Moskisvet.com
Teniški komolec

Zdravje

Kaj je teniški komolec in zakaj nima (nujno) veze z igranjem tenisa?

M.S.
07. 12. 2022 05.00
0

Vas ob gibanju roke zbode bolečina v komolcu in je zunanja stran komolca občutljiva in boleča na dotik, bolečina pa se stopnjuje pri obremenjevanju roke? Po vsej verjetnosti imate teniški komolec. Nemogoče, saj ne igrate tenisa. Ne, ne bo držalo.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
 Imate teniški komolec? Nemogoče, saj ne igrate tenisa. Ne, ne bo držalo! Staknete ga lahko tudi drugače.
Imate teniški komolec? Nemogoče, saj ne igrate tenisa. Ne, ne bo držalo! Staknete ga lahko tudi drugače. FOTO: Adobe Stock

Čeprav gre za t. i. teniški komolec (strokovno mu pravimo lateralni epikondilitis), ta ni nujno posledica igranja tenisa, pač pa ponavljajočih se gibov (dorzifleksije v zapestju, to je gibanja dlani navzgor od površine) oziroma stalnega obremenjevanja roke (posebej podlakti) v točno določenem položaju. Veliko tipkate na računalniku? Tudi to je lahko vzrok za boleč zunanji predel komolca, ki najpogosteje zaboli ob upogibu zapestja nazaj oziroma ob neposrednem pritisku na zunanji del komolca. Razlog za bolečino je tudi fizično delo z orodji (mizarji, zidarji ipd.), igranje golfa, badmintona, squasha, inštrumenta (zlasti bobnov in klavirja) ipd. Najpogosteje se pojavlja pri delovno in fizično najbolj aktivni populaciji, to je pri ljudeh starih med 30 in 60 let.

Teniški komolec je bolečina, ki nastane zaradi preobremenjenosti zgornje okončine. Na zunanji strani zapestja se pojavi zlasti ob iztegu zapestja. Lateralni epikondilitis je posledica preobremenjenosti nadlakti, ko preveč naprezamo zapestje in pride do vnetja narastišča mišic iztegovalk zapestja oz. vnetja skupnega narastišča kit na zunanji strani komolca, kar vodi do bolečin v predelu komolca. Ker je tak gib značilen za tenis, se je bolečine, ki jo seva od komolca navzdol, prijel takšen vzdevek.

Značilnost te poškodbe je, da ne nastopi takoj. Gre namreč za majhno poškodbo mehkega tkiva, lahko pa tudi natrganino ali vnetje, ki nastopi šele nekaj dni po poškodbi, po tednu ali dveh pa se lahko pojavi še večja bolečina. Telo namreč skuša ozdraviti natrgano mišico, a je zaradi stalne obremenjenosti in premikanja zapestja ne more, zato nastane brazgotina. Zaradi tega je prizadeta vsa zgornja okončina, poškodba pa preprečuje izvajanje čvrstih prijemov in dvigovanje težkih predmetov, ko imamo dlan obrnjeno navzdol, saj se v tej pozi krčijo prizadete mišice.

Značilnost te poškodbe je, da ne nastopi takoj. Gre namreč za majhno poškodbo mehkega tkiva, lahko pa tudi natrganino ali vnetje, ki nastopi šele nekaj dni po poškodbi, po tednu ali dveh pa se lahko pojavi še večja bolečina.
Značilnost te poškodbe je, da ne nastopi takoj. Gre namreč za majhno poškodbo mehkega tkiva, lahko pa tudi natrganino ali vnetje, ki nastopi šele nekaj dni po poškodbi, po tednu ali dveh pa se lahko pojavi še večja bolečina. FOTO: Adobe Stock
Kako izboljšati razpoloženje in se znebiti depresije?
Preberi še
Kako izboljšati razpoloženje in se znebiti depresije?

Tako kot pri večini poškodb tudi ta potrebuje svoj čas, da se pozdravi. Če smo dosledni v zgodnji fazi, težave lahko hitro izzvenijo. Pomagamo si lahko s fizioterapijo, obiskom ortopeda, imobilizacijo komolca, v prvi vrsti pa s počitkom, hlajenjem obolelega dela in morebitnim jemanjem protivnetnih zdravil. Če je težava dolgotrajna, pride v poštev tudi kirurško zdravljenje. Pozorni moramo biti na to, da po okrevanju komolca takoj preveč ne obremenimo, da se občutljive vezi ponovno ne natrgajo. Vse to v primeru tovrstne bolečine drži zgolj, če je izključena obraba komolčnega sklepa, poškodba skeleta, stiskanja radialnega živca in drugih bolezni, ki bi lahko bile vzrok za bolečine v komolcu.

Ste zaprti? Tako odpravite zapeko.
Preberi še
Ste zaprti? Tako odpravite zapeko.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 313