Moskisvet.com
Eritritol

Zdravje

Uporabljate eritritol? Previdno, ni tako nedolžen, kot ste mislili

M.S.
21. 05. 2024 01.00
0

Naravno sladilo, ki je zadnja leta izjemno priljubljeno, očitno ni tako nedolžno, kot smo mislili. Raziskava je namreč eritritol povezala s povečanim tveganjem za naše zdravje.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Eritritol je naravno sladilo – gre za sladkorni oz. polihidrični alkohol, ki sodi v skupino ogljikovih hidratov, ki so naravno prisotni v sadju in zelenjavi – ki je tako po okusu, strukturi kot tudi videzu zelo podobno belemu sladkorju, s to razliko, da je domala brez energijske vrednosti, saj ne vsebuje glutena. Zadnja leta je priljubljen nadomestek belega sladkorja.

Skrite pasti uživanja sladkorjev
Preberi še
Skrite pasti uživanja sladkorjev

Tega sladila brez kalorij se poslužujejo predvsem tisti, ki želijo zmanjšati vnos ogljikovih hidratov, ki želijo shujšati (priljubljen je pri keto dietah, pri paleo dietah, pri LCFH dieti ipd.) ali se izogniti uporabi belega sladkorja. Eritritol ne vpliva na porast krvnega sladkorja in inzulina oziroma ne povzroča močnega nihanja, zato je primeren tudi za diabetike. Prav tako nima tako močnega odvajalnega učinka kot nekateri drugi sladkorni alkoholi. Naravno je prisoten v nekaterem sadju in zelenjavi. Človeško telo ga proizvaja naravno, a v zelo majhnih količinah.

Eritritol očitno ni ''nedolžna ovčica''.
Eritritol očitno ni ''nedolžna ovčica''. FOTO: Adobe Stock
To se zgodi z vašim telesom, če nehate uživati sladkor
Preberi še
To se zgodi z vašim telesom, če nehate uživati sladkor

Naravno sladilo eritritol pridobivajo z naravnim postopkom fermentacije glukoze iz koruznega škroba. Uporabljamo ga lahko namesto belega sladkorja, pri tem pa moramo upoštevati, da dosega pribl. 70 odstotkov sladkosti belega sladkorja, zato je potrebna za enak učinek večja količina le-tega. Primeren je za kuhanje in peko, napitke, peciva, sladice in vse ostalo. V kvašenem testu podaljša čas priprave, za posledico ima tudi manj intenzivno vzhajanje, kar lahko kompenziramo z dodatkom medu.

Sladkor proti umetnim sladilom: V tej bitki ni zmagovalca
Preberi še
Sladkor proti umetnim sladilom: V tej bitki ni zmagovalca

Nedavna raziskava, objavljena v reviji Nature Medicine, je pokazala, da eritritol ni tako nedolžen, kot smo sprva mislili, saj je povišana vrednost le-tega v krvi škodljiva za naše zdravje. Te ugotovitve so v nasprotju z desetletji znanstvenih raziskav, ki so pokazale, da so nizkokalorična sladila varna, kar nenazadnje dokazujejo globalna regulativa za njihovo uporabo v prehrani in pijači, opozarja ameriško združenje proizvajalcev umetnih sladil. Evropsko združenje proizvajalcev umetnih sladil se na rezultate študije še ni odzvalo. Raziskovalci so do odkritja sicer prišli po naključju, saj je imela raziskava za cilj, da v krvi odkrijejo neznane kemikalije, ki bi predvidele tveganje za srčni napad, možgansko kap oz. smrt v naslednjih treh letih. Za to so analizirati 1157 vzorcev krvi ljudi, zbranih med letoma 2004 in 2011, s tveganjem za srčno bolezen. Za potrditev ugotovitev so dodatno testirali serijo 2000 krvnih vzorcev v ZDA in nato še dodatnih 833 vzorcev iz Evrope, zbranih do leta 2018.

Izsledki raziskave so v nasprotju z desetletnimi prepričanji.
Izsledki raziskave so v nasprotju z desetletnimi prepričanji. FOTO: Adobe Stock
To se zgodi z vašim telesom, če nehate piti alkohol
Preberi še
To se zgodi z vašim telesom, če nehate piti alkohol

Ta priljubljen nadomestek sladkorja študija povezuje s povečanim tveganjem za krvne strdke (strjevanje krvi oz. trombozo), možgansko kap, srčni infarkt in celo smrt, pri čemer stopnja tveganja ni zanemarljiva, pove avtor študije in direktor Centra za kardiovaskularno diagnostiko in preventivo na raziskovalnem inštitutu Lerner na kliniki v Clevelandu dr. Stanyleg Hazen. Ta s kolegi ugotavlja, da imajo posamezniki z že obstoječimi oz. povišanimi dejavniki tveganja za bolezni srca in ožilja dvakrat več možnosti za možgansko ali srčno kap, če imajo v krvi povišano raven eritritola. To pa se zgodi zelo hitro, saj je že nekaj deset gramov dovolj, da se raven eritritola v krvi poveča za kar tisočkrat. "Ko smo primerjali raven eritritola v krvi v zgornjih in spodnjih 25 odstotkih, je bilo tveganje za srčni infarkt in možgansko kap približno dvakrat večje. To je toliko kot najbolj nevarni dejavniki tveganja za srce, kakršna je sladkorna bolezen," je pojasnil Hazen. "Pri eritritolu trombociti postanejo izjemno občutljivi. Samo 10 odstotkov dražljaja povzroči od 90 do 100 odstotkov nastajanja strdka.''

5 najbolj pogostih duševnih motenj pri moških
Preberi še
5 najbolj pogostih duševnih motenj pri moških

Dodatne raziskave in študije na živalih so nakazale, da eritrociti ob prisotnosti eritritola v krvi povzročajo hitrejše strjevanje krvi oz. pogosteje tvorijo krvne strdke. Ti lahko po žilah potujejo v srce in povzročijo srčno kap, ali pa potujejo v možgane in povzročijo možgansko kap. Za tovrstne trditve so potrebne dodatne raziskave, a je ''smiselno za zdaj omejiti eritritol v prehrani," svetuje direktor oddelka za kardiovaskularno preventivo v denverski bolnišnici dr. Andrew Freeman. Zadeve sicer (še) ne gre posploševati, saj so bili udeleženci raziskave že izpostavljeni povečanemu tveganju za kardio-vaskularne bolezni, opozarja ameriško združenje proizvajalcev umetnih sladil.

Si želite postati neumni? Pijte sladke pijače!
Preberi še
Si želite postati neumni? Pijte sladke pijače!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479