Moskisvet.com
Kava

Zdravje

Kaj se zgodi z vašim telesom, ko kavo pijete na prazen želodec ali zakaj je ne boste več pili na tešče!

A.P.
14. 02. 2024 13.51
2

Mnogi izmed nas si začetka dneva na znamo predstavljati brez kave in si dozo kofeina privoščimo še preden zaužijejo hrano. Ste med njimi? Po prebranem boste razmislili o spremembi vaših navad in zakaj tega ne bi bilo več pametno početi, če kaj cenite svoje zdravje.

Jutranja kava je rutina brez katere marsikdo ne zna začeti dneva. Že res, da ima kava številne pozitivne učinke, saj vsebuje veliko antioksidantov, ti pa zmanjšujejo tveganje za pojav sladkorne bolezni, preprečujejo zamašenost žil, ščitijo možgane ipd., a če jo uživate na tešče, si delate več škode kot koristi. Pitje kave na prazen želodec namreč izzove številne zdravstvene težave, med drugim zgago, napenjanje, v skrajnem primeru tudi bruhanje.

Pijete kavo na tešče?
Pijete kavo na tešče? FOTO: Shutterstock

Da skodelica kave na prazen želodec škoduje telesu je znanstveno dokazano dejstvo. Ne le, da razdraži želodec, na dolgi rok lahko povzroči pekočo zgago. S pitjem črne kave na tešče namreč stimuliramo izločanje solne kisline v prebavnem sistemu, kar posebej slabo vpliva na posameznike, ki so nagnjene k vnetju želodčne sluznice (gastritis). Prekomerna količina klorovodikove kisline pa lahko škodi tudi drugim, saj otežuje razgradnjo beljakovin. Če se le-te nerazgrajene zadržujejo v prebavnem traktu, se lahko pojavita napihnjenost in vnetje črevesja. Poceni kava ima običajno večjo kislost, kar zadevo še dodatno poslabša.

Rak dojke ni samo bolezen žensk!
Preberi še
Rak dojke ni samo bolezen žensk!

Mnogi, ki hujšajo, namesto zajtrka pijejo kavo, a ker v želodcu ni hrane, ki bi jo razgradila, želodčna kislina sčasoma poškoduje stene želodca. Kava na prazen želodec vam tudi ne bo dala energije, poleg gastritisa pa lahko zaradi tega nastane tudi čir na želodcu. Istočasno strokovnjaki opozarjajo, da kava daje lažen občutek sitosti, zato lahko postopoma začenjamo spuščati zajtrk, ki pa je najpomembnejši obrok dneva.

Najbolj optimalen čas za pitje jutranje kave je 20-30 minut po zajtrku, sicer pa strokovnjaki pitje kave priporočajo tudi po ostalih obrokih, saj prinaša še dodatne koristi. Če kavi ne dodate mleka in sladkorja, bo pomagala pri razgradnji hrane – zaradi nje se hitreje razgradijo maščobe, kar preprečuje njihovo nalaganje v telesu – in pospešila delovanje metabolizma.

Kava na prazen želodec ni najboljša ideja.
Kava na prazen želodec ni najboljša ideja. FOTO: iStock

Pitje kave v osnovi povečuje raven stresnega hormona kortizola. Prevelika količina popite kave tako lahko povzroči stres, razdražljivost in občutek tesnobe, še večja možnost za to pa je, če jo pijemo na prazen želodec, ko se raven stresnega hormona povečuje intenzivneje, saj ima na drugi strani hrana pomirjujoč občutek na telo. Uživanje hrane med pitjem kave tako pomaga znižati učinek stres, ki ga s seboj prinaša kofein.

Glavni razlog za nastanek stresa in občutka tesnobe je hormonsko neravnovesje, ki ga povzroča kofein. Kava na prazen želodec namreč ovira nastajanje hormona serotonina, nevrotransmiterja, ki je odgovoren za občutek sreče in zadovoljstva. Ko boste opustili pitje kave na prazen želodec, boste precej bolje razpoloženi, tudi nihanja v razpoloženju pa bodo manjša in prehodi počasnejši. Če kavo pijete večkrat dnevno, to povzroči, da serotonin postane odvisen od zunanjih dejavnikov, organizem pa ga sam ne proizvaja več v zadostnih količinah. Pomanjkanje pa vodi v depresijo in povzroča druge duševne bolezni.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369