Moskisvet.com
Pametni telefoni - prehranjevanje

Zdravje

Med jedjo odložite pametni telefon – zaradi njega se namreč redite

A.P.
09. 06. 2019 08.39
0

Verjetno ga ni junaka med nami, ki med malico, kosilom ali večerjo kdaj ne bi uporabljal telefona, se pomikal po časovnici družbenega omrežja, bral novice, sporočila, e-pošto ipd. Marsikdo se med obedovanjem zamoti s telefonom, a številni boste po prebranem opustili to ne le grdo, pač pa tudi nezdravo navado. Študija namreč ugotavlja, da zaradi tega zaužijemo tudi 15 odstotkov več kalorij kot sicer. Morda je to znak, da se med jedjo osredotočite na hrano in ne telefon, saj s tem tvegate debelost.

Nedavna študija, objavljena v reviji Physiology And Behavior, ugotavlja, da uporaba telefona med jedjo poveča vnos kalorij. Marcio Gilberto Zangeronimoa, vodja raziskave, ki so jo izvedli na brazilski univerzi Lavras in nizozemskem zdravstvenem centru Utrecht razlaga: ''Tablice in pametni telefoni so postali glavno razvedrilo med obroki, celo pri najmlajših, zato moramo biti pozornost na to, kako to vpliva na izbiro hrane. Ta moteči dejavnik preprečuje možganom, da bi se zavedali dejanske količine hrane, ki jo zaužijemo.'' Ljudje nismo dovolj pozorni na količino, ki jo zaužijejo, odvračanje pozornosti pa posledično poveča vnos energije, saj prekine proces pomnjenja.

Tudi vi med jedjo uporabljate telefon?
Tudi vi med jedjo uporabljate telefon? FOTO: Dreamstime

Pametni telefoni in druge mobilne naprave posredno redijo, saj zaužijemo več energije kot sicer, tudi do 15 odstotkov, kar velja tako za moške kot ženske. To je pokazala raziskava, v kateri so primerjali uživanje hrane z uporabo telefona, brez telefona in med branjem revije. Opravili so jo na 62 prostovoljcih, starih med 18 in 28 leti, ki so si lahko v treh ločnih testiranjih postregli z zdravimi živili, brezalkoholnimi pijačami in čokolado. V povprečju so tisti s telefoni zaužili 591 kalorij, tisti brez pa 535, medtem ko so osebe s prekomerno težo zaužile 616 kalorij. Še več, osebe s telefonom v roki so zaužile 10 odstotkov več mastne hrane.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400