Moskisvet.com
Klimatska naprava

Zdravje

Tako nevarno je imeti ponoči prižgano klimo

E.R.
02. 07. 2024 03.30
2

Poletje še ni končalo s serviranjem brutalno visokih temperatur. Ko se bodo naša stanovanja tekom dneva tako segrela, da jih zgolj z večernim zračenjem ne bomo mogli ohladiti, bomo vsi razmišljali o prižigu klime. A kako (ne)varna je ta odločitev za naše zdravje?

Marsikdo v želji po ohladitvi prižge klimatske naprave na samo 20 stopinj, čeprav je zunaj 15 ali 20 stopinj več. Zdravniki opozarjajo, da to ni zdravo in da je treba delovanje klime prilagoditi tako, da razlika med notranjostjo in zunanjostjo ne bo večja od nekaj stopinj, največ 8. 

Ker pa vročina ne pojenja niti zvečer, se mnogi ljudje sprašujejo, kako ohladiti stanovanje in se naslednji dan zbuditi brez otrdelih mišic.

Kako ohladiti stanovanje brez klimatske naprave?
Preberi še
Kako ohladiti stanovanje brez klimatske naprave?

Dr. Biserka Obradović je razložila, kako varno uporabljati klimatsko napravo in ohladiti prostore ter zakaj ni dobro, da ponoči v sobi, kjer spimo, deluje klimatska naprava, čeprav je temperatura zvečer neznosna.

"S prižgano klimo ne moremo spati, če je postavljena v spalnici, vsekakor pa je nujno, da prostore ohladimo pred spanjem. Zato vklopite klimatsko napravo, ki je v drugem prostoru, ali najprej ohladite spalnico, če je naprava v njej, in jo nato izklopite," pravi dr. Obradovićeva.

Pri tej temperaturi lahko na delovnem mestu nehate delati
Preberi še
Pri tej temperaturi lahko na delovnem mestu nehate delati

Klimatska naprava tako ne sme celo noč delovati v prostoru, kjer spite, je pa v redu, če deluje v drugem prostoru, saj tako dovaja ohlajen zrak v vašo spalnico.

"Če imamo v spalnici klimatsko napravo, potem moramo stanovanje najprej ohladiti in nato napravo izklopiti, saj če slučajno zaspimo, lahko dobimo ozebline. Približno 90 odstotkov ljudi, ki se jim to zgodi, namreč naslednji dan obišče zdravnika. Vse to velja tudi za dojenčke in kronične bolnike, bistvenega pomena pa je tudi, da je zrak, ki ga dovaja klima, čist," pojasnjuje dr. Obradovićeva.

Klima
Klima FOTO: Shutterstock

Nečist zrak je poln bakterij

Na čiščenje klime mnogi pozabljajo, kar je zelo napačno, saj lahko neočiščena klima povzroča težave astmatikom, otrokom in vsem drugim občutljivim skupinam, prav tako pa lahko povzroča težave tudi zdravemu človeku.

"Najprej je treba najprej očistiti klimo, ker je na njej veliko bakterij, ki lahko povzročijo pljučnico. Po drugi strani pa temperature ne smemo vzdrževati z veliko razliko, razlika naj bo le nekaj stopinj. Tretja stvar je, da vsi radi hladimo prostore pod 20, vendar to nikakor ni zdravo iz več razlogov. Klimatska naprava ustvarja obliko prepiha, zato pogosto pride do vnetja mišic in otrdelosti, saj klima neposredno vpliva na naše telo," pravi dr. Obradovićeva.

Zelo pomembno je tudi, da klimo vzdržujete in čistite.
Zelo pomembno je tudi, da klimo vzdržujete in čistite. FOTO: Adobe Stock

Zjutraj ohladite prostore

Da bo stanovanje čez dan hladnejše, je pomembno, da prostore ohladimo že zgodaj zjutraj in tako v stanovanje vnesemo čim več svežega zraka. Preostanek dneva naj temperatura v prostoru ne bo nižja od 22 stopinj, zvečer pred spanjem pa prostore znova ohladite in izklopite klimatsko napravo.

"Če je temperatura v našem stanovanju pozimi pod 22 stopinj, pokličemo toplarno, ker menimo, da nam ogrevanje ne ustreza, zdaj pa prostore prostovoljno ohlajamo na to temperaturo. Stanovanje mora biti ohlajeno vsaj na tako temperaturo, kot jo imate pozimi," dodaja dr. Obradovićeva.

Zakaj moja klimatska naprava ne greje?
Preberi še
Zakaj moja klimatska naprava ne greje?

Otroci in občutljive skupine, bodite previdni s klimatsko napravo

Z nepravilno uporabo klimatskih naprav si lahko povzročite številne zdravstvene težave, kar še posebej velja za občutljive ljudi in srčno-žilne bolnike, poleg srčnih težav pa ne smemo pozabiti, da se lahko pojavijo otrdelost obraznih mišic, bolečine v vratu in drugih mišicah telesa.

Zato zdravniki opozarjajo, da prehoda iz toplega v hladno okolje in obratno ne bi smeli narediti nenadoma, in svetujejo, da ko zapustite ohlajen prostor, preživite kratek čas v neohlajenem prostoru, da se telo prilagodi na nenaden skok temperature.

Razlika med notranjimi in zunanjimi prostori naj ne bo več kot 8 stopinj.
Razlika med notranjimi in zunanjimi prostori naj ne bo več kot 8 stopinj. FOTO: Shutterstock

Nevarni temperaturni ekstremi

Direktor Klinike za bolezni srca in ožilja UKC Niš izr. Dr. Tomislav Kostić je že prej dejal, da ekstremne temperaturne razlike niso dobre za srčno-žilni sistem, niti za zdrave ljudi, še posebej pa za kronične bolnike.

Varčna uporaba klimatske naprave: tako boste znižali računa za elektriko
Preberi še
Varčna uporaba klimatske naprave: tako boste znižali računa za elektriko

"Krvne žile reagirajo tako na mraz kot na toploto, z oženjem in širjenjem. Nizke temperature jih zožijo, na toplem pa se razširijo. Na splošno svetujemo, da kronični bolniki v poletnih mesecih ne hodijo ven med 11. in 16. uro, če to ni nujno, in se tako izognejo temperaturnim razlikam. Čeprav razlike neugodno vplivajo na kronične bolnike, to ne pomeni nujno, da bo imel vsak težave zaradi temperaturnih razlik, je pa previdnost vsekakor priporočljiva za vse," pojasnjuje dr. Kostić.

Tudi najmlajše je treba zaščititi pred temperaturnimi šoki, še posebej pa to velja za dojenčke.

Kdaj je nizek krvni tlak prenizek in nastopi čas za obisk zdravnika?
Preberi še
Kdaj je nizek krvni tlak prenizek in nastopi čas za obisk zdravnika?

"Dojenčki so občutljiva kategorija, vse, kar velja za starejšo populacijo in odrasle, velja tudi za otroke, le s povečano mero previdnosti. Ne izpostavljajte jih takšnim temperaturnim razlikam," poudarja dr. Kostić.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: www.magazin.novosti.rs

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497