Moskisvet.com
Mleko

Zdravje

To so znaki, da vam primanjkuje kalcija

M.S.
29. 04. 2024 05.00
0

Kalcij je eden najpomembnejših mineralov, ki pomaga številnim našim organom pri njihovem delovanju. Nujen je za zdrave in trde kosti, delovanje srca, živcev in mišic ter strjevanje krvi, njegovo pomanjkanje pa vodi v številne zdravstvene težave.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Je razlog za vaše težave pomanjkanje kalcija? Kalcij ima v telesu izredno pomembno vlogo, skrbi namreč za močne kosti in zobe, saj zmanjšuje tveganje za zmanjšanje kostne gostote in posledično osteoporozo (največ se ga kopiči prav v kosteh), pomaga pri delovanju srca in mišic (asistira pri črpanju in pošiljanju signalov živčevju, da se mišice krčijo) in je nujen za normalno rast in razvoj organizma. Porablja se, ko se potimo, med rastjo nohtov in las ter ko gremo na stranišče.

Kalcij je mineral, ki ga imamo v telesu največ, predstavlja namreč tudi do dva odstotka telesne teže. Povprečen človek ga ima v telesu pribl. 1200 gramov
Kalcij je mineral, ki ga imamo v telesu največ, predstavlja namreč tudi do dva odstotka telesne teže. Povprečen človek ga ima v telesu pribl. 1200 gramov FOTO: Shutterstock
To so znaki, da vam primanjkuje magnezija
Preberi še
To so znaki, da vam primanjkuje magnezija

Simptomi pomanjkanja kalcija

Pomanjkanje kalcija se kaže na različne načine. Simptomi pomanjkanja so težave s koncentracijo, zmedenost, halucinacije, občutljivi zobje, pogosti mišičnimi krči, predvsem v hrbtu in nogah (ko je pomanjkanje že res hudo), krhki nohti in lasje, krhke kosti (pojavljajo se stresne frakture, vnetje pokostnice ipd.), zlomi, povišan krvni tlak, občutljivi zobje, mravljinčenje v okončinah (stopalih, dlaneh in tudi obrazu), nereden srčni utrip, zasoplost, bolečine v prsih, otopelost in težave s spominom. Težave sprva niso javno vidne, simptomi pa sčasoma postajajo vedno bolj izraziti.

Te vsakodnevne navade škodujejo vašim možganom
Preberi še
Te vsakodnevne navade škodujejo vašim možganom

Razlogi za pomanjkanje kalcija

Do pomanjkanja kalcija lahko pride iz več razlogov, in sicer zaradi hormonskih sprememb, kar posebej velja za ženske, jemanj zdravil, neustrezne prehrane, intolerance na določena živila, ki so bogata s kalcijem ter genetskih dejavnikov. Posebej so k pomanjkanju kalcija nagnjeni tisti, ki imajo težave s ščitnico, prav tako ženske ob prehodu v menopavzo.

Kaj je sekundarni stres?
Preberi še
Kaj je sekundarni stres?

Kako preprečiti pomanjkanje kalcija

Da preprečite pomanjkanje kalcija, je pomembno, da poskrbite za vnos zadostnih količin vitamina D, saj ta ključen za normalno absorbcijo kalcija. Zato posameznikom, ki trpijo za pomanjkanjem vitamina D, pogosto primanjkuje tudi kalcija. Dnevno ga človek potrebuje pribl. 100 miligramov, nosečnice in dojilje pa nekoliko več. Prehrana, bogata s kalcijem, naj bi zmanjševala nevarnost za hipertenzijo (kronično povišan krvni tlak). Veliko kalcija vsebujejo živila, kot so mleko in mlečni izdelki, bel fižol, mandlji, špinača, brokoli, fige, pomarančni sok, tofu in sardine.

Tako se lahko znebite pivskega trebuha
Preberi še
Tako se lahko znebite pivskega trebuha

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479