Moskisvet.com
Andropavza moška menopavza

Zdravje

Andropavza ali tudi moški imajo meno

M.S.
25. 04. 2022 05.00
0

Andropavzi oz. moški menopavzi pogosto rečemo ''kriza srednjih let''. Gre za prehodno obdobje, ki ga imenujemo tudi ''drugo otroštvo''.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Podobno kot menopavza pri ženski je andropavza odraz fizičnih in psihičnih sprememb, ki so povezane s hormonskimi spremembam. Te so del naravnega procesa staranja moškega, ki mu ne moremo uiti.

8 razlogov, zakaj ne morete shujšati
Preberi še
8 razlogov, zakaj ne morete shujšati

Andropavza izvira iz grških besed aner (moški) in pausis (konec) in je moška različica menopavze. V času moške menopavze se zniža raven moških hormonov (androgenov). Simptomi so pri nekaterih moških bolj, pri drugih pa manj izraženi in so predvsem posledica nižanja ravni moškega spolnega hormona testosterona v krvi, v katero se ta sprosti iz celic. Raven hormona, ki nastaja iz holesterola v modih, ko pride impulz iz možganov, po tridesetem letu pade za približno odstotek na leto. V resnici se njegova proizvodnja ne zmanjša, ampak ga je vse manj v aktivni obliki, ki je telesu dostopna (vedno več ga je trdo vezanega na beljakovine).

Pomanjkanje testosterona vodi v številne težave.
Pomanjkanje testosterona vodi v številne težave. FOTO: Shutterstock
Zakaj nas peče zgaga in kako si lahko pomagamo?
Preberi še
Zakaj nas peče zgaga in kako si lahko pomagamo?

Fizične posledice nižje ravni razpoložljivega testosterona (ta je pomemben za spolni razvoj, erekcijo, ejakulacijo, libido, razvoj testisov, poraščenost obraza, globok glas, mišično maso, močne kosti itd.) oz. ''krize srednjih let'' so pomanjkanje libida, redkejši spolni odnosi, utrujenost, upad mišične mase in moči, težave s prebavo, motnje dihanja in bitja srca, krhkost kosti, težave s prebavo, povečano znojenje, povečane prsi, povečana prostata, izguba las, pridobivanje kilogramov, motnje erekcije, fizične spremembe, manjša plodnost, težave s sečili, motnje spanja, padec koncentracije in kreativnosti, osteoporoza, manjša poraščenost in pozabljivost. Nižja raven testosterona lahko povzroči tudi povečanje maščobnih oblog, kar se pozna predvsem okoli trebuha. Biološke spremembe pogosto spremljajo psihične težave, kot so depresija, anksioznost, brezvoljnost, hitre spremembe razpoloženja oz. počutja in zmedenost. Določeni moški postanejo v andropavzi bolj poduhovljeni, ljubeči oz. čuteči in materinski.

Tudi moški imajo svojo menopavzo.
Tudi moški imajo svojo menopavzo. FOTO: Shutterstock
Rak prostate, najbolj smrtonosen rak med Slovenci
Preberi še
Rak prostate, najbolj smrtonosen rak med Slovenci

Vse, kar se je razvilo v puberteti, začne v te obdobju pojenjati, procesi, ki brez testosterona ne morejo potekati, pa so najbolj prizadeti po 50. letu.V nasprotju z menopavzo se začne andropavza pojavljati počasi in precej neopazno (v tridesetih), prvi vidni znaki pa nastopijo med 40. in 45. letom starosti. Več kot 60 odstotkov moških, starih 65 let in več, ima vrednosti testosterona v tem obdobju pod normalnimi vrednostmi tridesetletnika.

50 odtenkov rumene: kaj barva urina pove o našem zdravju?
Preberi še
50 odtenkov rumene: kaj barva urina pove o našem zdravju?

Za omenjene težave je lahko kriva andropavza, ki je normalen proces staranja moškega, vzrok pa je lahko tudi drugje. Padec ravni testosterona je lahko tudi posledica zdravstvenih težav, in ne neizogibnih bioloških procesov.

Keglove vaje za moške: kako izvajati vaje za krepitev mišic medeničnega dna in zakaj
Preberi še
Keglove vaje za moške: kako izvajati vaje za krepitev mišic medeničnega dna in zakaj

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492