Moskisvet.com
Sperma in koronavirus

Zdravje

Koronavirus in sperma

A.P.
15. 04. 2020 13.33
1

Za zdaj znanstveniki niso odkrili povezave med novim koronavirusom oz. boleznijo Covid-19, ki jo le-ta povzroča, in neplodnostjo moških, pa vendar je zadnje tedne moški množično shranjujejo svojo spermo v t.i. semenskih oz. spermanlnih bankah.

Zdravniki rakave bolnike pred kemoterapijo posvarijo pred možnostjo poslabšanja kakovosti sperma in možni trajni neplodnost, zato jo mnogi shranijo. V času pandemije koronavirusa se za to potezo odloča vse več moških. Upravičeno? Kljub temu, da znanstveniki niso odkrili povezave med novim koronavirusom in neplodnostjo, se v ZDA moški bojijo za svoja semena, saj ZDA beležijo velik porast naročil kompletov za shranjevanje sperme, ki jo nato pošljejo na zamrznitev v spermalne banke.

Potrebe po zamrzovanju sperme zaradi koronavirusa ni.
Potrebe po zamrzovanju sperme zaradi koronavirusa ni. FOTO: Shutterstock

Američani množično shranjujejo svojo spermo, čeprav, kot rečeno, ni dokaza, da Covid-19 škodi kakovosti sperme ali povzroča neplodnost. Drži, (visoka) vročina zmanjša nastajanje sperme, a so posledice kratkotrajne. Področje neplodnosti in poslabšanja kakovosti sperme kot posledica novega koronavirusa je sicer slabo raziskano. So pa na Kitajskem na medicinski fakulteti Nandžing opravili študijo na 13 bolnikih starih med 22 in 38 let (z izjemno enega, ki je bil star 67 let in je edini umrl), ki so bili okuženi s Covidom-19, a v njihovi spermi in testisih niso našli sledov virusa, iz česar so zaključili, da se koronavirus ne more prenašati prek spolnih odnosov. Niso pa ugotavljali, kakšne so bile posledice okužba na spermo, naj pa proteini koronavirusa ne bi napadli semen in mod tako kot dihal.

Prihajajo bradi prijazne zaščitne maske
Preberi še
Prihajajo bradi prijazne zaščitne maske

Zakaj moški torej norijo? Sperma najbolje uspeva pri normalni telesni temperaturi in že manjša sprememba lahko pomembno vpliva na proizvodnjo in sposobnost sperme pri oploditvi jajčeca, saj vročina vpliva na njihovo mobilnost. A specialist za neplodnost dr. James Grifo iz zdravstvenega doma NYU Langone miri, saj ''visoka vročina resda zavira nastajanje semenske tekočine, a imajo moški spolne (germinalne) celice, ki spermo proizvajajo vsaka dan,'' zato tovrstna bolezen ni težava. Težava nastopi šele, ko je proizvodnja sperme zastane za 90 dni. ''Večina virusnih obolenj – in to velja tudi za gripo in Covid-19 – ne povzroča neplodnosti,'' razlaga Grifo, zato razloga za preplah ni.

Povišana telesna temperatura vpliva na proizvodnjo in mobilnost semen.
Povišana telesna temperatura vpliva na proizvodnjo in mobilnost semen. FOTO: Shutterstock

Pri nas spermalna banka med drugim deluje v sklopu Kliničnega oddelka za reprodukcijo (KOR) v UKC Ljubljana, kjer skrbijo za reproduktivno zdravje ženske in pomoč neplodnim parom s kirurškimi postopki in postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo. ''Na KO za reprodukcijo niso zaznali večjega povpraševanja. Prav tako opravljajo samo nujne primere,'' so nam sporočili iz službe za odnose z javnostmi pri UKC Ljubljana.

Toliko korakov na dan morate narediti, da zmanjšate tveganje za smrt
Preberi še
Toliko korakov na dan morate narediti, da zmanjšate tveganje za smrt

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497