Moskisvet.com
Možgani

Zdravje

Kako prepoznati pretres možganov

M.K.
11. 02. 2019 12.20
0

Če med igranjem nogometa z glavo nabijemo v žogo ali pa se zaletimo v vratnico, le redkokdaj pomislimo na kaj hujšega. A če imamo po udarcu v glavo vrtoglavico in se počutimo dezorientirane, morda potrebujemo nujno zdravniško pomoč.

„Toda čeprav trajne poškodbe niso pogoste, so zelo možne.“
„Toda čeprav trajne poškodbe niso pogoste, so zelo možne.“ FOTO: Krka

V Veliki Britaniji letno zaradi poškodb glave bolnišnico obišče milijon in pol ljudi. V Ameriki se ta številka giblje okoli dveh milijonov in pol, od tega jih kar deset odstotkov potrebuje hospitalizacijo. Glede na statistične podatke Svetovne zdravstvene organizacije, smo moški, za razliko od žensk, približno štirikrat bolj dovzetni za poškodbe glave, najpogosteje so te posledica padcev ali prometnih nesreč.

„Ljudje se velikokrat udarimo v glavo. Tekom tisočih let evolucije se je naša lobanja razvila z namenom zaščite pred poškodbami. Obstaja več vrst poškodb, pri večini običajno ni večjih posledic,“ pravi priznan ameriški nevrolog Rodolfo Savica. „Toda čeprav trajne poškodbe niso pogoste, so zelo možne.“

Kaj pravzaprav je pretres možganov in kakšna so tveganja? Beseda izvira iz latinske besede „concutere“, ki pomeni „nasilno stresanje.“ Pretres možganov je kvalificirana kot blažja travmatična poškodba možganov, ki povzroči začasno motnjo v njihovem delovanju. Posledice s časom skoraj vedno izzvenijo.

S hitrimi dietami tvegate prezgodnjo smrt
Preberi še
S hitrimi dietami tvegate prezgodnjo smrt

„Klinično pomenljive poškodbe glave, tudi najmanjše, so razmeroma pogoste in mnoge verjetno nikoli niso diagnosticirane,“ pojasnjuje Edward Benzel, nevrokirurg iz ameriške zvezne države Ohio. „Ljudje se morda ne zavejo, da so doživeli pretres možganov. Pogosti so pa tudi primeri, ko igralci skrivajo poškodbe pred svojim trenerjem.“ Slednje je značilno predvsem za ameriško nogometno ligo NFL, ki je zadnjih nekaj let zaradi pogostih primerov poškodb glave pod velikim pritiskom javnosti in zdravniške stroke.

Slednje je značilno predvsem za ameriško nogometno ligo NFL, ki je zadnjih nekaj let zaradi pogostih primerov poškodb glave pod velikim pritiskom javnosti in zdravniške stroke.
Slednje je značilno predvsem za ameriško nogometno ligo NFL, ki je zadnjih nekaj let zaradi pogostih primerov poškodb glave pod velikim pritiskom javnosti in zdravniške stroke. FOTO: Profimedia

„Medtem ko so posledice enega samega pretresa možganov po navadi trivialnega pomena, je velik del hujših možganskih poškodb danes posledica več zaporednih neidentificiranih ali nepravilno oskrbljenih pretresov,“ pravi Benzel. „Lahko se pojavijo resni problemi, če se pretres ponovi. Pet ali deset minut po poškodbi, se igralec počuti dobro in se vrne nazaj v igro. Nekaj minut za tem ponovno pride do udarca v glavo in igralec se zgrudi na tla.“

Tehtala je le 28 kilogramov
Preberi še
Tehtala je le 28 kilogramov

Ponavadi za pretres možganov ali druge resne poškodbe glave potrebujemo precejšen udarec v glavo. „Trivialna oziroma manjša travma ga ne bo povzročila,“ pojasnjuje Benzel. Toda če po nekaj minutah še vedno občutite vrtoglavico in ste zmedeni, je priporočljiv pregled zdravstvenega osebja.

"Tudi enometrski padec s stola lahko povzroči hude poškodbe možganov ali celo smrt.“
"Tudi enometrski padec s stola lahko povzroči hude poškodbe možganov ali celo smrt.“ FOTO: Profimedia
Vendar ne pozabite, da način poškodbe ni nujno neločljivo povezan z resnostjo poškodbe. „En pogostejših vzrokov hujše poškodbe možganov, je na primer padec vinjene osebe iz stola. Čeprav gre le za metrski padec, še vedno pride do močnejšega udarca glave, kar pogosto povzroči hude poškodbe možganov ali celo smrt,“ opozarja Benzel. 

Najpomembnejše vprašanje, ki si ga moramo zastaviti je, kako se zaščititi pred možnimi posledicami poškodb glave? Simptomi pretresov niso vedno povsem očitni in pogosto ne trajajo dolgo. Sledi kontrolni seznam simptomov, ki ga moramo upoštevati ob vseh resnih udarcih z glavo: Izguba zavesti, izguba koordinacije ali ravnotežja, omotičnost, spremembe vida, slabost in/ali bruhanje, težave pri osredotočanju, zmedenost, težave z razumevanjem ali govorom, težave pri branju ali pisanju, težave s spominom, glavobol, slabost in razdražljivost.

Če opazite katerekoli zgoraj omenjene simptome pretresa – tudi če so manjši, se pojavijo ob udarcu in takoj izginejo – je dobro, da se obrnete na zdravstveno osebje za diagnozo in nekajurno opazovanje. „Na splošno je bolje takoj poiskati zdravniško pomoč, še posebej, če je poškodba glave povezana z izgubo zavesti ali če so prisotni drugi simptomi pretresa,“ svetuje Savica.

Če simptomi v naslednjih nekaj urah ne izginejo ali se poslabšajo, se vsekakor odpravite do urgence. „To je lahko znak, da se v možganih nekaj dogaja. Na primer, pride lahko do razvoja krvnega strdka, kar je sicer neobičajno, a se pojavlja,“ pravi Benzel. „Imejte v mislih, da se nekateri simptomi pretresa možganov – glavoboli, slabost, bruhanje, težave s koncentracijo – lahko pojavijo tudi šest ali sedem ur po poškodbi.“

„Imejte v mislih, da se nekateri simptomi pretresa možganov – glavoboli, slabost, bruhanje, težave s koncentracijo – lahko pojavijo tudi šest ali sedem ur po poškodbi.“
„Imejte v mislih, da se nekateri simptomi pretresa možganov – glavoboli, slabost, bruhanje, težave s koncentracijo – lahko pojavijo tudi šest ali sedem ur po poškodbi.“ FOTO: Thinkstock

Zelo redko lahko zaradi resnega udarca v glavo pride do zloma lobanje, kar lahko povzroči smrtno nevarno krvavitev in/ali krvni strdek. Doktor Benzel priporoča dvojno preverjanje simptomov, vključno s prozorno tekočino ali krvjo, ki prihaja iz ušes ali nosu. Krvavitev na mestu udarca je pogosto posledica preproste rane, tekočina iz ušes ali nosu pa je lahko likvor oziroma možganska tekočina.

Naslednjih nekaj tednov po poškodbi bodite pozorni na pojav simptomov pretresa, vključno z glavobolom, težavami pri koncentraciji in zmedenostjo. „To pomeni, da se možgani še niso dokončno pozdravili,“ pravi Benzel. Če ste doživeli pretres možganov, je izredno pomembno, da počakate na odobritev strokovnjaka, preden se vrnete k aktivnostim, kot so ekipni športi, kjer so poškodbe glave zelo pogoste. Ponovna poškodba glave lahko le še poveča možnost dodatnih zapletov. „Tudi na videz manjši simptomi so dejavniki tveganja,“ opozarja Benzel. „Najbolje je, da se poškodba popolnoma zaceli, preden je oseba izpostavljena kakršnimkoli udarcem.“

Zakaj ste vedno lačni?
Preberi še
Zakaj ste vedno lačni?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400