Moskisvet.com
Božično drevo

Zdravje

Imate sindrom božičnega drevesa?

A.P.
17. 12. 2019 11.08
0

Redni spremljevalec zimskega časa je prehlad, a razlog, da vam v času božično-novoletnih praznikov teče iz nosu in kašljate, lahko tiči v božičnem drevesu.

Čeprav božično drevo v dom prinaša veselje in radost, pa je za marsikoga to prava nadloga, čeprav se tega morda niti ne zavedajo. Če se namesto umetne smreke poslužujete prave, naravne smreke, jelke ali bora, je lahko božično drevo krivo za simptome podobne astmi.

Samski, a ne osamljeni za praznike
Preberi še
Samski, a ne osamljeni za praznike

Če decembra kašljate in smrkate, ni nujno, da ste se prehladili, krivec je lahko božično drevo. Vzrok je plesen. In dlje, kot imate drevesce, slabše je to lahko za vaše počutje. V praznični sezoni imajo tako številni senenemu nahodu podobne simptome – muči jih srbeč nos, kihanje, solzne oči, kašelj, bolečine v prsih, vnetje sinusov, nespečnost in brezvoljnost.

Božično drevo v dom prinaša toplino in za marsikoga tudi zdravstvene težave.
Božično drevo v dom prinaša toplino in za marsikoga tudi zdravstvene težave. FOTO: Shutterstock

Največji krivec so borova drevesa, vse skupaj pa lahko privede tudi do pljučnice – seveda le v primeru, da trpite za alergijami, imata oslabljen imunski sistem oz. zmanjšano odpornost, sicer izpostavljenosti plesni ne izkusite.

Zdravstvene težave so posledica alergijskih reakcij na plesen, ki velja za tiho sovražnico našega zdravja. Na drevesu se namreč nahaja plesen oziroma trosi plesni, ki se mešajo v zrak in jih nevede vdihavamo, kar lahko pri astmatik povzroči alergično reakcijo in celo okužbo dihal. Pri tistih, ki trpijo za več alergijami, ki so alergični na domače živali in pršice, je lahko vzrok za reakcijo že zgolj vonj drevesa, saj še dodatno vzdraži že tako občutljivo in razdraženo nosno sluznico.

Morda pa je za vaše zdravstvene težave krivo božično drevo.
Morda pa je za vaše zdravstvene težave krivo božično drevo. FOTO: Shutterstock

Ko so pred leti ameriški znanstveniki analizirali iglice in lubje 28 borovih božičnih dreves, so odkrili 53 primerkov plesni. Že res, da je plesen na boru naravno prisotna, a se s selitvijo drevesa iz naravnega okolja v zaprt in topel prostor ustvarijo idealni pogoji za njen razrast. Tako se zaradi božičnega drevesca v zraku stanovanja v 14 dneh število spor plesni poveča za več kot šestkrat!

10 zgodnjih znakov raka, ki jih ne smete spregledati
Preberi še
10 zgodnjih znakov raka, ki jih ne smete spregledati

Po najslabšem scenariju trosi zaidejo v dihalne poti in se tam razpasejo. Zaradi tega lahko človek trpi za kašljem in utrujenostjo, ki ji ni videti konca. Pri nekaterih odreagira tudi koža in lahko se pojavijo izpuščaji in mehurji.

Božični filmi so dobri za vaše zdravje
Preberi še
Božični filmi so dobri za vaše zdravje

In kaj lahko storite, da uživate v prazničnem vzdušju in preprečite reakcije telesa? Naravno drevesce pred vnosom v dom pošpricajte z razredčenim belilom, ki bo uničilo plesen ali pa si omislite umetno božično drevo. A ko ga postavljate – če ni novo – se prepričajte, da ni prekrito s prahom, saj bo prah pri ljudeh, ki so nagnjeni k alergijam, povzročal težave. V tem primeru veje otresite na prostem, za karseda malo težav pa si lahko v stanovanju omislite tudi čistilec zraka.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376