Moskisvet.com
Beljakovine

Zdravje

Kaj se zgodi, če uživate preveč beljakovin?

M.S.
03. 08. 2023 05.00
0

Beljakovine so za telo izjemno pomembne, saj jih ta nujno potrebuje za normalno delovanje. Iz njih so sestavljeni tkiva, organi in drugi deli telesa, brez katerih ne funkcionira optimalno. So pomemben gradnik mišic, pomemben člen pri sestavi krvi, notranjih organov, kože, las in nohtov. Pomembno je, da z njimi ne pretiravamo, ker to privede do obratnega učinka beljakovin. Preveč jih mnogi uživajo takrat, ko želijo izgubiti telesno težo ali povečati mišično maso.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Beljakovine ali proteini, kot jim tudi radi pogovorno pravimo, so sestavljeni iz aminokislin. Čeprav naše telo beljakovine proizvaja tudi samo, moramo gradnike le-teh, torej aminokisline, v telo vnesti s hrano. Marsikdo v želji po izgubi kilogramov zmanjša vnos ogljikovih hidratov (OH) in poveča vnos beljakovin, saj se le-te razgrajujejo počasneje kot OH-ji in dajejo daljši občutek sitosti. Poleg tega na ta račun izgubimo manj mišic. Telo sicer dobi dovolj beljakovin z uravnoteženo prehrano (četrtino krožnika naj zavzemajo beljakovine, četrtino ogljikovi hidrati, polovico pa zelenjava), z beljakovinskimi napitki pa hitro zaužijemo prekomerne količine proteinov.

S pestro in uravnoteženo prehrano zaužijemo dovolj skupnih beljakovin, prav tako esencialnih aminokislin.
S pestro in uravnoteženo prehrano zaužijemo dovolj skupnih beljakovin, prav tako esencialnih aminokislin. FOTO: Shutterstock
Priporočen dnevni vnos beljakovin s strani nutricionistov je 0,8 grama na kilogram telesne teže, pri športnikih pa do 1,6 g/kg telesne teže. Večje količine (2–3 g/kg telesne teže) so krajši čas dovoljene le v primeru večjih fizičnih naporov ali ob redni vadbi z utežmi, in sicer največ do štiri tedne, sicer pa se za športnike priporoča med 1,2 in 1,7 grama na kg telesne teže. Teža in stopnja aktivnosti pa nista edina faktorja pri izračunu pravšnje količine beljakovin, saj nanjo vpliva tudi starost, s katero začnejo mišice upadati.
Kaj je sindrom Ramsayja Hunta, ki je paraliziral obraz Justina Bieberja
Preberi še
Kaj je sindrom Ramsayja Hunta, ki je paraliziral obraz Justina Bieberja

To se zgodi z našim telesom, če uživamo preveč beljakovin:

Preobremenjenost jeter in ledvic

Z vnosom beljakovin v telo vnašamo tudi dušik (ta se v jetrih pretvori v odpadno snov, imenovano urea oz. sečnina), ki ga morajo ledvice prefiltrirati iz krvi. Če uživamo normalne količine beljakovin, se plin iz telesa izloči z urinom, sicer pa ledvice obremeni z izločanjem viška sečnine. Prevelik vnos pomeni tudi, da jetra ne morejo dovolj hitro pretvarjati odvečnega dušika v sečnini, kar pomeni stres za ledvice in jetra. Naše telo je sposobno predelati pribl. 30 gramov beljakovin na obrok.

Kdaj je najbolje trenirati? Jutranja vadba ima drugačne učinke na telo kot večerna
Preberi še
Kdaj je najbolje trenirati? Jutranja vadba ima drugačne učinke na telo kot večerna

Žeja

Zaradi povečanega vnosa dušika imamo suha usta. Visoka raven dušika v telesu je toksična, zato jo telo s telesnimi tekočinami in vodo izloča iz telesa. Ledvice se morajo dvakrat bolj potruditi, da iz urina izločijo odvečne beljakovine, zato boste hitreje žejni. Pitje zadostne količine vode nevtralizira ta učinek. Tisti, ki uživajo hrano z veliko beljakovinami in ogljikovimi hidrati, praviloma potrebujejo več elektrolitov.

To je razlog, da si zadnjice ne bi smeli brisati z WC papirjem
Preberi še
To je razlog, da si zadnjice ne bi smeli brisati z WC papirjem

Zaprtost

Ker beljakovine ne vsebujejo vlaknin, ki so nujno potrebne za redno prebavo, se boste ob povečanem vnosu beljakovin in pomanjkanju vlaknin, ogljikovih hidratov, oreščkov, semen, sadja in zelenjave ter polnozrnatih žit soočali s prebavnimi težavami – zapeko, drisko (oboje se lahko izmenjuje) ali napihnjenostjo. Prehrana z visoko vsebnostjo beljakovin namreč uničuje črevesju koristne bakterije. O zaprtosti si lahko več preberete TU.

Zdrava prehrana mora biti uravnotežena. To pomeni, da mora biti sestavljena iz beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob oz. lipidov ter vitaminov in mineralov.
Zdrava prehrana mora biti uravnotežena. To pomeni, da mora biti sestavljena iz beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob oz. lipidov ter vitaminov in mineralov. FOTO: Shutterstock
Ste zaprti? Tako odpravite zapeko.
Preberi še
Ste zaprti? Tako odpravite zapeko.

Povišana telesna teža

Beljakovinske diete so sicer uspešne v borbi z odvečnimi kilogrami, a po doseženi želeni teži bi se morali po mnenju prehranskih strokovnjakov vrniti k uravnoteženi prehrani, sicer tvegate, da boste ponovno začeli pridobivati kile, kar dokazujejo tudi študije. Uravnotežena prehrana je najboljše vodilo za zadosten vnos beljakovin, v primeru povečane športne aktivnosti pa lahko na meni dodate tudi kakšen proteinski prašek oz. napitek.

Hrana, ki hladi ali kako si lahko v vročini pomagate z živili
Preberi še
Hrana, ki hladi ali kako si lahko v vročini pomagate z živili

Slab zadah

Ker v primeru, da v telo večinoma vnašamo beljakovine in (pre)malo ogljikovih hidratov, telo za energijo kuri maščobe, kar je dobro, če gledamo skozi prizmo hujšanja, a zaradi tega procesa, ki se imenuje ketoza – postopek, pri katerem je telo porabilo vse zaloge ogljikovih hidratov in namesto tega za energijo začelo porabljati maščobo – trpi naš zadah. Ketoni imajo namreč grozen vonj, ki ga ne preglasi niti odlična ustna higiena.

Hrana in fitnes, to sta lepi par
Preberi še
Hrana in fitnes, to sta lepi par

Depresija

Posledice beljakovinske diete niso le telesne, ampak so lahko tudi duševne. Številne raziskave so potrdile povezavo med črevesno mikrobioto in duševnim zdravjem, tesnobo in depresijo. Znano je, da hrana, bogata z ogljikovimi hidrati, dvigne raven serotonina v možganih. Pomanjkanje OH-jev tako prinaša spremembo razpoloženja in videza.

Kdaj in kaj je treba zaužiti po vadbi
Preberi še
Kdaj in kaj je treba zaužiti po vadbi

Beljakovine se nahajajo v pustem mesu (piščančje prsi, tuna, losos), govedini, svinjini, mlečnih izdelkih, jajcih, oreščkih, semenih in stročnicah (črni fižol, koruza, čičerika) ter drugi zelenjavi (krompir, brokoli, cvetača itd.). Najbolje je, da vnos beljakovin razporedite skozi cel dan, saj se bodo le-te na ta način v mišicah najbolje sintetizirale. Čim bolj pogosto izbirajte zelenjavo in mlečne izdelke, ki vsebujejo veliko beljakovin, vendar malo kalorij. Kadar uživate meso, izberite manjše koščke in nadzorujte velikost porcij.

To se zgodi z vašim telesom, če izpuščate večerjo
Preberi še
To se zgodi z vašim telesom, če izpuščate večerjo

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369