ZDRAVJE

7 top živil za boljše zdravje moškega

M.S.
25.01.2023, 5:00
0
Z izbiro živil, ki se znajdejo na našem krožniku, v veliki meri vplivamo na naše zdravje in počutje. V nadaljevanju predstavljamo živila, ki so primerna za krepitev telesa in poskrbijo za optimalno zdravje in počutje moških.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Moško telo se razlikuje od ženskega, zato imajo moški tudi drugačno potrebo po hranilih. In katera so za zdravje in počutje moškega po besedah dietetikov še posebej priporočljiva?

PREBERI ŠE
Zato bi morali moški uživati kislo zelje, ki je skrivna sestavina seksa

Predstavljamo 7 živil, ki so veliki zavezniki moškega zdravja:

Borovnice

Sveže ali zamrznjene borovnice so bogat vir antioksidantov, ki preprečujejo okvaro DNK, kar lahko vodi v rakava obolenja in prezgodnje staranje. Borovnice namreč preprečujejo nastajanje tistih reakcij v metabolizmu, ki povzročajo raka. Poleg tega pomagajo pri ohranjanju spomina in sposobnosti razmišljanja, saj poskrbijo za ohranjanje mladostnosti možganov, s čimer preprečujejo izgubo kratkoročnega spomina, ki sicer spremlja proces staranja. Borovnicam pripisujemo tudi pozitiven vpliv na oblikovanje močnih in zdravih kosti, spodbujajo pa tudi izgorevanje maščob in znižujejo raven maščobe v telesu.

Losos

Omega-3 maščobne kisline, ki se nahajajo v lososu, zmanjšajo tveganje za srčne bolezni. Losos in druga morska hrana ter sadeži so polni pustih beljakovin, ki nam pomagajo pri premagovanju lakote ter nas dlje ohranjajo site. Če losos uživate dvakrat tedensko, to zaradi učinka omega-3 maščobnih kislin, železa, selena, vitamina A in D ter cinka prinaša številne koristi za zdravje. Na ta način tudi omejite vnos manj zdravega mesa, kot sta rdeče in procesirano meso – ta povečata tveganja za infarkt –, in se izognete različnim kroničnim boleznim (diabetesu, pešanju kognitivnih sposobnosti, srčnim obolenjem ...). Ribe nasploh blažijo simptome revmatičnega artritisa in staranje kože. Z uživanjem zadostne količine le-teh poskrbite za stabilen krvni pritisk in optimalno raven holesterola v krvi. Hranilne snovi v lososu in ribah, polnih zdravih maščob, izboljšajo zdravje kosti ter zmanjšajo tveganje za osteoporozo in zlome.

PREBERI ŠE
Ko zdrave navade to niso več: kdaj si z njimi v resnici škodite

Špinača

Vsa zelena listnata zelenjava je koristna za naše zdravje in bistvena za imunski sistem in zdravo telo – krepi krvni in dihalni sistem. Špinača ima precej blažji okus kot ostala tovrstna zelenjava, kar je po godu tistim, ki nimajo radi izrazitega okusa zelenjave. Špinača je bogata s karotenoidi (ti imajo protivnetne učinke), beta-karotenom (ta ščiti kožo), luteinom in zeaksantinom (antioksidanta, bistvena za zdravje oči), ki varujeta oči pred modro svetlobo, ki jo oddajajo naprave, kot so pametni telefoni in tablice. Študije so pokazale, da lahko špinača raku prepreči, da se ta razvije in razširi, raziskava med starostniki pa, da so pri tistih, ki so na dan zaužili porcijo špinače ali druge zelene listnate zelenjave, zabeležili manjši upad kognitivnih sposobnosti – te so bile na ravni 11 let mlajših oseb – kot pri tistih, ki niso uživali tovrstne zelenjave.

PREBERI ŠE
Kako se znebiti maščobe?

Oreščki

Če dnevno uživate oreščke, ki vsebujejo za telo koristne maščobe in visoko stopnjo antioksidantov, bo to izboljšalo vaše spolno življenje. To je pokazala španska študija, saj so tisti, ki so uživali oreščke, poročali o kvalitetnejšem orgazmu in večji spolni sli kot tisti, ki na jedilniku niso imeli oreščkov. Lupinasti plodovi pozitivno vplivajo tako na večje število moških spolnih celic kot tudi na njihovo zdravje, obliko in hitrost. Prav tako izboljšajo kakovost sperme, kar vodi v boljšo plodnost.

Avokado

Čeprav vsebuje veliko maščob in kalorij, avokado velja za enega najbolj zdravih sadežev in pomaga tudi pri vzdrževanju zdrave telesne teže. Sodeč po raziskavi, so v 11-letnem obdobju uživalci avokada manj pridobili na telesni teži kot tisti, ki avokada niso redno uživali. Zaradi zdravih maščob in vlaknin je avokado zelo nasiten, obroki, bogati z avokadom, pa zmanjšajo naš apetit tudi več ur po obroku in pomagajo uravnavati inzulin in raven sladkorja v krvi.

PREBERI ŠE
Vojna proti soli – miti in resnice o domnevni sovražnici našega zdravja

Jajca

Jajca vsebujejo antioksidante, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek raka in srčnih obolenj, saj beljakovine v jajcih delujejo kot nekatera zdravila proti visokemu pritisku. Študija je pokazala, da aminokislina tirozin v jajcih izboljša reflekse. Poleg tega jajca krepijo moške nohte in lase, pomlajujejo kožo ter povečujejo količino spermijev. Pomagajo tudi ohranjati vid.

Grški jogurt

Dolgoletna študija je pokazala, da imajo tisti, ki redno uživajo grški jogurt, 16-odstotno manjše tveganje za visok krvni tlak v primerjavi s tistimi, ki so jogurt uživali manj kot enkrat mesečno. Temu je treba dodati, da so tisti, ki so imeli na svojem jedilniku jogurt, na splošno bolj zdravo jedli, kljub temu pa je grški jogurt, ki je bogat s kalcijem, beljakovinami – ima jih pribl. dvakrat več kot drugi jogurti – in probiotiki ter vsebuje manj sladkorja kot navadni jogurti, koristen za zdravje, saj med drugim pomaga pri želodčnih težavah, kot so diareja, razdražljivo črevesje in prebavne motnje.

PREBERI ŠE
To so znaki, da vam primanjkuje magnezija