Moskisvet.com
Prehrana

Zdravje

To se zgodi, če jemo samo enkrat na dan

M.S.
08. 05. 2024 05.00
1

V današnjem hitrem tempu življenja, ko le stežka predahnemo, pogosto pozabimo na hrano. Domala nemogoče je redno uživati obroke in jesti uravnoteženo prehrano. Nekateri konkretno jedo samo enkrat na dan, to pa ni dovolj, kaj šele zdravo.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Če ste mislili, da je en obilen obrok na dan dovolj za delovanje vašega organizma, se motite, poleg tega pa se lahko zaradi tega pojavijo zdravstvene težave. Zato je še kako pomembno, da telesu čez dan nudite vse, kar potrebuje za normalno delovanje.

Izpuščanje obrokov nas ne bo naredilo vitkejše.
Izpuščanje obrokov nas ne bo naredilo vitkejše. FOTO: Shutterstock
Kako do belih zob na naraven način?
Preberi še
Kako do belih zob na naraven način?

Ste vedeli, da lahko zaradi samo enega obroka na dan pridobivate telesno težo? Sliši se nemogoče, ko pa telo z enim obrokom ne dobi toliko kalorij, kot bi jih v povprečju moralo dobiti za normalno delovanje. A ko vemo, kaj se ob izpuščanju obrokov dogaja v ozadju, se to ne sliši več tako zelo nemogoče. Telo zaradi  ''stradanja'' upočasni metabolizem in si dela zaloge za takrat, ko bo lačno, ter poveča količine maščobnih oblog. S tem preprečimo hujšanje, zato tovrstne diete niso pretirano učinkovite, kaj šele zdrave. Brez dobro delujočega metabolizma tako izguba telesne teže postane še težje uresničljiv cilj. Namesto tega je bolje uživati obroke, ki spodbujajo delovanje metabolizma in omogočajo hujšanje. Metabolizem namreč "kuri" maščobe, a če jeste le enkrat na dan, se bo, kot rečeno, upočasnil in hranil energijo za kasneje, saj bo preklopil na ''varčevalni'' način. Namesto da bi telo porabilo tisto, kar potrebuje za svoje delovanje, in se znebilo odvečnih snovi, začne zaužito hrano kopiči v obliki maščobe, da si zagotovi gorivo, ki ga potrebuje v času, ko telesu ne privoščite hrane.

Telo zaradi ''stradanja'' upočasni metabolizem in si dela zaloge za takrat, ko bo lačno, ter poveča količine maščobnih oblog.
Telo zaradi ''stradanja'' upočasni metabolizem in si dela zaloge za takrat, ko bo lačno, ter poveča količine maščobnih oblog. FOTO: Shutterstock
Zakaj moški na stranišču preživijo dlje časa od žensk in zakaj je velika potreba včasih podobna orgazmu?
Preberi še
Zakaj moški na stranišču preživijo dlje časa od žensk in zakaj je velika potreba včasih podobna orgazmu?

Zaradi izpuščanja obrokov postane raven sladkorja v krvi nestabilna, zato lahko trpimo za prenizko ravnijo krvnega sladkorja (hipoglikemija), ki je lahko usodna. Pojavijo se lahko tudi glavoboli, ki so pogosto posledica nestabilne ravni sladkorja v krvi oz. pomanjkanja hranil. Poleg hranil (vitaminov in mineralov) se lahko pojavijo tudi težave zaradi pomanjkanja maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin. Zaradi sprememb v krvnem obtoku vas bo pozimi bolj zeblo, saj boste težje prenašali mraz. Večja je tudi verjetnost, da boste uživali bolj nezdrave in bolj kalorične obroke ter se prenajedali, ker vaše telo hrepeni po hitri obnovi energije in vam nivo glukoze pade na tako nizko stopnjo, da začnete hrepeneti po ogljikovih hidratih, posledično pa se pogosteje odločate za procesirano hrano. Kadar jemo samo enkrat na dan, pogosto pojemo preveč, ker smo telo čez dan stradali, z obilico hrane pa tudi ''mučimo'' telo. Počutimo se slabotne, če pa v samo enem obroku ne zaužijemo dovolj kalorij, tvegamo tudi težave s srcem in izgubo las.

Kako pravilno odstraniti klopa?
Preberi še
Kako pravilno odstraniti klopa?

Večina nutricionistov priporoča, da hrano uživamo vsake tri do štiri ure oz. si privoščimo vsaj tri obroke na dan.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400