Moskisvet.com
Tobačni dim ima preko 7.000 kemičnih snovi. Več sto je škodljivih zdravju, pribl. 70 pa jih povzroča raka.

Zdravje

Kako opustiti kajenje in kaj se zgodi z našim telesom, ko prenehamo?

M.S.
03. 06. 2024 03.00
0

Da je kajenje zdravju škodljivo, nas opozarjajo na vsakem koraku in vsaki škatlici cigaret. V Sloveniji dandanes kadi vsak četrti odrasli Slovenec. Opustitev te grde razvade, ki ubija počasi, prinaša številne koristi za zdravje v vseh starostnih obdobjih. Kaj je skrivnost tistih, ki so nehali kaditi? Večina nekdanjih kadilcev vam bo povedala, da so vsaj enkrat neuspešno poskusili reči kajenju 'ne'. Zato ne gre obupati po prvem poskusu.

Fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Obraz kadilca: 6 znakov, ki izdajajo, da kadite
Preberi še
Obraz kadilca: 6 znakov, ki izdajajo, da kadite

Mnogi so poskušali pred vami, a le redkim je uspelo. Tudi očetu psihoanalize Sigmundu Freudu ni. Ta je zmogel nehati uživati kokain, ki je bil tedaj še legalen, ni pa mogel nehati kaditi cigar in to kljub številnim poskusom. Uživanje tobaka je posledica zasvojenosti z nikotinom, in tako kot vsak zasvojenost, ima tudi kajenje svoje zakonitosti. Magične rešitve žal ni. Vsako odvajanje od zasvojenosti vodi skozi različne stopnje odvajanja, ki so bolj ali manj obvladljive. Da je kajenje tvegano za zdravje, je znano že več kot pol stoletja. Ker tobak deluje postopno, kadilec občuti njegove učinke, ko je običajno že prepozno in že lahko govorimo o zasvojenosti.

Kadilci imajo bolj rumene zobe in nohte. Če prenehate kaditi, boste imeli bolj zdrav nasmeh in nohte. Izboljšal se bo tudi pretok krvi, kar prinaša bolj zdrav videz kože.
Kadilci imajo bolj rumene zobe in nohte. Če prenehate kaditi, boste imeli bolj zdrav nasmeh in nohte. Izboljšal se bo tudi pretok krvi, kar prinaša bolj zdrav videz kože. FOTO: Shutterstock
Moška nega obraza – kako skrbeti za kožo na obrazu?
Preberi še
Moška nega obraza – kako skrbeti za kožo na obrazu?

Zakaj kadimo, ko pa vemo, da je škodljivo? Kadilci navadno začnejo kaditi še zelo mladi, kot mladi odrasli, in menijo, da lahko kadar koli prenehajo s kajenjem, a se vmes razvijejo v dolgoletne kadilce, ki dneva ne zmorejo preživeti brez cigareta. Ste vedeli, da moški kadilci v povprečju živijo 13,2 leta manj, kadilke pa kar 14,5 leta manj? In ne, nikoli ni prepozno. Ljudje, ki kajenje opustijo pri petdesetih, za polovico zmanjšajo verjetnost, da bodo umrli v naslednjih petnajstih letih.

Kaj je placebo učinek, kako deluje in kako je ta ''učinek pričakovanja'' povezan s covidom-19?
Preberi še
Kaj je placebo učinek, kako deluje in kako je ta ''učinek pričakovanja'' povezan s covidom-19?

Kajenje tobaka škoduje domala vsem organom v telesu. Kajenje cigaret je eden glavnih dejavnikov bolezni dihal, kot so kronično obstruktivno pljučna bolezen (KOPB), bolezni srca in ožilja, zapleti v nosečnosti in pljučni rak, poleg tega so kadilci bolj dovzetni za novi koronavirus. Aktivni kadilci imajo tudi večjo možnost, da bodo imeli zaplete v primerjavi z nekadilci. Povečano tveganje za smrt zaradi covida-19 so ugotovili tudi pri nekdanjih kadilcih v primerjavi s tistimi, ki nikoli niso prižgali cigarete. Nekadilci so lahko žrtev sekundarnega tobačnega dima, zaradi katerega zboli in umre vsako leto preveč ljudi. Sekundarni tobačni dim, ki je izdihan v okolje, namreč vsebuje iste kancerogene snovi kot tisti, ki se vdiha v pljuča. Otroci, katerih starši doma kadijo, so v primerjavi s tistimi, katerih starši tega ne počno, bolj pogosto prehlajeni, trpijo za bronhitisom in drugimi boleznimi dihal ter vnetjem ušes.

 Kajenje naredi kožo manj elastično, spremeni zgradbo žil, koža dobi rumen sijaj, prav tako se hitreje stara. Poleg tega obarva zobe rumeno in  preprečuje prekrvavitev dlesni.
Kajenje naredi kožo manj elastično, spremeni zgradbo žil, koža dobi rumen sijaj, prav tako se hitreje stara. Poleg tega obarva zobe rumeno in preprečuje prekrvavitev dlesni. FOTO: Shutterstock
Kaj je kreatin, najbolj zaželeno prehransko dopolnilo športnikov?
Preberi še
Kaj je kreatin, najbolj zaželeno prehransko dopolnilo športnikov?

Mnogi si želijo nehati kaditi, kar pa je lažje reči, kot storiti, še posebej, če poskušajo kajenje opustiti sami. O tem, kako vam bo to uspelo, si lahko preberete v nadaljevanju, lahko pa se vključite tudi v brezplačne programe za opuščanje kajenja. Brezplačna telefonska linija za pomoč pri odvajanju od kajenja je 080 27 77. Pri odvajanju vam pomagajo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja (obliži, žvečilke, inhalatorji ipd.), ki lahko olajšajo odtegnitvene simptome in so na voljo v lekarnah. Druga zdravila vam lahko na recept predpiše osebni zdravnik. Mnogi preklopijo na elektronske cigarete, kajti utekočinjen nikotin velja za manj škodljivega kot tobačni dim.

Kaj so proteini, nepogrešljiv dodatek za rast mišic?
Preberi še
Kaj so proteini, nepogrešljiv dodatek za rast mišic?

Razveseljivo je dejstvo, da je vsaka zasvojenost z nikotinom potencialno ozdravljiva. Treba pa se je zavedati, da se po prenehanju kajenja sproži serija fizičnih, pa tudi psihičnih reakcij, ki nam otežujejo delo. Gre za dolgotrajen proces, najtežji pa so prvi dnevi oz. tedni. Kadilci se med seboj razlikujejo, uspeh pa ni le posledica močne volje. Tisti, ki so bolj dovzetni za zasvojenost z nikotinom, imajo navadno višjo stopnjo tolerantnosti na nikotin, eni imajo osebnostno pogojeno tvegano vedenje, tretji potrebujejo večjo stopnjo dražljajev iz okolja. Te lastnosti v kombinaciji z zasvojenostjo z nikotinom pomenijo najtežji scenarij za odvajanje od kajenja.

Kaj so steroidi in kakšne so posledice njihovega jemanja?
Preberi še
Kaj so steroidi in kakšne so posledice njihovega jemanja?
Tobačni dim ima preko 7.000 kemičnih snovi. Več sto je škodljivih zdravju, pribl. 70 pa jih povzroča raka.
Tobačni dim ima preko 7.000 kemičnih snovi. Več sto je škodljivih zdravju, pribl. 70 pa jih povzroča raka. FOTO: Shutterstock

Nasveti in napotki, kako se odvaditi od kajenja:

Datum, načrt in seznam

Določite si datum, kdaj boste nehali kaditi. Tedaj iz svojega vidnega polja odstranite vse, kar vas spominja na kajenje. Še prej izdelajte akcijski načrt, ki ga boste začeli izvajati tisti dan. Nekateri odvajanje začnejo s postopnim oz. sistematičnim zmanjševanjem količine nikotina (ne ujemite pa se v past da se boste s postopnim zmanjšanjem števila pokajenih cigaret odvadili kajenja, saj je treba prenehati popolnoma), drugi posežejo po nikotinskih nadomestkih, tretji se poslužijo kombinacije strokovne pomoči in zmanjševanje odmerka, nekateri medicinske hipnoze, ki vpliva na začetno in nezavedno plat kajenja ipd. Priporočamo pa, da se prvega odvajanja skušate lotiti sami. Resda statistika ni na vaši strani. Pri kadilcu, ki se na pot odvajanja odpravi prvič sam, je namreč le petodstotna verjetnost, da se od kajenja trajno odvadi. Odvajanja se lotite počasi in postopoma, da šok za telo ne bo prevelik. Na vidnem mestu imejte seznam razlogov, zakaj želite nehati kaditi in zakaj je dobro, da opustite to grdo razvado. To vas bo še dodatno motiviralo.

Dr. med. Bojan Štrus: Najboljša preventiva pred rakom prostate? ''Zdravo življenje in prehrana ter redni spolni odnosi''
Preberi še
Dr. med. Bojan Štrus: Najboljša preventiva pred rakom prostate? ''Zdravo življenje in prehrana ter redni spolni odnosi''

Dražilci

Poiščite vzroke, zakaj in kdaj prižgete cigareto. Je to iz navade, ko ste pod stresom? Skušajte se izogniti takšnim situacijam oz. cigareto nadomestiti s čim drugim, npr. žogico proti stresu, ki vam bo zaposlila roke in vas istočasno sprostila.

Keglove vaje za moške: kako izvajati vaje za krepitev mišic medeničnega dna in zakaj
Preberi še
Keglove vaje za moške: kako izvajati vaje za krepitev mišic medeničnega dna in zakaj

Obvestite druge in ustvarite krog podpore

O tem, da se odvajate od kajenja, seznanite svoje prijatelje, družino, znance, sodelavce in jim zaupajte, kaj bodo pri tem vaši največji izzivi. Izogibajte se družbi, kjer so sami kadilci. Ključna sta prva dva tedna in v tem času se skušajte izogniti vsemu, kar veste, da poveča tveganje, da bi spet prižgali cigareto. Bodite v družbi, ki bo vaša prizadevanja podpirala in vas spodbujala pri odvajanju od nikotina.

Ima jemanje prehranskih dopolnil več prednosti ali slabosti?
Preberi še
Ima jemanje prehranskih dopolnil več prednosti ali slabosti?

Občasna cigareta

Občasna cigareta se sliši povsem nedolžno, a skriva v sebi veliko nevarnost, da znova postanete kadilec. Dejstvo je, da v prvem poskusu uspe le redkim in da ne gre obupati, če se pregrešite. Poskušajte vedno znova in se učite iz napak. Ne imejte slabe vesti – naj bo to dobra šola. Treba je vztrajati in ne obupati. To je tek na dolge proge, ne šprint, ''krče'' pa je mogoče premagati.

To se zgodi z vašim telesom, če nehate piti alkohol
Preberi še
To se zgodi z vašim telesom, če nehate piti alkohol

Motivacija

Vsak dan brez cigarete je uspeh zase. Osredotočite se na to. Ne čakajte na prvi mesec, da se nagradite. Postavite si manjše mejnike in se tedaj nagradite. Ste vedeli, da je tveganje za srčni napad za najmanj odstotek nižji že en dan po prenehanju kajenja? Če cenite svoje zdravje, je že to dovolj velik motiv.

Pljuča imajo neverjetno sposobnost zaviranja rakavih mutacij, ki nastanejo s kajenjem, če prenehate kaditi.
Pljuča imajo neverjetno sposobnost zaviranja rakavih mutacij, ki nastanejo s kajenjem, če prenehate kaditi. FOTO: iStock
To se zgodi z vašim telesom, če nehate uživati sladkor
Preberi še
To se zgodi z vašim telesom, če nehate uživati sladkor

Povišana telesna teža

Marsikdo kadi tudi zato, da lažje ohranja telesno težo in skrb, da se bo po opustitvi kajenja zredil, je realna. A situacija je obvladljiva in kakšen kilogram preveč je še vedno manjše tveganje kot nadaljevanje kajenja. Treba se je zavedati, da je opuščanje kajenja spreminjanje načina življenja in da vključuje tudi primerno prehrano. Ne odločajte pa se istočasno še za dieto, saj ima lahko preveč odrekanja negativne posledice in boste lažje podlegli skušnjavi in znova začeli kaditi. Zakaj se začnemo rediti, če z opustitvijo kajenja ne spremenimo prehranjevalnih navad? Nikotin je zahrbten. Če dnevno pokadimo zavojček, s tem ''pokurimo'' 200 kalorij (toliko jih ima kos torte ali peciva oz. 200 gramov testenin). Nikotin je tudi super sredstvo za zmanjševanje občutka lakote. Kadilci imajo manjši tek in manj izrazit občutek praznega želodca kot nekadilci. Nikotin vpliva na izbiro hrane, saj vpliva na okus in vonj, ki ju kajenje zavira. Zato ni presenetljivo, da kadilcem bolj prija hrana močnejših okusov in da raje posegajo po bolj mastni in sladki hrani. Poleg tega je nikotin poživilo, saj spodbuja izločanje hormona serotonina, kar daje telesu energijski pospešek.

Dr. Leon Bedrač: Naš organizem vedno koordinira razpoložljiva hranila in energijo po načelu triaže
Preberi še
Dr. Leon Bedrač: Naš organizem vedno koordinira razpoložljiva hranila in energijo po načelu triaže

Tekočina

Da je pitje zadostne tekočine sila pomembno za naše zdravje, ni treba poudarjati, v času opuščanja kajenja pa še posebej. Uživajte vodo ali nesladkane čaj in sokove. O pomenu tekočine si več preberite TU.

Zakaj je pomembno, da pijemo dovolj vode?
Preberi še
Zakaj je pomembno, da pijemo dovolj vode?

Gibanje

Opuščanje cigaret, kot rečeno, prinaša pomembno spremembo v življenje, cigareto pa lahko zamenja krajši sprehod, tek ali kakšna druga športna aktivnost, ki vas bo odvrnila od kajenja oz. zamotila.

50 odtenkov rumene: kaj barva urina pove o našem zdravju?
Preberi še
50 odtenkov rumene: kaj barva urina pove o našem zdravju?

Pomembno je zavedanje, da se odvajanja (domala od česar koli) ne lotevamo zgolj s pozitivnimi mislimi, ampak tudi z dvomi. Kar je dobro, saj čim bolj realno sliko o svojem stanju imamo, lažje in uspešneje se bomo kosali s težavami na poti do cilja. Če želimo uspeti, moramo biti na težave vnaprej pripravljeni. Kot rečeno, se kadilci uspešno odvadijo od kajenja šele po več neuspelih poskusih ali pa sploh ne.

Kajenje cigaret je eden najpogostejših vzrokov smrti.
Kajenje cigaret je eden najpogostejših vzrokov smrti. FOTO: Shutterstock
Skrivnost za mladostni videz in fit telo? Lasten urin!
Preberi še
Skrivnost za mladostni videz in fit telo? Lasten urin!

Kaj se zgodi z našim telesom, ko nehamo kaditi in je bila cigareta vaša dolgoletna spremljevalka?

Že po 20 minutah od poslednje cigarete se bosta vaš srčni utrip in krvni tlak znižala, prav tako temperatura rok in stopal. Vzrok je nikotin, ki je stimulant, ki pospešuje srčni utrip in krvni pritisk. Ko se nivo nikotina v krvi zniža, v trenutku občutimo razliko. Po dveh urah se bodo pojavili prvi odtegnitveni simptomi. Med simptomi odvajanja bodo hrepenenje po nikotinu, razdražljivost in tesnoba. Po tretjini dneva se bo stopnja nikotina v krvi bistveno zmanjšala, po pol dneva (12 ur) pa se bo znižala stopnja ogljikovega monoksida v telesu, naraščala pa stopnja kisika, ki bo znova na normalni ravni. Počutje se bo bistveno izboljšalo, saj ne bo več toliko toksinov v krvi. Po 24 urah bo možnost srčnega napada manjša, saj se telo čisti in nivo kisika v krvi znova normalizira. Ustvari se bolj zdravo okolje za normalno delovanje notranjih organov. Po 48 urah se bosta izboljšala sposobnost za okušanje in vonj, ki so ju prej zavirale cigarete. Telo se namreč začne regenerirati in živčni končiči začnejo znova rasti. Hrana s tem dobi boljši okus. Po 72 urah nikotin zadnje cigarete ni več prisoten v telesu in nastopili bodo vrhunci simptomov odvajanja od odvisnosti od kajenja in sicer slabost, glavobol in krči. Pljuča bodo še bolj čista. Po dveh do treh mesecih je telo na dobri poti, da okreva od kajenja. Izboljša se delovanje pljuč in krvi obtok, imate več energije, niste več tako hitro utrujeni oz. izčrpani. Zmanjša se proizvodnja sluzi in zamašenost dihalnih poti. Telo se popolnoma regenerira po devetih mesecih od zadnje cigarete. Do takrat se izboljša še delovanje sinusov in očistijo dihalne poti. Kratka sapa je preteklost, prav tako težave z dihanjem, ki so povezane s kajenjem. Pljuča delujejo, kot je treba, in uspešno odstranjujejo odvečno sluz. Kadilcu, ki je opustil cigarete, se v enem letu zniža nevarnost srčne kapi kar za polovico v primerjavi s tveganjem v obdobju, ko je kadil. Izboljšata se splošno zdravje in počutje, zdravje srca, pretok krvi po telesu, poveča se imunska odpornost telesa. Vadba je manj naporna. Vsi toksini v telesu, ki so bili posledica kajenja, se nevtralizirajo v petih do 15 letih. Tedaj nimate več povečanega tveganja za srčni infarkt, kap in rake, kot so pljučni rak, rak trebušne slinavke, rak na požiralniku, grlu, ledvicah in mehurju. Tveganje za raka na pljučih je po tem času enako kot pri nekadilcih. Rizično obdobje odvajanja traja dve leti. Po tem času ste na konju.

Tomaž Turk: ''Dobra frizura je tista, s katero ima človek čim manj dela''
Preberi še
Tomaž Turk: ''Dobra frizura je tista, s katero ima človek čim manj dela''
Tako je danes videti deček, ki je pri dveh letih pokadil 40 cigaret na dan
Preberi še
Tako je danes videti deček, ki je pri dveh letih pokadil 40 cigaret na dan

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479