Moskisvet.com
Telesna dismorfija

Zdravje

Kaj je telesna dismorfija in zakaj je tako nevarna?

M.S.
21. 10. 2022 05.00
0

Telesna disformija je, na kratko, izkrivljena podoba o lastnem telesu.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Današnji svet, ki je obseden z lepotnimi ideali, je motnja v doživljanju lastnega telesa, kar telesna dismorfija (tudi telesna dismorfna motnja) je, žal vse pogostejši pojav. Za to psihiatrično anksiozno motnjo je značilno, da ni povezana zgolj z nizko samozavestjo oz. samopodobo ali negativno predstavo o lastnem telesu, ampak tudi s tesnobo in obsesivno-kompulzivnimi lastnostmi.

Telesna dismorfija je anksiozna motnja.
Telesna dismorfija je anksiozna motnja. FOTO: Shutterstock
O HPV z dr. med., spec. krg. Urško Kogovšek: ''Stigmatizacija analnih spolnih odnosov je neumnost, ki izvira iz nevednosti''
Preberi še
O HPV z dr. med., spec. krg. Urško Kogovšek: ''Stigmatizacija analnih spolnih odnosov je neumnost, ki izvira iz nevednosti''

Pri telesni dismorfiji, ki je anksiozna motnja, smo obsedeni z delom ali več deli svojega telesa (tak primer je bigoreksija, ki je mišična dismorfija – tudi Adonisov kompleks – in označuje preokupacijo z mišicami) in svoj videz dojemamo zelo negativno oz. imamo o sebi izkrivljeno podobo. Dismorfiki ves čas razmišljajo o tem, kako so grdi – gre za stalno zaskrbljenost glede domnevne telesne pomanjkljivosti – in teh misli ne morejo odmisliti, zaradi česar se počutijo manjvredne in žalostne. Gre za duševno težavo – prepoznana je kot daljša motnja usmerjene anksioznosti – ki zahteva zdravljenje, saj ti negativne misli skušajo odgnati s ponavljajočimi se vedenjskimi vzorci, nenehno razmišljajo o tem, kako grdi so in kaj vse jih moti, tega ne morejo nadzorovati. Usmerjena je le na dele telesa – enega ali več – tisti, ki trpijo za njo, pa se osredotočijo na del telesa, ki jim ni všeč. Najpogostejše tarče so telesna teža, obrazne poteze, lasje, trebuh in koža. Dnevno več ur porabijo za to, da negativno razmišljajo o fizičnih nepopolnostih, pred ogledalom analizirajo napake, se primerjajo z drugimi in se poslužujejo drastičnih ukrepov, da bi izboljšali svoj videz (lepotne operacije, steroidi ipd.).

Telesna dismorfija lahko človeka pripelje tudi do samomora.
Telesna dismorfija lahko človeka pripelje tudi do samomora. FOTO: Shutterstock
To je razlog, da se določeni ljudje nikoli ne zredijo, četudi ne pazijo na težo
Preberi še
To je razlog, da se določeni ljudje nikoli ne zredijo, četudi ne pazijo na težo

Bolj pogosta je pri moških kot ženskah. Bolj so k telesni dismorfiji nagnjeni posamezniki, ki imajo tudi druge duševne težave, kot so depresija, motnja hranjenja, težave v družini ipd. Težave s časom postajajo vse hujše. Čez čas se bolniku določen del telesa gabi in je prepričan, da o njem nihče ne pove resnice. Te obsesivne misli čez čas uidejo izpod nadzora in začnejo vplivati na vsa življenjska področja, kar vodi v trpljenje in nenehno zaskrbljenost, vsakodnevne zadrege in osramočenost. Posameznika lahko prižene tudi do samomora.

Kako jo prepoznamo in kako jo zdravimo? Odgovore na ta vprašanja lahko najdete tudi na VOYO v dokumentarni oddaji Vogue Williams raziskuje.
Kaj je trihotilomanija, nevzdržna potreba po puljenju las in dlak
Preberi še
Kaj je trihotilomanija, nevzdržna potreba po puljenju las in dlak

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376