Moskisvet.com
Anoreksija

Zdravje

Vse o anoreksiji, tej bolezni sodobnega časa

M.S.
10. 09. 2023 05.00
0

Anoreksija nervoza oz. anoreksija, kot jo posplošeno imenujemo, je resna prehranska motnja, ki se kaže v neracionalnem oz. intenzivnem strahu pred pridobivanjem telesne teže in veliki težnji k hujšanju, kar vodi v omejevanje vnosa hrane in prekomerno izgubo telesne teže. Ljudje, ki trpijo za anoreksijo, imajo izkrivljeno podobo o svojem telesu, saj običajno dojemajo sebe kot predebele, ne glede na dejansko telesno težo. Ta motnja lahko pomembno vpliva na fizično, čustveno in socialno dobrobit posameznika.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Anoreksija je prehranska motnja, ki se kaže v nenormalnih prehranjevalnih vzorcih in izkrivljenem dojemanju telesa. Ne pomeni le odžiranja hrane in fizične aspekte, ampak pa je vezana tudi na nizko samopodobo, nesprejemanje sebe in samospoštovanje. Gre za kompleksno duševno motnjo, ki vključuje psihološke, vedenjske in fizične vidike.

5 ključnih zdravstvenih nasvetov za moške
Preberi še
5 ključnih zdravstvenih nasvetov za moške
''Izraz anoreksija nervoza in "anoreksija se včasih uporabljata izmenično in se nanašata na isto motnjo. Vendar pa je anoreksija nervoza bolj specifičen izraz, ki se večinoma uporablja za opisovanje te motnje. Anoreksija nervoza je uradno diagnostično ime za to motnjo po Mednarodni klasifikaciji bolezni (ICD-10). Anoreksija kot izraz se lahko uporablja tudi na splošno za opisovanje nenormalnega stradanja ali omejevanja vnosa hrane. Ključna razlika je torej v natančnosti oz. specifičnosti opisa. Anoreksija nervoza se nanaša na uradno diagnostično motnjo, medtem ko je anoreksija širši izraz, ki se lahko uporablja za opisovanje težav s prehranjevanjem, vendar morda ne zajema vseh vidikov in kriterijev, ki so dejansko potrebni za diagnozo anoreksije nervoze.''

Simptomi anoreksije:

- omejevanje vnosa hrane in stradanje – omejevanje kalorij, izogibanje določenim živilom ipd. –

kar vodi v hitro in prekomerno hujšanje

- nezdravo hujšanje; posameznik se intenzivno trudi, da bi izgubila telesno težo

- intenziven strah pred pridobivanjem telesne teže ali debelostjo

- izkrivljeno dojemanje lastnega telesa, pri čemer posameznik pogosto zanika resnično stopnjo izčrpanosti in nezdravega stanja

- motnje v prehranjevanju, kot so izogibanje določenim živilom, obrokom in/ali obsedeno merjenje in tehtanje hrane

- povečana obsedenost s hrano, prehranjevanjem, težo in postavo

Kaj je narkolepsija?
Preberi še
Kaj je narkolepsija?
Anoreksija je bolj pogosta pri ženskah, a tudi številni moški trpijo za to prehransko motnjo.
Anoreksija je bolj pogosta pri ženskah, a tudi številni moški trpijo za to prehransko motnjo. FOTO: Shutterstock

Fizični simptomi:

- izčrpanost, šibkost, omotica/omedlavica, pomanjkanje energije, težave s spanjem, glavoboli, izpadanje las, krhki nohti, motnje menstruacije pri ženskah, motnje v delovanju prebavnega sistema, suha in luskasta koža in splošna izčrpanost, opazna izguba telesne teže, kotnje koncentracije in spanja

Čustveni in vedenjski znaki:

- depresija, tesnoba, nizka stopnja samospoštovanja, občutek krivde, obsedenost s popolnostjo, izolacija od družbe, uživanje odvajal, bsedenost s hrano, štetje kalorij, pogosto tehtanje, izogibanje obrokom, odsotnost čustev in pretirana vadba

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom ali kako prepoznati najpogostejši vzrok smrti zaradi zastrupitve?
Preberi še
Zastrupitev z ogljikovim monoksidom ali kako prepoznati najpogostejši vzrok smrti zaradi zastrupitve?

Anoreksija je kompleksen duševni in fizični problem, ki zahteva celostno obravnavo. Zdravljenje običajno vključuje kombinacijo terapevtske podpore, prehranskega svetovanja in včasih tudi zdravil.  Pomembno je, da se anoreksija prepozna in zdravi čim prej, saj lahko dolgotrajna podhranjenost in nezdravo hujšanje povzročita resne zaplete in celo smrt. Za ljudi, ki trpijo zaradi anoreksije, je ključnega pomena podpora družine, prijateljev in strokovnjakov za duševno zdravje, da lahko premagajo to motnjo in si povrnejo zdravje.

Kaj je sindrom nemirnih nog in kako lahko omilimo to motnjo spanja?
Preberi še
Kaj je sindrom nemirnih nog in kako lahko omilimo to motnjo spanja?

Razlike med anoreksijo in bulimijo?

Anoreksija nervoza in bulimija sta dve različni prehranski motnji, ki imata nekatere podobnosti, vendar se razlikujeta po ključnih značilnostih.

Bulimija ja motnja hranjenja, za katero so značilna obdobja ekscesnega prenajedanja, čemur najpogosteje sledi namerno in umetno sproženo bruhanje.
Bulimija ja motnja hranjenja, za katero so značilna obdobja ekscesnega prenajedanja, čemur najpogosteje sledi namerno in umetno sproženo bruhanje. FOTO: Shutterstock

Glavne razlike med anoreksijo nervozo in bulimijo:

Telesna teža in hujšanje

Osnovna značilnost anoreksije nervoze je nenormalen strah pred pridobivanjem telesne teže in posledično omejevanje vnosa hrane, kar vodi v prekomerno izgubo telesne teže. Ljudje z anoreksijo pogosto dosežejo izjemno nizko telesno težo. Nasprotno, pri bulimiji se oseba sooča z epizodami pretiranega prenajedanja, sledijo pa jim obdobja kompenzacije, kot so izsiljevanje bruhanja, zloraba odvajal ali pretirana telesna aktivnost. Večina ljudi s bulimijo ima običajno normalno ali celo prekomerno telesno težo.

Prehranjevalni vzorci

Osebe z anoreksijo nervozo se strogo omejujejo pri prehrani, jedo zelo malo in se izogibajo določenim živilom. Po drugi strani pa ljudje z bulimijo doživljajo epizode prenajedanja, med katerimi zaužijejo velike količine hrane v zelo kratkem času, pogosto občutijo izgubo nadzora nad prehranjevanjem.

Dojemanje telesa

Ljudje z anoreksijo nervozo pogosto dojemajo svoje telo kot predebelo ali imajo izkrivljeno predstavo o svoji telesni podobi, ne glede na dejansko telesno težo. Pri bulimiji se običajno pojavlja tudi nezadovoljstvo s telesom, vendar morda ni tako izrazito in izkrivljeno kot pri anoreksiji.

Fizični zapleti

Anoreksija in bulimija lahko povzročita številne fizične zaplete zaradi nezdravega prehranjevanja. Pri anoreksiji so pogosti zapleti, kot so izguba kostne mase, srčne težave, pomanjkanje hranil, menstrualne nepravilnosti, izpadanje las in številne druge telesne težave, povezane z izčrpanostjo. Pri bulimiji se lahko pojavijo težave s prebavnim sistemom, poškodbe zob in dlesni zaradi pogostega bruhanja ter neravnovesje elektrolitov zaradi kompenzacijskih vedenj.

Psihološki vidiki

Tako pri anoreksiji, kot pri bulimiji se pogosto pojavljajo psihološki izzivi, kot so depresija, tesnoba, nizka samopodoba, obsedenost s hrano in telesno podobo. Vendar pa se lahko specifične psihološke težave razlikujejo med obema motnjama.

Potrebno je opozoriti, da se anoreksija in bulimija lahko pojavljata skupaj in da nekateri posamezniki lahko izmenično izkazujejo oba vzorca vedenja. V vsakem primeru je ključno pravočasno prepoznati simptome in poiskati strokovno pomoč, saj so obe motnji resne narave, ki zahtevata ustrezno zdravljenje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376