Moskisvet.com
Koronavirus in marihuana

Zdravje

Koronavirus in kajenje marihuane: slaba kombinacija!

A.P.
17. 04. 2020 08.48
0

Uživanje marihuane v Sloveniji je še vedno prepovedano. Čeprav ima ideja o legalizaciji že dolgo brado, pa vedno naleti na ovire, saj odločevalci zadeve ne vidijo širše od tega, da je marihuana droga in da se ljudje z njo zadevajo. Kljub temu do marihuane ni težko priti in marsikdo si v časih negotovosti in stresa, ki ga povzročajo tudi trenutne razmere zaradi pandemije covid-19, prižge kak ''džoint''. Morda se to sliši kot dobra ideja, a v resnici ni.

Če med pandemijo kadite marihuano, je čas, da o tem še enkrat razmislite, svarijo strokovnjaki. Tudi zgolj občasno kajenje trave namreč poveča tveganje za resne zaplete pri morebitni okužbi z novim koronavirusom, ki povzroča bolezen covid-19, poroča CNN.

Kadite? Za vas imamo slabo novico v povezavi s koronavirusom!
Preberi še
Kadite? Za vas imamo slabo novico v povezavi s koronavirusom!

Kajenje zaradi izgorevanja in inhaliranja dima že samo po sebi povzroča številne negativne učinke na naše telo, zlasti na dihala, še toliko bolj pa to do izraza pride v primeru okužbe z novim koronavirusom. Ne le da so kadilci izpostavljeni okužbi, zaradi svoje navade tvegajo zdravstvene zaplete. Čeprav kajenje industrijskih cigaret ni enako doma narejenemu džointu iz rizle in filtrov, pa tveganja ostajajo.

Ni dokazov, da bi kemične sestavine marihuane pomagale v boju zoper bolezen covid-19.
Ni dokazov, da bi kemične sestavine marihuane pomagale v boju zoper bolezen covid-19. FOTO: Shutterstock

''Med kajenjem marihuane so pljuča rahlo vneta, podobno kot pri bronhitisu, ki ga sproži kajenje,'' razlaga pulmolog Alberto Rizzo, vodja Ameriškega združenja za pljuča (American Lung Association) in dodaja, da se v ''primeru vnetja pljuč za povrh še okužite, to kliče po zapletih''. To velja tudi za tiste, ki travo neredno kadijo ali so komaj dobro začeli.

Zato boste od danes naprej vedno zaprli pokrov straniščne školjke
Preberi še
Zato boste od danes naprej vedno zaprli pokrov straniščne školjke

Zadnja stvar, ki si jo želite v času pandemije, je, da še dodatno otežite delo že tako preobremenjenemu zdravstvenemu osebju. ''Covid-19 je pljučna bolezen, s kajenjem trave pa otežujete zdravnikom, da vam postavijo pravo diagnozo,'' svari pulmolog in predstavnik ALA, Mitchell Glass.

Kajenje marihuane vam bo naredilo več škode kot koristi.
Kajenje marihuane vam bo naredilo več škode kot koristi. FOTO: Shutterstock

Kašljate zaradi kajenja ali koronavirusa? O slabostih kajenja in svarilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), da so kadilci bolj dovzetni za okužbe dihal, si lahko preberete TU, tudi redni kadilci marihuane pa niso veliko na boljšem, saj redno kajenje na dolgi rok poškoduje pljuča in je na koncu vse skupaj podobno kroničnemu bronhitisu, ki je značilnost kronične obstruktivne bolezni pljuč (KOPB), kronične bolezni dihal (pretok zraka skozi pljuča je stalno oviran), katere najpogostejši vzrok je kajenje.

Najpogostejše napake pri uporabi zaščitne maske
Preberi še
Najpogostejše napake pri uporabi zaščitne maske

Kadilci, ljudje, ki trpijo za kronično obstruktivno boleznijo pljuč in astmo ter drugi kronični pljučni bolniki, so med bolj ranljivimi skupinami, saj tvegajo hujšo obliko bolezni covid-19 in so v primeru okužbe z novim koronavirusom potencialni kandidati za ventilatorje za umetno dihanje.

Kadilci tvegajo zaplete pri okužbi z novim koronavirusom.
Kadilci tvegajo zaplete pri okužbi z novim koronavirusom. FOTO: Shutterstock

Kajenje industrijsko izdelane cigarete in džointa sicer ni ena in ista stvar, zato pa kajenje marihuane predstavlja edinstvene težave za pljuča. Medtem ko cigareta gori hitreje in pri visoki temperaturi, za džoint to ne velja. ''Zaradi tega vdihavamo določeno količino neizgorelega materiala,'' svari Glass. ''To draži pljuča podobno kot ambrozija, breza in cvetni prah dražijo tiste z alergijo. Zaradi občutljivih dihal so tako bolj dovzetni za bronhosapzem (preobčutljivost sluznice) ali kašelj.''

Koronavirus in sperma
Preberi še
Koronavirus in sperma

Tu pa je še en faktor, ki govori proti kajenju trave v času pandemije. Marihuana pomirja, kar pa ne pomaga, če se znajdete v kritični situaciji in morate odreagirati trezno. Za marihuano oz. njene sestavine – kanabinoide, kot je THC – ni nobenih znanstvenih dokazov, da pomagajo pri zdravljenju novega koronavirusa. V času negotovosti in obolenjih, ki jih ne poznamo do obisti, ni smotrno početi stvari, ki bi nam lahko potencialno škodile. Odločitev pa je na koncu še vedno vaša.

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492