Moskisvet.com
Zobna ščetka

Zdravje

Kako pogosto moramo zamenjati zobno ščetko?

A.P.
20. 09. 2021 05.00
0

Kako dolgo uporabljate zobno ščetko, preden jo zamenjate? Dokler ne začno izpadati ščetine, te začnejo štrleti na vse strani oz. je ščetka dodobra deformirana? Če jo uporabljate predolgo, ta neha služiti svojemu namenu, zaradi slabe ustne higiene pa posledično povečate tveganje za nastanek srčno-žilnih in drugih bolezni.

Ustna higiena je pomembna, saj gnili zobje slabijo imunski sistem in povzročajo bolezni, tudi bolezni srca. Umivanje zob je torej pomemben del našega zdravja in opravilo, ki ga ne gre izpuščati. Po priporočilih strokovnjakov si moramo zobe umivati vsaj dvakrat dnevno in sicer s kakovostno zobno ščetko, ob tem pa se je priporočljivo posluževati tudi zobne nitke in ustne vodice.

Razlogi za zobobol, na katere morda niste niti pomislili
Preberi še
Razlogi za zobobol, na katere morda niste niti pomislili

Poškodovana oz. obrabljena zobna ščetka ne opravlja več dobro svoje funkcije, saj ne čisti več, pri tem pa si lahko poškodujete dlesen. Zobozdravniki zato priporočajo, da jo menjate na tri mesece, če pa ščetka že prej kaže znake obrabljenosti, pa seveda še prej.

Zobno ščetko je priporočljivo menjati na tri mesece.
Zobno ščetko je priporočljivo menjati na tri mesece. FOTO: Shutterstock
Kako žvečenje žvečilnih gumijev vpliva na naše telo?
Preberi še
Kako žvečenje žvečilnih gumijev vpliva na naše telo?

Nekateri se bojijo bakterij na zobni ščetki, a ustne bakterije na suhem na morejo preživeti. Vse, kar morate storiti, da to preprečite, je, da ščetko po umivanju zob očistite pod tekočo vodo in jo postavite tako, da je glava obrnjena navzgor. Na ta način se bakterije ne bodo razmnoževale.

Vse to tvegate, če si zob ne umivate pravilno!
Preberi še
Vse to tvegate, če si zob ne umivate pravilno!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497