Moskisvet.com
Novi koronavirus

Zdravje

Toliko časa ostane covid-19 v vaši semenski tekočini

E.R.
08. 07. 2024 01.30
0

Opravljena je bila raziskava, v kateri so ugotovili, koliko časa po okužbi ostane virus prisoten v semenu.

Že dolgo se domneva, da bi lahko virus negativno vplival na semenčice, a avtorji brazilske študije pravijo, da so prvič pokazali, kako dolgo virus ostane v vzorcih semena, piše Earth.com. Študija, ki je bila objavljena v reviji Andrology, je pokazala, da lahko koronavirus ostane v semenski tekočini še 110 dni po okužbi.

Vzorce semena so analizirali pri bolnikih, ki so bili hospitalizirani v bolnišnici v Sao Paulu, 90 dni po odpustu iz bolnišnice ali 110 dni po diagnozi okužbe.

Vzroki raka na prostati: En dejavnik ima pomembno vlogo
Preberi še
Vzroki raka na prostati: En dejavnik ima pomembno vlogo

PCR-testi na covid so bili negativni, same semenčice pa so imele v 72,7 odstotka primerih prisoten virus, pri osebah s hudo in zmerno obliko bolezni.

Avtorji študije so ugotovili, da je imelo 11 od 13 bolnikov virus v semenu prisoten še 110 dni po prvi diagnozi okužbe.

Kako izbira spodnjic vpliva na vaše spolno življenje?
Preberi še
Kako izbira spodnjic vpliva na vaše spolno življenje?

Avtorji pojasnjujejo, da je genetski material v jedru dekondenziral, celične membrane so počile, DNK pa se je sprostila v zunajcelični medij in oblikovala mreže, podobne že opisanim pri sistemskem vnetnem odgovoru na covid.

Vse to je sicer pomemben del imunskega odziva, a če postanejo preveč aktivne, lahko poškodujejo tkiva. Avtorji menijo, da se med okužbo lahko za pomoč telesni obrambi tudi del semenske tekočine "žrtvuje" za ustvarjanjem teh pasti. Prej ni bilo znano, da so semenčice na ta način vključene v imunost.

Te stvari škodijo vaši spermi
Preberi še
Te stvari škodijo vaši spermi

Glavni avtor študije Jorge Hallak v izjavi pravi, da bi moral par, ki namerava zanositi, razmisliti o vsaj šestmesečnem premoru po tem, ko moški preboli covid.
 

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: www.telegram.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497