Moskisvet.com
Vegeterijanstvo

Zdravje

Ali vegetarijanstvo res vodi v depresijo?

A.P.
19. 08. 2021 05.00
1

Da obstaja močna in kompleksna povezava med našim duševnim zdravjem in tem, kaj jemo, ni skrivnost. Medtem ko lahko nekatere diete povzročijo prehranske motnje, lahko psihične težave vodijo v to, da jemo več ali manj oz. drugo vrsto hrane. Najnovejša raziskava, ki so jo opravili raziskovalci v nemškem Bochumu in je objavljena v znanstveni reviji Journal of Affective Disorders, namiguje, da je vegetarijanstvo povezano z depresijo. Kar ni nova ugotovitev ...

Namreč. Raziskava je podkrepila obstoječe študije, ki so pokazale, da črtanje mesa z jedilnika poveča možnost pojava depresije, čeprav razlog za pojav duševnih težav še vedno ni povsem znan. Še vedno namreč ni povsem jasno, ali je za to res krivo vegetarijanstvo kot način življenja. Nekatere študije s prstom kažejo prav nanj, druge to tezo zavračajo. Sebastian Ocklenburg in Jette Borawski sta zato na podlagi metaanaliz – gre za statistično analizo, pri kateri na sistematičen način združujejo rezultate neodvisnih študij – študij, ki so raziskovale, ali je vegetarijanstvo povezano z depresijo, iskala končni odgovor.

Številne študije so vegeterijanstvo povezale z depresijo ...
Številne študije so vegeterijanstvo povezale z depresijo ... FOTO: Shutterstock
S prho nad kilograme in drugi pozitivni učinki tuširanja z mrzlo vodo
Preberi še
S prho nad kilograme in drugi pozitivni učinki tuširanja z mrzlo vodo

V analizo je bilo vključenih 8.057 vegetarijancev in 41.832 nevegetarijancev. Čeprav gre za obsežno študijo, je bilo veliko ljudi iz podobnih držav, zato diverziteta študije ni na njeni strani. Avtorji študije so ugotovili, da precej več vegetarijancev trpi za depresijo, kljub temu pa na podlagi tega niso želeli vleči zaključkov in za to kriviti dieto ter sklepati, da so tisti, ki se odločijo za vegetarijanstvo, bolj nagnjeni k depresiji.

Kaj pomenijo bele lise na nohtih?
Preberi še
Kaj pomenijo bele lise na nohtih?

Bolj je verjetno, da je zaradi depresija človek začel bolj paziti na svoje zdravje, kar pogosto vodi v vegetarijanstvo oz. da depresija okrepi empatijo – tudi do živali. A tudi to so zaenkrat zgolj špekulacije. Naslednji korak znanstvenikov je tako, da odkrijejo, zakaj sta depresija in vegetarijanstvo povezava, tudi tako, da v študijo vključijo več držav. Šele nato se bo tudi videlo, ali depresija res vodi v vegetarijanstvo oz. za to obstaja večja verjetnost, kot trdijo nekatere predhodne študije.

... a prav depresija bi lahko vodila v vegeterijanstvo.
... a prav depresija bi lahko vodila v vegeterijanstvo. FOTO: Shutterstock
Tolikokrat mesečno bi morali moški doživeti izliv
Preberi še
Tolikokrat mesečno bi morali moški doživeti izliv

Dejstvo je, da kadar vegetarijanstvo ni ustrezno načrtovano, lahko vodi v depresijo, saj je vegetarijanska hrana revnejša z maščobami, beljakovinami, železom, holesterolom in cinkom, kar moramo ustrezno nadomestiti z živili rastlinskega izvora. Manko omega 3 maščobnih kislin namreč povzroča depresijo, utrujenost, težave s srcem, hipertenzijo in razpoloženjske motnje. Zaradi pomanjkanja mesa nam lahko primanjkuje vitamina B12, tu sta še pomanjkanje železa in folne kisline, snovi, ki jih lahko vegetarijanci dobijo zgolj prek prehranskih dodatkov.

Ali vegetarijanstvo ''povzroča'' depresijo, zaenkrat ostaja neznanka.
Ali vegetarijanstvo ''povzroča'' depresijo, zaenkrat ostaja neznanka. FOTO: Shutterstock
To je najbolj spregledan del vadbe, ki pa je še kako pomemben
Preberi še
To je najbolj spregledan del vadbe, ki pa je še kako pomemben

Odločitev, ali postanete vegetarijanec je torej zelo pomembna, saj ima svoj davek. Ali pride do depresija, je odvisno od posameznika, ker tudi vegetarijanske prehrana ni enaka za vse, saj eni uživajo tudi ribe, jajca in mlečne izdelke, drugi pa ne.

Navade, zaradi katerih se hitreje staramo
Preberi še
Navade, zaradi katerih se hitreje staramo

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369