Moskisvet.com
umivanje zob

Zdravje

Kako do belih zob na naraven način?

M.S.
06. 04. 2022 05.00
0

Bi radi, da bi bili vaši zobje bolj beli in sijoči? Kdo si ne želi tega? Ne nazadnje sodobni trendi narekujejo bel nasmeh, občutek popolne čistoče pa je temelj naše samozavesti. In ne pravijo zaman, da je belina nasmeha najprivlačnejši nakit, ki ga nosimo, in odraz naše duše.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Za zdrav nasmeh sta nujni skrb in celovita ustna higiena. Zobje niso le za grizenje, žvečenje in pomoč pri govorjenju, ampak pomagajo tudi pri zunanji podobi. Lep nasmeh pozitivno vpliva na to, kako se počutimo, pa tudi na našo samozavest. Večina barvo zob navaja kot glavni razlog za samozavesten nasmeh. Temu primerno narašča trend beljenja zob, a obstajajo tudi naravne poti do lepših zob, ki vključujejo več kot samo ščetkanje, nitkanje in uporabo drugih pripomočkov za ustno nego.

To so najpogostejše napake pri umivanju zob
Preberi še
To so najpogostejše napake pri umivanju zob

Naši zobje se začnejo s starostjo barvati rumeno, proces pa s kajenjem, alkoholom, pitjem kave, ipd. le še pospešujemo. Ste vedeli, da nasmeh zmanjšuje krvni pritisk in proizvajala protibolečinske snovi v telesu? Raziskave kažejo, da imamo ljudi, ki se smejijo, za mlajše, kot so v resnici. Poleg tega jih imamo raje in jim bolj zaupamo. Zato je samozavesten nasmeh še kako pomemben. Pri tem se je treba zavedati, da nima nihče popolnoma belih zob in da se po naravni poti do njih ne da priti.

Poskrbite za zdravje svojih zob.
Poskrbite za zdravje svojih zob. FOTO:
Kako žvečenje žvečilnih gumijev vpliva na naše telo?
Preberi še
Kako žvečenje žvečilnih gumijev vpliva na naše telo?

Ko gre za belino zob, začnite v kuhinji. V prvi vrsti boste morali z jedilnika črtati določene pijače – kavo, čaj, sladke gazirane pijače, vino ipd. Vse, kar pušča madeže na majici, jih namreč pušča tudi na zobeh. Ker se boste vsemu naštetemu težko odpovedali, predlagamo, da si namesto tega po pitju omenjenih pijač usta izperete z vodo. Ta delno izniči škodljive učinke napitkov, tudi vina. Rdeče na zobeh pušča sledi, belo pa obrablja sklenino, kar vodi v poškodbo zob. Najpomembnejše v borbi za bele zobe pa je, da prenehate kaditi. Ženske lahko za bolj bele zobe uporabijo tudi kozmetični trik, tako da si na ustnice nanesejo šminko v barvi jagode, slive, vina ali češnje ali nežno roza barve, saj to ublaži rumene tone na zobeh.

Vse to tvegate, če si zob ne umivate pravilno!
Preberi še
Vse to tvegate, če si zob ne umivate pravilno!

Sicer pa za bolj bele zobe uživajte sadje in zelenjavo, denimo surovo korenje, jabolka, cvetačo in zeleno, ki so naravni belilci zob. Brokoli vsebuje minerale, ki na zobeh naredijo zaščito in preprečujejo, da bi hrana puščala sledi na zobeh. Tovrstna hrana deluje kot naravna zobna ščetka.

Zdrav nasmeh je ogledalo človeka.
Zdrav nasmeh je ogledalo človeka. FOTO: Profimedia
Razlogi za zobobol, na katere morda niste niti pomislili
Preberi še
Razlogi za zobobol, na katere morda niste niti pomislili

Na prvem mestu pa je seveda ustna higiena, zato ne pozabite na redno umivanje zob – o njem si lahko več preberete TU – redno menjavo zobne ščetke – o tem si lahko več preberete TU – redno uporabo zobne nitke, ki hrano odstranjuje iz medprostorov, in redno uporabo ustne vodice. Prav tako ne pozabite na redne obiske zobozdravnika, da preveri stanje vaših zob.

Ste zaprti? Tako odpravite zapeko.
Preberi še
Ste zaprti? Tako odpravite zapeko.

Pomagate si lahko tudi z zobno pasto za beljenje zob (in podobnimi pripomočki), ki vsebuje abrazivna sredstva. Ta med ščetkanjem odstranjujejo madeže in zobe posvetlijo za nekaj odtenkov. Lahko pa si izdelate tudi domači pripravek iz čajne žličke vodikovega peroksida in čajne žličke bikarbone, ki ju s pomočjo vode zmešate v pasto. To dvakrat tedensko uporabite namesto zobne paste. Alternativa je soda bikarbona, s ščepcem katere si enkrat tedensko umijete zobe. Zamenjate jo lahko tudi s soljo. Med domača sredstva za beljenje zob sodi tudi jabolčni kis, katerega žličko grgrajte pred jutranjim umivanjem zob. Ta odstranjuje madeže in uničuje bakterije v ustni votlini.

To se zgodi z vašim telesom, če premalo spite
Preberi še
To se zgodi z vašim telesom, če premalo spite

Za beljenje zob lahko ''zadolžite'' tudi zobozdravnika, ki vam bo namestil peroksidni gel in ga aktiviral z modro svetlobo oz. laserjem.

Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo premagati?
Preberi še
Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo premagati?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400