Moskisvet.com
Neprijeten vonj urina lahko opozarja na resne zdravstvene težave.

Zdravje

Ima vaš urin nenavaden vonj? Poglejte, zakaj!

M.S.
24. 06. 2021 06.00
0

Če vam med izvajanjem majhne potrebe nos sporoča določene spremembe v zvezi z vonjem urina, teh sporočil ne zanemarjajte. Morda gre za resnejše zdravstvene težave, ki zahtevajo obisk zdravnika.

Spremenljivke na vašem jedilniku lahko vplivajo tudi na spremembe v vonjavah, ki se sprostijo, ko se olajšate. Če zaužijete živila, ki so bogata z žveplom, kot so šparglji, česen, brstični ohrovt in druga, ali če uživate veliko beljakovin, bo vaš urin imel bolj neprijeten, žaltav vonj.

Nikar ne prenehajte z uživanjem zdravih živil!
Nikar ne prenehajte z uživanjem zdravih živil! FOTO: Profimedia

Tudi novo zdravilo ali dodatki k prehrani lahko vplivajo na spremembe v vonju urina, pa tudi v njegovi barvi. Tako učinkujejo dodatki z vitaminom B2 oziroma riboflavinom, ki je sestavni del številnih multivitaminskih dodatkov in dodatkov B-kompleksa, ali antibiotiki. Vitamin C deluje kot diuretik, zato ne bodite presenečeni nad pogostejšimi obiski stranišča.

Kava vsebuje eterično olje kafeol, ki se sprošča med praženjem. Če popijete veliko kave, bodo v vašem urinu večje koncentracije le-tega, še posebej, če obenem popijete premalo vode. Vaš urin bo v tem primeru imel vonj po kavi, kar pa se zapriseženim ljubiteljem kave morda sploh ne zdi tako zelo napačno.

Če ste na dieti, ki vključuje malo ogljikovih hidratov, vaše telo med kurjenjem maščob proizvaja ketone, ki se izločajo skozi urin. Če ste v tako imenovani ketozi, bo imel v tem primeru sladek vonj po sadju. Ketoza sicer ni nevarna zdravju, težava je ketoacidoza, ki se pojavi zaradi sladkorne bolezni, večdnevnega stradanja ali alkoholizma.

Neprijeten vonj urina lahko opozarja na resne zdravstvene težave.
Neprijeten vonj urina lahko opozarja na resne zdravstvene težave. FOTO: Profimedia

Če ste dehidrirani, bo vaš urin temneje obarvan, imel pa bo tudi intenzivnejši vonj. Če ne pijete dovolj, bo koncentracija sečnine oziroma sečne kisline, ki se tvori med razgradnjo proteinov, večja, to pa pomeni tudi močnejši vonj po amoniaku.

Vnetje urinarnega trakta oziroma sečil pomeni, da so tja vdrli mikroorganizmi, to so lahko bakterije, glivice, virusi ali paraziti. Ti vplivajo na barvo in vonj vašega urina, ki je obenem lahko moten, poleg tega boste morda opazili pekoč občutek med uriniranjem, ki je tudi bolj pogosto, in bolečine v spodnjem delu trebuha.

Če morate pogosto urinirati, vaš urin pa ima sladkoben vonj, imate morda sladkorno bolezen. Ker vaše telo ni zmožno predelati sladkorja, se ta nalaga v urinu. K zdravniku pojdite, če ste opazili, da ste vseskozi žejni, utrujeni, imate glavobole in zamegljen vid.

Kristalne strukture lahko povzročijo odpoved ledvic.
Kristalne strukture lahko povzročijo odpoved ledvic. FOTO: Profimedia

Sečni kamni nastanejo zaradi kopičenja anorganskih soli ali organskih spojin v sečilih. Nanje opozarjajo pogosta nuja po uriniranju, neprijeten vonj, če začutite še bolečine, pojdite k zdravniku. Sečni kamni lahko v skrajnem primeru vodijo k odpovedi ledvic.

Nekatere spolno prenosljive bolezni vplivajo na spremembe v vonju urina. To so trihomoniaza, pri kateri boste opazili pekoče in boleče uriniranje ali bolečine pri ejakuliranju, klamidijska okužba, ki jo spremljajo izcedek iz penisa, pekoč občutek ob uriniranju ter bolečina in otekanje testisov, in gonoreja oziroma klapavica, na katero opozarjata bolečina pri izločanju seča in gnojni izcedek.

Test za ugotavljanje spolno prenosljivih bolezni
Test za ugotavljanje spolno prenosljivih bolezni FOTO: Profimedia

Sicer redek zaplet, ki vpliva na spremembe, je sečna fistula. V primeru infekcij ali Crohnove bolezni se lahko poškodujejo tkiva, ki ločujejo prebavni in urinarni trakt. Urin ima v tem primeru vonj po žveplu, lahko je gostejši, pogostejša so vnetja mehurja. V tem primeru ne odlašajte z obiskom zdravnika.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492