Moskisvet.com
Sedenje

Zdravje

7 znakov, ki opozarjajo, da preveč sedite

E.R.
02. 06. 2024 03.00
0

Verjetno vas bo presenetilo, kaj vse je lahko zgolj simptom preveč sedečega načina življenja in ne opozorilni znak težke bolezni.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

V današnjem hitrem tempu življenja in razvijanja sveta, ko tehnološki napredek skrbi, da naše življenje postaja vse bolj udobno, se zlahka ujamemo v past sedečega načina življenja. Ob dolgih urah, preživetih za pisalno mizo, pred ekranom ali za avtomobilskim volanom, telesni aktivnosti pogosto ne posvečamo veliko pozornosti in pomena. Vendar pa posledice pomanjkanja gibanja presegajo fizično pripravljenost. Presenetljivo je, da obstajajo subtilni znaki, da se premalo gibljete, ki vplivajo na vaše fizično in psihično počutje.

Negativne posledice sedenja
Negativne posledice sedenja FOTO: Shutterstock

Stalna utrujenost

Čeprav se morda zdi nelogično, je nenehna utrujenost dejansko lahko znak nezadostne telesne dejavnosti. Če vaše telo dlje časa ostane sedeče, lahko povzroči zmanjšano raven energije in občutek letargije. Redna vadba pomaga spodbuditi cirkulacijo, poveča pretok kisika v tkiva in izboljša splošno raven energije. Če ste nenehno utrujeni, čeprav ste dovolj spali, je morda čas, da v svojo dnevno rutino vključite več gibanja.

Znaki, da vam primanjkuje magnezija
Preberi še
Znaki, da vam primanjkuje magnezija

Težave s koncentracijo

Ali ste opazili upad vaše sposobnosti koncentracije? Pomanjkanje vadbe je lahko dejavnik, ki prispeva k temu. Telesna aktivnost je povezana z izboljšano kognitivno funkcijo in mentalno jasnostjo. Ko premikate svoje telo, povečate pretok krvi v možgane, kar vam pomaga izostriti fokus in kognitivne sposobnosti. Vključevanje kratkih dejavnosti čez dan lahko pomaga pri boju proti duševni utrujenosti in izboljša koncentracijo.

Nihanje razpoloženja in razdražljivost

Sedeči življenjski slog lahko vpliva na vaše duševno zdravje, kar povzroči nihanje razpoloženja, razdražljivost in povečano raven stresa. Gibanje naravno izboljša razpoloženje, saj sprošča endorfine, ki spodbujajo občutek sreče in dobrega počutja. Če se ne gibate dovolj, zamudite priložnost za izboljšanje razpoloženja, zaradi česar se lahko posledično počutite razdražljivi in čustveno izčrpani. Dodajanje redne vadbe vaši rutini lahko pomaga stabilizirati vaše razpoloženje ter zmanjšati stres in tesnobo.

Negativne posledice sedenja in sedečega načina življenja
Preberi še
Negativne posledice sedenja in sedečega načina življenja

Prebavne težave

Presenetljivo je, da lahko pomanjkanje gibanja vpliva tudi na vaš prebavni sistem. Telesna aktivnost spodbuja prebavo, saj pomaga hrani bolj učinkovito premikati po prebavnem traktu. Ko sedite, se prebava upočasni, kar povzroči napenjanje, zaprtje in nelagodje. Vključitev lahke vadbe, kot je hoja po obroku, lahko pomaga pri prebavi in olajša prebavne težave.

Slaba drža in okorelost mišic

Ure, preživete za mizo ali na kavču, lahko škodujejo vaši drži in prispevajo k otrdelosti in napetosti mišic. Pomanjkanje gibanja vodi do mišične oslabelosti in neuravnotežene drže, kar povečuje tveganje za bolečine v hrbtu in druge mišično-skeletne težave. Vključitev rednih odmorov za raztezanje in gibanje skozi ves dan lahko izboljša prožnost, zmanjša togost mišic in ohrani dobro držo.

Sedenje povečuje tveganje za bolečine v križu.
Sedenje povečuje tveganje za bolečine v križu. FOTO: Shutterstock

Povečano tveganje za kronične bolezni

Najbolj zaskrbljujoča posledica sedečega načina življenja je povečano tveganje za kronične bolezni, kot so debelost, bolezni srca, sladkorna bolezen in nekatere vrste raka. Dolgotrajno sedenje je povezano z večjim tveganjem za razvoj teh stanj, neodvisno od drugih dejavnikov življenjskega sloga. Dajanje prednosti telesni dejavnosti lahko pomaga zmanjšati ta tveganja ter izboljša splošno zdravje in dolgoživost.

Ali preveč vadbe povzroča motnjo erekcije?
Preberi še
Ali preveč vadbe povzroča motnjo erekcije?

Slaba kakovost spanja

Če se težko dobro naspite, lahko k temu prispeva pomanjkanje gibanja čez dan. Dokazano je, da redna vadba spodbuja boljšo kakovost spanja z zmanjšanjem stresa, tesnobe in nespečnosti. Ko sedite, vaše telo čez dan morda ne porabi dovolj energije, da bi ponoči spodbudilo miren spanec. Zmerna vadba zgodaj čez dan lahko pomaga uravnavati cikle spanja in budnosti in izboljša kakovost spanja.

Ta dan v tednu spimo najslabše
Preberi še
Ta dan v tednu spimo najslabše

Fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: krenizdravo.dnevnik.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497