Moskisvet.com
Krvni rak

Zdravje

Kako prepoznati krvnega raka?

M.S.
23. 08. 2023 05.00
0

Krvni rak je bolezen številnih obrazov, ki ima številne neznačilne znake, ki so težko prepoznavni. Ključnega pomena je zgodnje diagnosticiranje in pravočasni začetek zdravljenja.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Zgodnje diagnosticiranje krvnih bolezni je izjemno pomembno, težava je, ker so simptomi tovrstnih bolezni precej splošni, zato jih pogosto spregledamo. Krvni rak ni izjema.

To so prvi znaki levkemije
Preberi še
To so prvi znaki levkemije
Krvni rak se pojavlja v vseh starostnih obdobjih.
Krvni rak se pojavlja v vseh starostnih obdobjih. FOTO: Shutterstock

Krvni rak vključuje različne vrste raka, kot so levkemija, limfom in mielom. Simptomi in znaki krvnega raka se lahko razlikujejo glede na vrsto in stopnjo napredovanja bolezni, a obstajajo nekateri splošni simptomi, ki lahko nakazujejo možnost krvnega raka.

10 bolezni, ki še posebej ogrožajo moške
Preberi še
10 bolezni, ki še posebej ogrožajo moške

Povečane bezgavke

Povečanje bezgavk, ki se ne zmanjša v nekaj tednih ali se pojavlja na več lokacijah telesa, je lahko znak krvnega raka. Pogosto so namreč pri tej vrsti raka prizadete bezgavke vratu, pazduh, dimelj ali trebuha.

Povečana utrujenost

Huda in dolgotrajna utrujenost, ki je ne odpravimo niti s počitkom, je lahko simptom krvnega raka. To je posledica motenega delovanja krvotvornega sistema.

Slabokrvnost

Krvni rak lahko povzroči zmanjšanje števila rdečih krvnih celic, kar vodi v slabokrvnost. Simptomi slabokrvnosti vključujejo bledo kožo, utrujenost, šibkost in omotico.

Modrice in krvavitve

Motnje v proizvodnji trombocitov – glavne celice, ki pomagajo pri strjevanju krvi – lahko povzročijo povečano nagnjenost k modricam, nenavadno dolgotrajno krvavitev iz manjših ran ali dlesni ter pogoste nosne krvavitve.

Krvni rak lahko zelo obremeni bolnika.
Krvni rak lahko zelo obremeni bolnika. FOTO: Shutterstock

Ponavljajoče se okužbe

Krvni rak lahko oslabi imunski sistem, kar poveča nagnjenost k ponavljajočim se okužbam, kot so pljučnica, kožne okužbe ali pogoste vročine iz neznanega vzroka.

Bolečine v kosteh in sklepih

Rakave celice v kostnem mozgu lahko povzročijo bolečine v kosteh in sklepih. Te bolečine se lahko poslabšajo s premikanjem ali pritiskom na prizadeto območje.

Nenadna izguba telesne teže

Nepojasnjena izguba telesne teže brez očitnega razloga prav tako lahko nakazuje na prisotnost krvnega raka, saj rakave celice lahko vplivajo na presnovo telesa in povzročijo nenamerno hujšanje.

Treba je poudariti, da ti simptomi niso specifični samo za krvnega raka in se lahko pojavijo tudi pri drugih boleznih. Če opazite katerega od teh simptomov ali imate pomisleke glede svojega zdravja, se o tem posvetujte z zdravnikom. Specialist bo opravil ustrezne preiskave, kot so krvne preiskave, biopsija kostnega mozga ipd., da lahko postavi pravo diagnozo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376