Moskisvet.com
Hiit vadba

Zdravje

Ste ektomorf, mezomorf ali endomorf ali zakaj se nekateri zredijo, drugi pa ne?

M.S.
02. 03. 2024 04.15
0

Verjetno ste se kdaj že vprašali, zakaj se nekateri zredijo, drugi pa ne oz. se vi zredite že samo, če pogledate sladico, drugi pa jih lahko pojedo v neomejenih količinah in se jim prav nič ne pozna. Njihova skrivnost je hiter metabolizem.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Na hitrost metabolizma pomembno vpliva genetika oz. telesni tip. Ločimo tri, in sicer ektomorfnega, mezomorfnega in endomorfnega. A samo ti nujno ne opredeljujejo naše usode.

10 trikov, ki vas bodo naredili višje in bolj vitke
Preberi še
10 trikov, ki vas bodo naredili višje in bolj vitke

Kateri telesni tip ste?

Koncept telesnega tipa, ki je danes najbolj sprejet, je razvil ameriški psiholog in antropolog William H. Sheldon, ki je predstavil tri osnovne telesne tipe, ki so bili sprva povezani z določenimi osebnostnimi lastnostmi, a so se kasneje bolj osredotočili na razlike v telesni sestavi in metabolizmu.

Nekateri imajo že naravno grajeno atletsko telo.
Nekateri imajo že naravno grajeno atletsko telo. FOTO: Shutterstock
Modni nasvet tedna: tako boste videti višji in vitkejši
Preberi še
Modni nasvet tedna: tako boste videti višji in vitkejši

Zakaj je dobro vedeti, kateri telesni tip ste? Ker samo tako lahko zares sprejmete pravi oz. učinkovit prehransko-športni režim oz. strategijo, ki bo prinašala rezultate.

Ektomorf – ektomorfni tip

Ektomorfi so običajno suhljati oz. vitki, z ozkimi boki in dolgimi udi ter vratom in imajo težave pri pridobivanju mišične mase in telesne teže. Imajo zelo hiter metabolizem in porabljajo veliko kalorij tudi v mirovanju. Ektomorfi imajo tanjše kosti in manjšo količino telesne maščobe.

Mezomorf – mezomorfni tip

Mezomorfi imajo običajno nekoliko močnejšo in bolj mišičasto postavo kot ektomorfi. Krasi jih naravno grajena atletska postava z dovolj mišične mase. Mezomorfi imajo počasnejši metabolizem kot ektomorfi – srednje hiter – kar v praksi pomeni, da lažje dodajajo mišično maso, zato pa je večji izziv ohranjanje nizke telesne maščobe, zaradi česar je treba imeti strategijo. Krasi jih širši ramenski obroč, vitki sklepi in ozek pas.

Telesna teža ni odvisna samo od naše prehrane in stopnje aktivnosti.
Telesna teža ni odvisna samo od naše prehrane in stopnje aktivnosti. FOTO: Shutterstock

Endomorf – endomorfni tip

Endomorfi so čisto nasprotje ektomorfom. Običajno so bolj polni, imajo večjo količino telesne maščobe in počasnejši metabolizem, najpočasnejši izmed treh tipov. Zanje je značilna okrogla postava. Telesno maso pridobivajo lažje kot drugi tipi, zato pa jo je precej težje izgubljajo. Imajo močne sklepe, širše boke in širok prsni koš. Zaradi počasne presnove je borba s kilogrami oz. telesna preobrazba toliko težja, saj terja veliko discipline.

7-minutni trening, ki ga lahko izvedete kjerkoli in kadarkoli
Preberi še
7-minutni trening, ki ga lahko izvedete kjerkoli in kadarkoli

Če hitro pridobivate kilograme, še ni nujno, da se kar uvrstite med endomorfe, saj imate lahko le zaspan metabolizem – ta je posledica pomanjkanja kvalitetnega spanca, saj ritem spanja (cirkadiani ritem) negativno vpliva na metabolične kanale in se začne v telesu kopičiti maščoba; slabe diete oz. fokusa zgolj na kaloričnem primanjkljaju, saj se na premalo kalorij telo odzove tako, da upočasni metabolizem; kroničnega stresa, kar pomeni višje ravni stresnega hormona kortizola, ki zavira metabolizem – saj ni le genetika tista, ki vpliva na hitrost naše prenove. Dejstvo tudi je, da se ti modeli pri posamezniku nikoli ne pojavljajo v popolni obliki, ampak je najbolj pogost tip mešanica dveh, pri čemer eden prevladuje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479