Moskisvet.com
implant3

Zdravje

Kaj je boljša rešitev za izgubljene zobe – zobni mostiček ali implantat?

PR
02. 04. 2024 03.09
0

Danes pozornost namenjamo temi, s katero se sreča veliko Slovenk in Slovencev: kaj storiti, ko ti izpade en ali več stalnih zob? Za nekatere je to tabu tema, saj je z izgubo zob pogosto povezana stigma o slabi higieni.

Res je, da so površno čiščenje zob, uživanje slabe prehrane in zanemarjanje zobozdravniških obiskov pogosti vzroki za izgubo zob, a niso edini. Razlogi za nepopolno zobovje so lahko tudi dedni ali povezani z drugimi zdravstvenimi stanji. V vsakem primeru se morate s tem problemom soočiti, preden se poslabša in ogrozi preostale zobe v ustni votlini. Zobozdravnike in zobne kirurge z Zobozdravstvene klinike Primadent (Škofije pri Kopru, Ljubljana, Celje) smo povprašali, na kakšne vse načine lahko nadomestimo izpadle zobe. V nadaljevanju si preberite njihove nasvete. 

Kako pogosto se srečate s pacienti, ki potrebujejo nadomestke izpadlih zob?

Izguba zob je pogosto stanje. Vedeti moramo, da živimo vse dlje in hkrati se naša populacija stara. Že to samo po sebi prinese več (zobo)zdravstvenih težav in zvišano potrebo po implantoloških posegih.

Izpadli zobje ne prizadenejo le estetike nasmeha, ampak lahko vplivajo tudi na govor, žvečenje in splošno samozavest. Na srečo obstaja več možnosti za njihovo nadomeščanje, kar obnovi funkcionalnost zobovja in izboljša kakovost življenja. 

Tradicionalne možnosti

Da si jih lažje predstavljate, bomo metode nadomeščanja zob razdelili v skupino tradicionalnih in sodobnejših. Kateri pristop je najbolj ustrezen, je odvisno od vsakega primera posebej, se pa v zadnjem času vse bolj usmerjamo k metodam z implantati, imenovanimi tudi dentalni vsadki. Ti predstavljajo sodobnejši pristop in so zaradi svojih lastnosti najboljša izbira za veliko večino pacientov.

Mostički

Tradicionalni mostički so bili dolgo časa standardna rešitev za nadomeščanje enega ali več manjkajočih zob. Mostiček se opira na sosednje zdrave zobe, ki služijo kot sidra za protetične zobe. Čeprav so mostički učinkoviti, lahko zaradi pritiska dolgoročno vplivajo na stabilnost sosednjih zob. Njihova druga pomanjkljivost je, da ne preprečujejo izgube kosti v čeljusti, kar je pogosta pridružena težava za osebe, ki so izgubile zob.

Kaj je boljša rešitev za izgubljene zobe – zobni mostiček ali implantat?
Kaj je boljša rešitev za izgubljene zobe – zobni mostiček ali implantat? FOTO: Arhiv naročnika

Snemljive proteze

Snemljive proteze so še ena pogosta rešitev, zlasti če vam manjka več zob. Snemljive proteze sedijo na dlesni in se lahko, kot pove njihovo ime, odstranijo. Treba jih je sneti in očistiti, večina jih sname tudi med spanjem. Kljub napredku v prileganju in estetiki lahko snemljive proteze še vedno povzročajo nelagodje med uporabo in zahtevajo prilagoditev prehrane.

Dentalni vsadki: Revolucionarna alternativa

Protetika na implantatih predstavlja sodobno rešitev, ki ponuja nekatere prednosti pred tradicionalnimi metodami. Vsadek, ki služi kot umetna korenina zoba, vgradimo v čeljustno kost, na njega pa po zaraščanju pritrdimo protetični zob. Tak pristop zagotavlja trdno in stabilno osnovo za nadomestni zob ter spodbuja ohranjanje kosti in preprečuje nadaljnje poškodbe. Vsadki lahko nadomestijo posamični zob ali služijo kot osnova za All on 4 oz. All on 6 protezo. 

Kaj je boljša rešitev za izgubljene zobe – zobni mostiček ali implantat?
Kaj je boljša rešitev za izgubljene zobe – zobni mostiček ali implantat? FOTO: Arhiv naročnika

All on 4 in All on 6 proteze

Sistema "All on 4" in "All on 6" uporabljata dentalne vsadke na štirih ali šestih mestih v čeljusti, na katere potem pritrdimo celotno fiksno zobno protezo. Ta pristop omogoča hitrejšo rehabilitacijo in je idealen za paciente z obsežno izgubo zob, ki želijo dolgotrajno rešitev.

Pozor, včasih je potreben dvig sinusnega dna

Za paciente, ki potrebujejo vsadke v zgornji čeljusti, a nimajo dovolj kostne gostote zaradi prevelike bližine sinusov, moramo pred vstavljanjem implantatov izvesti dvig sinusnega dna. Ta postopek omogoča varno namestitev vsadkov tudi osebam z degradirano čeljustno kostjo, s čimer se poveča dostopnost dentalnih vsadkov za širši krog pacientov.

Zaključne misli

Izbira prave možnosti nadomeščanja izgubljenih zob je ključna za vaše oralno zdravje in splošno dobro počutje. Ne dovolite, da izguba zob ali pa sram pred obsojanjem negativno vplivata na vaše življenje. S sodobnimi dentalnimi rešitvami, kot so vsadki, lahko znova uživate v hrani, smehu in samozavestnem nasmehu. Za več informacij o zdravju zob lahko obiščete Primadentovo spletno stran

 

Naročnik oglasa je WCC, d. o. o. 

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479