Moskisvet.com
Gaslighing

Zdravje

Kaj je gaslighting, beseda, ki je zaznamovala leto 2022

M.S.
29. 11. 2022 05.00
0

Slovar Merriam-Websterja je za besedo leta izbral gaslighting, ki (še) nima slovenske ustreznice. Gre za dobro znan pojav oz. vrsto dolgotrajne čustvene oz. psihološke manipulacije s pomočjo poneumljanja in zavajanja.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Gaslighting je prikrita in zahrbtna oblika psihološke manipulacije oz. (sistematične) čustvene zlorabe, ki običajno traja dlje časa in povzroči, da začne žrtev dvomiti vase, v lastne misli, spomine in dojemanje resničnost. To pogosto vodi v negotovost, izgubo zaupanja, samospoštovanja in človeka zmede. Lahko je prisotna v vsaki obliki razmerja. Zgodi se lahko med intimnima partnerjema, v družini ali med prijatelji, pa tudi kot način zavajanja javnosti ali korporativna taktika. Najpogostejši je gaslighting v ljubezenskih odnosih. Obstaja tudi zdravstvena različica le-tega, pri čemer zdravnik pacientove simptome ali bolezen označi za izmišljene, češ da je to vse samo v pacientovi glavi. Tisti, ki zlorablja, želi žrtev prepričati, da začne dvomiti vase, da se začne spraševati, kaj je narobe z njo, in izgubi stik z realnostjo.

 Gaslighting je sistematična čustvena zloraba, s katero zlorabljajoči žrtvi načne sistem prepričanj.
Gaslighting je sistematična čustvena zloraba, s katero zlorabljajoči žrtvi načne sistem prepričanj. FOTO: Shutterstock

Iskanje te besede se je na spletni strani slovarja merriam-webster.com v letu 2022 povečalo za kar 1740 odstotkov v primerjavi z letom 2023 – beležili so 100 milijonov ogledov na mesec. V slovarju je beseda opredeljena kot oblika dolgotrajne psihološke manipulacije in praksa hudega zavajanja človeka, predvsem v lastno korist. Čeprav gre za čustveno obliko nasilja, je lahko tako uničujoča kot fizično nasilje. Tovrstne taktike se često poslužujejo narcisi, nasilneži in diktatorji.

To se zgodi z vašim telesom, če vsak dan pijete zeleni čaj
Preberi še
To se zgodi z vašim telesom, če vsak dan pijete zeleni čaj

Gaslighting je način manipulacije oz. duševne prevare, pri kateri partner, prijatelj ali sodelavec spodkopava vaše dojemanje stvarnosti in vas skuša prepričati, da ste nori, da so vaši spomini le plod vaše domišljije in da sklepate nesmiselno. Znaki, ki izdajajo, da ste žrtev gaslightinga, so, da začenjate dvomiti vase, da ste prepričani, da konstantno delate napake, niste več prepričani v nobeno svojo odločitev, ne veste, kaj je res in kaj si samo domišljate, vam partner spodkopava čustva, češ da so nepomembna in neutemeljena, se vam nikoli ne opraviči in se norčuje iz vaše bolečine, verjamete, da je z vami nekaj narobe, ste ves čas nervozni in vas navdaja občutek tesnobe, se veliko opravičujete in ste na koncu vi krivi za vse oz. ste tisti, ki se opravičujete, čeprav bi moralo biti obratno, se počutite izolirani od svojih najbližjih, vas daje občutek brezupa, izgubljate zanimanje za stvari, v katerih ste nekoč uživali, se sprašujete, ali ste dovolj dobri, težko sprejemate tudi enostavne odločitve, ne veste, zakaj niste srečni, imate občutek, da je nekaj narobe, a ne veste kaj, vas pogosto navdaja občutek krivde, se v odnosu počutite zmedeni in čudno ter redno opravičujete dejanja partnerja.

Gaslighting je kljub očitnim znakom žrtvi včasih težko prepoznati.
Gaslighting je kljub očitnim znakom žrtvi včasih težko prepoznati. FOTO: Shutterstock

Manipulator v želji po grajenju moči žrtev stalno prepričuje, da nima pozitivne samopodobe, da trpi za patološkim ljubosumjem, da ne verjame vase in načrtno vzbuja ljubosumje, da je preobčutljiva, in se sprašuje, zakaj je tako občutljiva. Zasuva jo s protislovji, preusmerja pozornost, vztrajno zanika stvari, četudi ima žrtev dokaze, in jo skuša prepričati, da si vse samo domišlja. Žrtev je tarča opazk in komentarjev, s katerim jo manipulator žali ali ponižuje, vse skupaj pa zavije v šale, ki to niso, saj gre za zlonamerne komentarje. Oseba se ne opraviči in skuša prepričati žrtev, da ne razume njenega humorja. Skuša jo tudi prepričati, da je problem v njej, da je ona kriva za vse, in žrtev sčasoma začne verjeti vse, kar ji govori zlorabljajoči. Vse to lahko vodi v dolgotrajne čustvene travme – depresijo, psihosomatske motnje, anksioznost, slabše funkcioniranje, pa tudi v samopoškodovanja in samomorilne misli. Metode, ki jih uporablja zlorabljajoči, so spreminjanje npr. situacije, skrivanje npr. informacij in nadzor oz. oblast na žrtvijo.

Kaj je narcistična osebnostna motnja?
Preberi še
Kaj je narcistična osebnostna motnja?

Gaslighting ni nova praksa, saj je ta oblika škodovanja sočloveku prisotna že dolgo. Tudi sam izraz. Njegove korenine segajo več kot 80 let v preteklosti, po igri Gas Light (Plinska svetilka) Patricka Hamiltona iz leta 1938, , kjer mož Gregory vztraja, da so pritožbe njegove žene nad zatemnitvijo luči plod njenega uma, in jo na pretkan način privede do norosti, da bi se dokopal do njenega bogastva. Kasneje je izraz začela uporabljati stroka, ki se ukvarja z duševnim zdravjem, in sicer za kliničen opis dolgotrajnega prisilnega nadzora v odnosu, ki ga zaznamuje zloraba.

Doc. dr. Saška Roškar: ''Težave so trenutne, samomor pa dokončen''
Preberi še
Doc. dr. Saška Roškar: ''Težave so trenutne, samomor pa dokončen''

Zanimivo je, da ni bilo nobenega posebnega dogodka, ki bi povzročil, da bi se povečalo zanimanje za besedo, tako kot v primeru besed oligarh in omikron, ki sta želi zanimanje zaradi koronavirusa in vojne v Ukrajini.

Kaj je kalistenika?
Preberi še
Kaj je kalistenika?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 313