Moskisvet.com
Koronavirus kajenje

Zdravje

Kadite? Za vas imamo slabo novico v povezavi s koronavirusom!

A.P./STA
24. 03. 2020 08.50
0

Kadilci so na splošno bolj dovzetni za okužbe dihal, zato je verjetno, da so tudi bolj dovzetni za okužbo v primerjavi z osebami, ki ne kadijo, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot so dodali, trenutno še ni na voljo dovolj dokazov za takšno trditev.

Po navedbah NIJZ imajo posamezniki s slabšo pljučno funkcijo, ki je lahko tudi posledica s kajenjem povezanih bolezni dihal, zelo verjetno zvišano tveganje za zaplete v primeru okužbe z novim koronavirusom.

S kajenjem si v času razsajanja koronavirusa ne delate usluge.
S kajenjem si v času razsajanja koronavirusa ne delate usluge. FOTO: Shutterstock

"Kajenje namreč okvari in zmanjša mehanizme dihalnih poti, ki čistijo dihalne poti, to so migetalke v dihalnih poteh in izločanje sluzi. Pri kadilcu je delovanje migetalk okvarjeno, sluzi pa je več in je gostejša. Sluz se tako težje izloča iz dihalnih poti in verjetnost okužbe je večja. Poleg tega ima kajenje škodljive učinke na imunski sistem in oslabi posameznikovo sposobnost boja z okužbo," opozarjajo na inštitutu.

Ministrstvo za zdravje namesto seksa priporoča samozadovoljevanje
Preberi še
Ministrstvo za zdravje namesto seksa priporoča samozadovoljevanje

Po trenutnih podatkih še ni jasno, koliko pred morebitno okužbo bi moral posameznik opustiti kajenje, da bi zmanjšal tveganje za zaplete ob okužbi. Je pa znano, da se pljučna funkcija pomembno izboljša v nekaj mesecih po opustitvi kajenja. Tako se zmanjša tudi verjetnost okužb dihal, so pojasnili na NIJZ.

Kako smotrno izkoristiti čas v karanteni?
Preberi še
Kako smotrno izkoristiti čas v karanteni?

"Opustitev kajenja je morda še posebej pomembna v tem času za zmanjšanje škode, ki jo povzroča novi koronavirus. Opustitev kajenja lahko zmanjša verjetnost komplikacij pri okužbi z novim koronavirusom, prinese pa še številne druge pomembne koristi za zdravje. Če kadite, je opustitev kajenja najbolje, kar lahko naredite za svoje zdravje," poudarjajo na inštitutu.

Bodite pozorni pri uporabi tobačnih izdelkov, ki jih lahko uporablja več oseb.
Bodite pozorni pri uporabi tobačnih izdelkov, ki jih lahko uporablja več oseb. FOTO: Shutterstock

Na inštitutu pa pri tem še opozarjajo na tiste tobačne izdelke, ki jih lahko uporablja več oseb, kot je na primer vodna pipa. Znano je namreč, da skupinska uporaba iste vodne pipe poveča verjetnost prenosa različnih nalezljivih bolezni. Tako na NIJZ ocenjujejo, da je verjetno, da lahko spodbuja tudi prenos novega koronavirusa. Poleg tega vodna pipa predstavlja okolje, ki spodbuja preživetje različnih virusov in bakterij zunaj gostitelja, so še opozorili.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497