Moskisvet.com
vrtoglavica

Zdravje

Imate težave z vrtoglavico? Ta spremlja številne bolezni

M.S.
06. 04. 2024 04.30
0

Vrtoglavica ni bolezen, ampak stanje, ko ima posameznik občutek, da se giba okoli predmetov oz. se predmeti gibajo okoli njega, stanje pa lahko traja od nekaj sekund do več ur ali celo dni. Vzroki za vrtoglavico, ki je posledica motnje v delovanju ravnotežnega sistema (težave v notranjem ušesu), so zelo različni.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Med kot zdravilo – vse bolezni, ki jih zdravi to živilo
Preberi še
Med kot zdravilo – vse bolezni, ki jih zdravi to živilo

Vrtoglavico smo vsi že izkusili, a k sreči ne kot bolezensko stanje, pač pa ko smo se npr. igrali otroško igro slepe miši ali se vrteli okoli lastne osi. Če imate nizek pritisk, potem verjetno poznate občutek, ko se vam zvrti, ko z višine pogledate navzdol ali nenadoma vstanete oz. spremenite lego, pa tudi na zibajočem plovilu, je pa vrtoglavica tudi posledica draženja organa za ravnotežje ali obolenja/okvare živca, ki prevaja signale iz notranjega ušesa v možgane. Vrtoglavica sicer spremlja številne bolezni in bolezenska stanja. Treba se je zavedati, da omedlevica in omotica nista enako kot vrtoglavica, čeprav so občutki podobni, saj ti nista posledici okvare ravnotežnega sistema, ampak posledica nizkega/visokega krvnega pritiska, pa tudi uživanja določenih zdravil.

Vrtoglavica ni bolezen, ampak bolezenski simptom.
Vrtoglavica ni bolezen, ampak bolezenski simptom. FOTO: Shutterstock
Če hrepenite po tej vrsti hrane, je to lahko zgodnji znak demence
Preberi še
Če hrepenite po tej vrsti hrane, je to lahko zgodnji znak demence

Vrtoglavica je bolezenski znak, na katerega ni imun nihče, ne mlajši ne starejši, pri slednji pa je zaradi slabše prekrvavitve možganov ta bolj verjetna. Prizadene približno 30 odstotkov ljudi. Ločimo sistemsko vrtoglavico, pri kateri se pred nami okolica vrti vertikalno ali horizontalno in jo pogosto spremljata bruhanje in slabost, medtem ko se pri difuzni vrtoglavici bolniku pred očmi stemni in se onesvesti oz. ta izgubi zavest.

To je nenavaden znak, da imate povišan holesterol
Preberi še
To je nenavaden znak, da imate povišan holesterol

Po mestu nastanka vrtoglavico delimo na vestibularno in nevestibularno. Slednja se izraža v obliki omotice, občutku, da bomo izgubili zavest in šibkosti v nogah. Človeka pogosto zagrabi panika, pred očmi se mu mrači. Do tovrstne vrtoglavice pride zaradi motenj v sistemu, ki skrbi za ravnotežje. Če se ponavlja, so stanja manj intenzivna, zato pa trpi kakovost življenja, saj človek med drugim ne more kakovostno spati. 

Pri vestibularni vrtoglavici je vzrok ravnotežje. Ločimo dva tipa, in sicer centralno vrtoglavico – zaradi prizadetih struktur v osrednjem živčevju se poslabša koordinacija, pojavi se občutek pijanosti, lahko je simptom pri tumorju, poškodbah, motnjah prekrvavitve možganov, možganski kapi, nevroloških boleznih, motnjah delovanja ščitnice, slabokrvnosti, visokem in nizkem krvnem tlaku, uživanju alkohola, kofeina ipd. – in periferno vrtoglavico – prizadeto je notranje uho ali vestibularen živec, kar vodi v občutek vrtenja in padanja, sproži pa jo določen položaj glave ali gib (ko npr. gledamo navzgor) in preneha, ko glavo vrnemo v prvotni položaj. 

Pogosta je pri ljudeh, ki trpijo za migrenami, poškodbami glave ter vnetji sinusov in srednjega ušesa ali pa imajo poškodbe vratne hrbtenice. Pri vestibularnih motnjah je potreben obisk zdravnika specialista (otorinolaringolog).

To so simptomi kostnega raka, za katerim boleha Stavros
Preberi še
To so simptomi kostnega raka, za katerim boleha Stavros
Vrtoglavico lahko spremlja tudi občutek tesnobe.
Vrtoglavico lahko spremlja tudi občutek tesnobe. FOTO: Shutterstock
Ta preprost in malo znan test z nohti vas opozori na to, da imate raka
Preberi še
Ta preprost in malo znan test z nohti vas opozori na to, da imate raka

Marsikoga ob nastopu vrtoglavice zagrabita panika in strah. Za njo se lahko skrivajo številna bolezenska stanja, in sicer okvara malih možganov, multipla skleroza, nerakav tumor (akustični nevrinom), epilepsija, okvara hrbtenice, okvara možganskega debla, arteroskleroza, sladkorna bolezen, odpoved ledvic, slabše strjevanje krvi, lahko pa je tudi posledica jemanja določenih zdravil ali ima psihogeni vzrok in je torej posledica duševnih težav. 

Gre za pojav, imenovan psihogena vrtoglavica, ki ni redek. Duševna stiska – anksioznost, tesnoba, dolgotrajna izpostavljenost stresu, izgorelost, strah, partnerske težave ipd. – je namreč vzrok za vrtoglavico pri vsakem četrtem bolniku. Pri tovrstni vrtoglavici so spremljajoči dejavniki znojenje, težko dihanje, pospešeno bitje srca in dušenje.

7 znakov, da imate travme iz otroštva
Preberi še
7 znakov, da imate travme iz otroštva

Načeloma zaradi vrtoglavice zdravnika ni treba obiskati – zaradi nizkega tlaka lahko omedlite – in opraviti posebnih raziskav, kar ne velja v primeru, da je stanje ponavljajoče in ne moremo odkriti vzroka. 

Če do vrtoglavice pride zaradi težav v notranjem ušesu in jo spremlja šumenje ter druge slušne motnje in traja od četrt ure do osem ur, gre lahko za Manierovo bolezen, ki povzroča nenadne napade vrtoglavice, ki jo spremlja zvonjenje v ušesih in vse večja naglušnost. 

Vrtoglavico sami odpravite z uravnoteženo in zdravo prehrano, da redno uživate hrano in vzdržujete podobno raven sladkorja v krvi ter zadostite potrebam organizma po vitaminih B kompleksa, pomagajo pa tudi vaje za ravnotežje.

To so znaki, da vam primanjkuje kalcija
Preberi še
To so znaki, da vam primanjkuje kalcija

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479