Moskisvet.com
Sindrom nemirnih nog

Zdravje

Kaj je sindrom nemirnih nog in kako lahko omilimo to motnjo spanja?

M.S.
25. 08. 2023 05.00
0

Sindrom nemirnih nog (RLS) je nevrološka motnja, ki se kaže kot neprijeten občutek v nogah, ki pogosto vodi do neustavljive potrebe po premikanju nog. Za njim trpi eden od desetih Evropejcev, pogosteje pa se pojavlja pri odraslih, največ v starosti od 50 do 60 let.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Posamezniki, ki trpijo za sindromom nemirnih nog, imenovanim tudi sindrom Willis-Ekbom, ki ga uvrščamo med motnje spanja, pogosto občutek opisujejo kot mravljinčenje, žganje, srbenje ali bolečino v nogah, še posebej med počitkom ali spanjem. Ta občutek se lahko ublaži z gibanjem ali masiranjem nog. Simptomi se najpogosteje pojavijo v poznih popoldanskih oz. večernih urah, najizrazitejši pa so ponoči, ko počivamo ali sedimo in se simptomi stopnjujejo. Gre za nevrološko senzorično motnjo s simptomi, ki izvirajo v možganih.

Sindrom nemirnih nog je precej pogost in nadležen pojav.
Sindrom nemirnih nog je precej pogost in nadležen pojav. FOTO: Shutterstock
Kaj je narkolepsija?
Preberi še
Kaj je narkolepsija?

Vzrok za sindrom nemirnih nog ni povsem znan, a strokovnjaki domnevajo, da so lahko vključeni genetski dejavniki, nevrokemične nepravilnosti in nevrološke motnje. Pogosto je povezan tudi z drugimi stanji, kot so pomanjkanje železa, ledvična bolezen, sladkorna bolezen, nosečnost in nevrološke bolezni, kot je Parkinsonova bolezen.

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom ali kako prepoznati najpogostejši vzrok smrti zaradi zastrupitve?
Preberi še
Zastrupitev z ogljikovim monoksidom ali kako prepoznati najpogostejši vzrok smrti zaradi zastrupitve?

Sindrom nemirnih nog, ki je kriv za moteče občutke v nogah in veliko potrebo po premikanju nog, je pogosto diagnosticiran na podlagi simptomov, ki jih opisujejo posamezniki, vendar ni specifičnih testov za njegovo potrditev. Zdravljenje običajno vključuje spremembe v življenjskem slogu, kot so izogibanje dejavnikom, ki poslabšajo simptome (npr. kofein, alkohol), redna telesna aktivnost, masaža nog in tehnike sproščanja (več o tem v nadaljevanju). V nekaterih primerih lahko zdravnik predpiše tudi zdravila za lajšanje simptomov. Pomembno je, da se posamezniki, ki doživljajo simptome sindroma nemirnih nog, posvetujejo z zdravnikom, da se izključi druge mogoče vzroke in da se določi najprimernejše zdravljenje.

Stanje lahko blažimo na različne načine.
Stanje lahko blažimo na različne načine. FOTO: Shutterstock
Ko zdrave navade to niso več: kdaj si z njimi v resnici škodite
Preberi še
Ko zdrave navade to niso več: kdaj si z njimi v resnici škodite

Kako preprečiti nemirne noge?

Če se spopadate z nemirnimi nogami, obstaja nekaj ukrepov, ki jih lahko poskusite uvesti, da bi zmanjšali simptome in preprečili neprijetne občutke.

Imate težave z vrtoglavico? Ta spremlja številne bolezni
Preberi še
Imate težave z vrtoglavico? Ta spremlja številne bolezni

Spremenite življenjski slog

Poskusite vzdrževati reden urnik spanja, omejite uživanje kofeina, alkohola in tobaka ter se izogibajte težki hrani pred spanjem. Prav tako je koristno, če redno telovadite in se izogibate dolgotrajnemu sedenju oz. nepremičnosti.

Sprostitvene tehnike

Vadite tehnike sproščanja, kot so globoko dihanje, meditacija ali joga. Te tehnike vam lahko pomagajo zmanjšati stres in tesnobo, ki lahko prispevata k pojavu nemirnih nog.

Zakaj bi si morali moški pregledovati moda?
Preberi še
Zakaj bi si morali moški pregledovati moda?

Topla kopel ali masaža

Pred spanjem si privoščite toplo kopel ali masažo nog. Topla voda in sproščujoča masaža lahko pomagata sprostiti mišice nog in zmanjšati občutek nelagodja.

Uporabite hladne obkladke

Če se vam noge pregrejejo ali postanejo neprijetno vroče, lahko poskusite uporabiti hladne obkladke. Hladna temperatura lahko pomaga zmanjšati občutek nelagodja.

Kaj je ortosomnija? Sodobni fenomen, ki muči vse več ljudi
Preberi še
Kaj je ortosomnija? Sodobni fenomen, ki muči vse več ljudi

Izogibajte se sprožilcem

Poskusite identificirati dejavnike, ki poslabšajo simptome nemirnih nog, in se jim izogibajte. To lahko vključuje določeno hrano, pijačo ali aktivnost. Vsak posameznik ima lahko različne sprožilce, zato bodite pozorni na svoje telo in opazujte, kaj lahko povzroči poslabšanje simptomov.

Teh 5 živil slabi spomin in zmožnost koncentracije
Preberi še
Teh 5 živil slabi spomin in zmožnost koncentracije

Zadosten spanec

Poskrbite za dovolj kakovostnega spanca vsako noč. Pomanjkanje spanja lahko namreč poslabša simptome nemirnih nog. Poskusite vzdrževati reden urnik spanja in ustvariti udobno okolje za spanec.

Kako prepoznati krvnega raka?
Preberi še
Kako prepoznati krvnega raka?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470