Moskisvet.com
prehlad poleti

Zdravje

Ali so poletni prehladi res hujši od zimskih?

E.R.
18. 06. 2024 03.30
0

Na to so odgovorili strokovnjaki.

Erotika

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Poletje je sinonim za počitnice, potovanja, aktivnosti na prostem in sprostitev – dokler teh načrtov ne prekriža prehlad. Medtem ko nekateri poletne prehlade opisujejo kot "najhujše doslej", drugi v vojno z njimi stopajo oboroženi z robčki.

Chaz French, strokovnjak za digitalno založništvo iz San Francisca, je za WebMD povedal, da so poletni prehladi še posebej hudi in dolgotrajni. Ti prehladi lahko sovpadajo z drugimi boleznimi dihal.

Ta bolezen prizadene vsaj 30 % moških
Preberi še
Ta bolezen prizadene vsaj 30 % moških

Constance Gill, umetniška svetovalka iz New Yorka, ugotavlja, da njene poletne prehlade pogosto poslabšajo alergije in klimatske naprave, zaradi česar je izkušnja še bolj frustrirajoča.

Ali se poletni prehlad razlikuje od zimskega? In ali obstajajo boljši načini za skrajšanje njihovega trajanja? Tukaj je odgovor.

Naj si bo poleti ali pozimi, prehlad ni nikoli dorodošel.
Naj si bo poleti ali pozimi, prehlad ni nikoli dorodošel. FOTO: Profimedia

Raznolikost virusov

Prehlad s simptomi, kot so zamašen nos, vneto grlo, utrujenost in vročina, povzročajo različni respiratorni virusi. Zdravnik William Schaffner, strokovnjak za nalezljive bolezni, pojasnjuje, da medtem ko so nekateri virusi sezonski, drugi vztrajajo vse poletje.

Rinovirusi običajno povzročajo zimske prehlade, medtem ko so enterovirusi povezani s poletnimi prehladi. Enterovirusi, odgovorni za poletne prehlade, v povprečju trajajo približno 20 dni, rinovirusi pa 7 do 14 dni, kar lahko pojasni, zakaj so poletni prehladi hujši.

Vzroki raka na prostati: En dejavnik ima pomembno vlogo
Preberi še
Vzroki raka na prostati: En dejavnik ima pomembno vlogo

Prepoznavanje simptomov

Težko je razlikovati med poletnim prehladom, alergijo ali koronavirusom, ker se simptomi znatno prekrivajo.

Alergije redko povzročijo zvišano telesno temperaturo ali bolečine v telesu, vendar pogosto vključujejo zamašen nos, izcedek iz nosu, kihanje in vneto grlo, ki so prav tako pogosti simptomi prehlada.

Covid-19 običajno ne vključuje kihanja, vključuje pa izgubo vonja ali okusa. Osebe z visokim tveganjem se morajo posvetovati s svojim zdravnikom ali se testirati, če se pri njih pojavijo simptomi.

Toliko časa bi morali v povprečju urinirati, če ste zdravi
Preberi še
Toliko časa bi morali v povprečju urinirati, če ste zdravi

Vloga cinka

Cink je nujen za imunski sistem, saj podpira delovanje različnih encimov in beljakovin. Vendar pa s svojim delovanjem ne preprečuje okužb dihal. Lahko samo skrajša trajanje prehlada za približno dva ali tri dni, če ga zaužijemo v 24 urah po pojavu simptomov. Prav tako je cink neučinkovit pri alergijskih reakcijah.

Kaj pomenijo bele lise na nohtih?
Preberi še
Kaj pomenijo bele lise na nohtih?

Boj proti poletnim prehladom

Strokovnjaki portala WebMD trdijo, da lahko stres poveča verjetnost, da se boste prehladili oziroma zboleli. Omenjajo tudi, da lahko občutek osamljenosti zaradi izpuščanja poletnih aktivnosti poslabša simptome prehlada. Povedano drugače, poletje je bolj zabavno kot zima in če si prehlajen, se ne moreš zabavati, kar negativno vpliva na tvojo psiho, tudi telo.

Strokovnjaki priporočajo počitek in zdravila za lajšanje bolečin brez recepta za zmanjšanje resnosti simptomov. Nesteroidna protivnetna zdravila lahko sicer pomagajo pri kašlju, med pa je odlična dobrina narave, ki lahko ublaži vneto grlo.

Ti ljudje ne bi smeli nikoli piti piva
Preberi še
Ti ljudje ne bi smeli nikoli piti piva

Preventivni ukrepi

Preventivni ukrepi vključujejo pogosto umivanje rok in izogibanje tesnemu stiku z osebami s simptomi.

Dejavnosti na prostem so poleti koristne, saj nudijo dovolj prostora, da se izognemo gneči v notranjih prostorih, ki pospešuje prenos virusov.

Zmerna vadba lahko zmanjša pojavnost prehladov. Priporočljivo je, da poslušate svoje telo in ob dobrem počutju telovadite.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: krenizdravo.dnevnik.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497