Moskisvet.com
Test sedi vstani

Zdravje

Hitri test: sedite na tla in preverite ali vam grozi prezgodnja smrt – 15-sekundni test bo razkril zdravstveno stanje vašega organizma

A.P.
23. 09. 2021 05.00
1

Kako dobro se starate? S starostjo peša naš imunski sistem, slabijo mišice in kosti, posledično pa izgubljamo ravnotežje, prožnost in moč. Priporočljivo je, da vsakih nekaj let opravimo preventivni pregled pri zdravniku, a stanje svojega organizma lahko preverimo tudi sami. S to preprosto metodo boste v nekaj sekundah ugotovili, kako dolgo življenje boste imeli.

Če želite preveriti zdravje vašega srca, se poslužite TE 30-sekundne metode, če pa želite preveriti stanje vašega organizma, vam priporočamo test, ki ga opisujemo v nadaljevanju. S pomočjo njega boste ugotovili, kako dolgo boste še živeli, saj razkriva, kako dobro se starate oz. kolikšno življenjsko dobo si lahko obetate.

Preverite stanje svojega srca s 30-sekundno metodo, ki vam lahko reši življenje
Preberi še
Preverite stanje svojega srca s 30-sekundno metodo, ki vam lahko reši življenje

Test opravite tako, da se sezujete, prekrižate nogi in se počasi usedete na tla, pri tem pa ne skušate uporabljati rok, kolen ali katerega drugega dela telesa. Ko boste po turško sedli na tla, se poskušajte dvigniti – ravno tako brez pomoči rok, kolen ali drugih delov telesa. Sliši se precej preprosto, a hitro boste ugotovili, da je naloga vse prej kot lahka. Ta metoda razkrije veliko o moči vaših mišic in ravnotežju.

Kako pogosto moramo zamenjati zobno ščetko?
Preberi še
Kako pogosto moramo zamenjati zobno ščetko?

Svoj podvig ocenjujte. Na začetku imate 10 točk, po eno točko izgubite, če si pri poizkusu pomagate z roko ali kolenom, pol točke pa si odbijte vsakič, ko lovite ravnotežje. Če npr. med vstajanjem uporabite koleno in roko, bo vaš končni rezultat 8 točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če zberete 8-10 točk, je pred vami še dolgo in zdravo življenje. Če ste jih zbrali med 6 in 7,5, imate dvakrat več možnosti, da boste dočakali nižjo starost kot tisti, ki so zbrali 8-10 točk. Če zberete od 3,5 do 5,5 točk, imate tri in polkrat večjo možnost, da boste umrli v naslednjih nekaj letih.

Kofein vpliva na zdravje naših kosti
Preberi še
Kofein vpliva na zdravje naših kosti

Test 'sedi-vstani' velja za hiter in zanesljiv test zdravja vaših mišic in sklepov, zato je tudi tako dober napovednik umrljivosti. Do tega spoznanja so prišli brazilski raziskovalci na čelu z zdravnikom Claudiom Gilom Araujom, ki so med šestletno študijo, v kateri je sodelovalo 2 000 ljudi starih med 50 in 80 let, na podlagi rezultata testa ugotovili, da imajo osebe, ki so morale med preizkusom uporabiti koleni ali roki več kot dvakrat, dvakrat več možnosti, da bodo umrle v času trajanja študije.

S testom lahko hitro preverite, v kakšnem stanju je vaš organizem.
S testom lahko hitro preverite, v kakšnem stanju je vaš organizem. FOTO: Shutterstock

Za vse tiste, ki vas morda skrbi slab rezultat, lahko glede tega nekaj storite, in sicer v bodoče ste lahko bolj fizično aktivni. Na ta način boste okrepili telo in izboljšali ravnotežje. Tudi sam test 'sedi-vstani' je lahko dobra vaja. Samo če svoj rezultat na testu izboljšate za eno točko, lahko možnost, da boste umrli v naslednjih šestih letih, zmanjšate za 20 odstotkov.

Zato bi morali po vsaki večerji na sprehod
Preberi še
Zato bi morali po vsaki večerji na sprehod

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369