Moskisvet.com
Vzglavniki

Zdravje

Kako izbrati pravi vzglavnik?

M.S.
05. 04. 2022 05.00
0

Kvaliteta našega spanca je zelo pomembna, saj ima slabo spanje lahko resne posledice na naše zdravje. Tako kot so pomembni vzmetnica, zdravstvene težave in položaj, kako spimo, je pomemben tudi vzglavnik. V nadaljevanju vam zato razkrivamo, na kaj morate biti pozorni pri nakupu enega od ''gradnikov'' dobrega spanca, brez katerega ni celostne regeneracije telesa, ki je nujno potrebna za zdravo življenje.

Pri izbiri pravega vzglavnika je zelo pomemben položaj našega telesa med spanjem, saj sta od tega odvisni trdota in višina le-tega. Če spite na boku, so najbolj primerni čvrstejši vzglavniki, torej taki, ki nudijo tršo podporo vratu, glavi in hrbtenici. Če spite na trebuhu, so najbolj primerni mehkejši in nekoliko tanjši vzglavniki (nekateri strokovnjaki predlagajo, da si tak vzglavnik namesto pod glavo namestite pod trebuh), če na hrbtu, pa srednje trdi oz. čvrsti vzglavniki, ki zagotavljajo večjo oporo vratu v spodnjem delu, kar omogoča lažje dihanje in preprečuje smrčanje, ki je pogosto za tiste, ki spijo v tem položaju. Če med spanjem kombinirate lege, je najbolj primeren vzglavnik s kombinacijo različnih polnil, ki se prilagajajo potrebam oz. legi telesa.

Ni vseeno, kakšen vzglavnik imate.
Ni vseeno, kakšen vzglavnik imate. FOTO: Shutterstock
To se zgodi z vašim telesom, če premalo spite
Preberi še
To se zgodi z vašim telesom, če premalo spite

Poleg trdote je pomembna tudi oblika vzglavnika. Poleg klasičnih, ki so primerni za vse spalne položaje (nekaterim je mogoče odvzemati ali dodajati polnilo in nastaviti trdoto), in za tiste, ki vzglavnike prepogibate in zvijate, poznamo še anatomske vzglavnike, ki so oblikovani tako, da nudijo optimalno podporo telesu. Primernejši so za tiste, ki pretežno spite na hrbtu ali boku, saj so oblikovani tako, da podprejo vrat, s čimer ima hrbtenica pravilen fiziološki položaj (horizontalen), vratne mišice in vretenca pa so s tem karseda razbremenjeni. Še posebej so tovrstni "povštri" primerni za tiste, ki jih boli vrat ali hrbet.

Kaj spalni položaj razkriva o naši osebnosti?
Preberi še
Kaj spalni položaj razkriva o naši osebnosti?

Ko govorimo o višini vzglavnika, načeloma velja, da so so nižji primernejši za tiste, ki imajo povprečno široka ramena, če pa imate širša od povprečja, je primernejši višji vzglavnik. Večina vzglavnikov je prilagojena za človeka s povprečno širino ramen, ki spi na boku ali hrbtu.

Pravi vzglavnik je razlika med kvalitetnim in nekvalitetnim spancem.
Pravi vzglavnik je razlika med kvalitetnim in nekvalitetnim spancem. FOTO: Shutterstock

Kakšna je razlika med naravnimi in umetnimi polnili?

Pri vzglavnikih, ki so polnjeni s sintetičnimi polnili, lahko ustvarimo poljubne stopnje čvrstosti, medtem ko vzglavniki, polnjeni z naravnimi materiali, nudijo zelo specifično podporo. Slednji so mehki, udobni in zračni, umetni pa lažji, enostavnejši za vzdrževanje ter bolj primerni za alergike. Če imate alergije, izbirajte med hipoalergenimi vzglavniki (odporen mora biti na pršice ali izdelan iz antialergijskih materialov).

Zanimiva dejstva o spanju
Preberi še
Zanimiva dejstva o spanju

Ko govorimo o materialu oz. prevleki vzglavnika, ravno tako lahko izbirate med naravnimi in umetnim materiali ali kombinacijami. Med boljšimi naravnimi materiali so svila, ki daje občutek nežnosti in mehkobe, je zračna in sposobna uravnavati temperaturo (ko je vroče, hladi; ko je mrzlo, greje), konoplja, ki ustvarja občutek svežine, je odporna, zračna, odvaja vlago ter odporna na plesen in mikrobe, in bambus, ki prav tako odlično absorbira vlago, primeren pa je posebej za tiste, ki jim je v postelji pogosto vroče.

Izbira vzglavnika je v veliki meri odvisna od vašega spalnega položaja.
Izbira vzglavnika je v veliki meri odvisna od vašega spalnega položaja. FOTO: Shutterstock

Pri nakupu vzglavnika je pomembno, da je pralen. Nekatere je mogoče prati v celoti, pri drugih je mogoče prati zgolj spalno prevleko. Če imate alergije, posezite po vzglavniku, ki ga je mogoče prati vsaj pri 60 stopinjah Celzija. Če stežka zaspite, si morda lahko omislite vzglavnik z esenco sivke, ki pomirja, primeren pa je tudi vonj kamilice, ki sprošča.

To se vam lahko zgodi, če ne seksate redno
Preberi še
To se vam lahko zgodi, če ne seksate redno

Kako pogosto moramo menjati vzglavnik?

Vzglavnik je priporočljivo menjati na največ tri leta. V tem času se na njem nabere veliko znoja, odmrle kože, prahu in pršic, ki puščajo za seboj iztrebke. Po tem času tudi izgubi svoje prvotne lastnosti in ne nudi več zadostne opore telesu.

Razlaga sanj: kaj pomeni, če sanjate, da ste seksali s sodelavko?
Preberi še
Razlaga sanj: kaj pomeni, če sanjate, da ste seksali s sodelavko?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400