Moskisvet.com
Toplitni udar - avto

Zdravje

Kakšna temperatura v avtu je za človeka smrtonosna?

M.S.
21. 06. 2023 05.00
0

Preverili smo, kakšna temperatura v avtomobilu je za odraslega človeka in majhnega otroka zaradi vročinske kapi in dehidracije lahko usodna.

Potniška kabina avtomobila, parkiranega na žgočem soncu, se v poletnih mesecih spremeni v pečico. A kako hitro pride do temperatur, ki so ogrožujoče za naše zdravje? Odgovor na to vprašanje lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo.

Kaj storiti, ko vaš avto obstane sredi avtoceste?
Preberi še
Kaj storiti, ko vaš avto obstane sredi avtoceste?

Če so v Evropi primeri smrti otrok, kot je bila nesrečna deklica na Reki, zelo redki, pa v ZDA vsako leto zaradi podobne situacije povprečno umre 37 otrok! Marsikateri starš in lastnik psa se namreč premalo zaveda, kako hitro se lahko dvigne temperatura potniške kabine avtomobila, parkiranega na soncu.

V avtomobilu neznosni pogoji nastanejo prej, kot si verjetno mislite.
V avtomobilu neznosni pogoji nastanejo prej, kot si verjetno mislite. FOTO:

Strokovnjaki so na primeru šestih različnih avtomobilov (vzeli so po dva iz treh razredov – manjšega, sedana in enoprostorca) ugotovili, da v roku ene ure temperatura v potniški kabini avtomobila, parkiranega na soncu, pri temperaturi zraka 35 stopinj Celzija in več v povprečju doseže 47 stopinj Celzija. Armatura se segreje še bolj, saj lahko doseže tudi 69 stopinj Celzija, medtem ko se volanski obroč v povprečju ogreje na 53 stopinj Celzija. Nič kaj bolje je ne odnesejo sedeži, ki vam z 51 stopinjami Celzija domala prismodijo zadnjico. "S testi smo želeli pokazati, kaj se zgodi z avtomobilom, ki je parkiran na soncu ali v senci, medtem ko nakupujemo,'' razlaga Nancy Selover, klimatologija z državne univerze v Arizoni in ena od soavtoric študije.

V avtu nikoli ne puščajte plastenke za vodo!
Preberi še
V avtu nikoli ne puščajte plastenke za vodo!
Majhen otrok, ujet v razgretem avtomobilu, je nemočen.
Majhen otrok, ujet v razgretem avtomobilu, je nemočen. FOTO:

Četudi je na vroč poletni dan avto parkiran v senci, pogoji v kabini še zdaleč niso optimalni, saj se v eni uri v notranjosti segreje v povprečju na 38 stopinj Celzija, armatura na 48 stopinj, volan na 42 in sedeži na 41 stopinj Celzija.đ

Vožnja v napačno smer: to morate storiti, če srečate vozilo, ki vozi v napačno smer
Preberi še
Vožnja v napačno smer: to morate storiti, če srečate vozilo, ki vozi v napačno smer

''Na vroč dan se po vstopu v vozilo komajda dotaknemo volana, zdaj pa si predstavljajte, kako se počuti otrok, ki je ujet v otroškem sedežu,'' svari Seloverjeva. V takšnih pogojih z izdihavanjem v zrak dodajamo vlago in ''ko je v zraku vlaga, se telo ne more tako učinkovito ohlajati s potenjem, saj ne more tako hitro izhlapevati'', pojasnjuje Seloverjeva. Visoka vlažnost namreč onemogoča učinkovito potenje. Človek, ujet v takšnih situaciji, zato tvega vročinsko kap (toplotni udar), ki je lahko smrtonosna. V teh pogojih je telo nezmožno učinkovito oddajati toploto, zato se ne ohlaja. Temperatura s tem narašča in mehanizmi regulacij kolapsirajo, kar vodi v odpoved organov in v končno fazo – smrt. Nemogoče je napovedati, kdaj bo vročinska kap ''udarila'', saj je to odvisno od številnih dejavnikov – starosti, teže, višine, zdravstvenega stanja – v večini primerov pa je za otroka usodno, ko temperatura telesa za dalj časa naraste nad 40 stopinj Celzija. Raziskovalci so prišli do spoznanja, da bi dveletni otrok, ujet v otroškem sedežu, vročini podlegel v eni uri, če bi bil avto parkiran v senci, pa v dveh.

Tega pred in po masaži ne smete početi
Preberi še
Tega pred in po masaži ne smete početi

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479