikom žuželke.

Nekatere je strah sonca.
Nekatere je strah sonca. FOTO: Shutterstock

Gimnofobija

Gimnofobija je nenormalni in trajni strah pred goloto. Ti ljudje se nenehno bojijo, da se bo pred njimi pojavil nagec, bojijo pa se tudi lastne golote, zato se številni tuširajo kar oblečeni.

Genofobija oz. koitofobija

Genofobija je strah pred seksom oz. spolnim odnosom, ki lahko ohromi in resno ogrozi partnersko zvezo. Pogosto je posledica preteklih travm zaradi spolnega napada, posilstva ali zlorabe, lahko pa je tudi posledica občutka sramu, negotovosti in zdravstvenih razlogov.

Nekaterih je strah tudi lastne golote in se zato tuširajo oblečeni.
Nekaterih je strah tudi lastne golote in se zato tuširajo oblečeni. FOTO: Shutterstock

Omfalofobija

Omfalofobija je strah pred popki in trebuhom. Ti ljudje se panično bojijo dotika enega ali drugega. Obstaja več različic fobije – nekateri se bojijo dotikanja lastnega trebuha, drugi tujih trebuhov ipd. Raziskave so pokazale, da strah izvira iz povezave med popkovnico in maternico – vezi med mamo in dojenčkom.

Ergofobija

Ergofobija je strah pred delom oziroma službo, delovnim okoljem in odgovornostjo. Osebe, ki trpijo za to fobijo, so prepričane, da ne morejo uspeti v poslovnem svetu, da so obsojene na neuspeh, in da niso sposobne izpolniti svojih delovnih obveznosti. Na delovnem mestu se počutijo slabo ali so zaradi stresa, ki jim ga povzroča delovno okolje, nesposobne za delo, čeprav se zavedajo, da je njihov strah neracionalen.

Fobofobija

Fobofobija je strah pred fobijami. Marsikoga, ki trpi za iracionalnim strahom, je strah, da ne bo razvil še drugih oblik fobij.

Eurotofobija oz. kolofobija

Eurotofobija je strah pred ženskimi genitalijami, ki ga lahko izzove že zgolj fotografija ženskih spolovil. Strahu pred ženskami pa pravimo ginofobija (latinsko ''horror feminae''). Gre za specifično socialno fobijo, pri kateri se ne bojimo ljudi na splošno, kot pri socialni fobiji, pač pa zgolj stika z nežnejšim spolom – ta je lahko posledica negativnih izkušenj z žensko. Te fobije ne gre mešati z mizoginijo, ki je sovraštvo, odpor in nenaklonjenost do žensk oz. njihovo zaničevanje. Njeno popolno nasprotje je filoginija. Bolestnemu strahu pred moškimi pravimo androfobija.

Nateri trpijo za strahom pred dežjem in rumeno barvo.
Nateri trpijo za strahom pred dežjem in rumeno barvo. FOTO: Shutterstock
Se med uporabo računalnika držite pravila 20-20-6?
Preberi še
Se med uporabo računalnika držite pravila 20-20-6?

O različnih spolnih fobijah si lahko več preberete TU.

Somnifobija

Somnifobija je strah pred spanjem. To smo verjetno izkusili že vsi, potem ko smo si pred spanjem pogledali srhljiv film. Somnifobija je strah, pri katerem se bojimo, da bomo med spancem izgubili nadzor nad življenjem, mnogi pa spanje povezujejo s smrtjo. Pogosto je posledica ponavljajočih se nočnih mor in hudih travm. Somnifobiki se bojijo tudi, da bodo med spanjem izgubili dragocen čas.

Druge nenavadne fobije

Obstaja še kopica drugih nenavadnih fobij, kot so ksantofobija, strah pred rumeno barvo, ablutofobija, strah pred kopanjem in tuširanjem, pa fagofobija, strah pred požiranjem (to lahko vodi v izgubo telesne teže), alodoksafobija, strah pred izražanjem lastnega mnenja, lahanofobija, strah pred zelenjavo, turofobija, strah pred sirom (ta ni omejen le na tiste, ki so laktozno intolerantni), hilofobija, strah pred drevesi, papafobija, ki je strah pred papežem in je pogosto produkt hierofobije, strahu pred svetimi ljudmi ali predmeti, pa ombrofobija, neracionalen strah pred dežjem (zanj so pogosto kriva navodila staršev otrokom, da v dežju ne smejo ven) in oikofobija, strah pred domačim okoljem, gospodinjskimi aparati in drugimi predmeti, značilnimi za dom.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325