Moskisvet.com
Alkohol

Zdravje

50 odtenkov rumene: kaj barva urina pove o našem zdravju?

M.S.
16. 12. 2021 05.00
0

Barva urina nam o našem zdravju izda veliko, če seveda veste, kaj gledate. Večina ve, da nam barva seča pove, ali smo dovolj hidrirani, kar je posebej pomemben podatek v poletnih mesecih. Bolj ko je urin rumen, bolj ste dehidrirani. A urin je lahko tudi drugih barv, ne le rumene, razkrije lahko notranje poškodbe, vnetje sečil, motnje v delovanju ledvic in druge težave, pri ženskah pa tudi nosečnost. Lastnosti urina že dolgo služijo za prepoznavanje zgodnjih bolezenskih stanj in so pomembna diagnostika pri odkrivanju sprememb v telesu, ki so navzven nevidne.

Urin nudi številne podatke o našem zdravju, ki pa jih mnogi žal spregledajo ali ignorirajo. Seč obsega široko paleto barvnih odtenkov – od svetlo do temno rumene in drugih barv. Za značilno barvo seča, ki je mešanica vode, sečnine, kreatinina, kalijevih in kloridnih ionov ter drugih snovi, poskrbi amorfni pigment urokrom. Zdrav seč je praviloma svetlo rumene barve (bledo rumene), krivec za to pa je odpadnik bilirubin, razpadni produkt hema, posebne molekule v obliki obroča, ki nastane, ko odmrejo rdeča krvna telesca in razpade hemoglobin. Ta odtenek rumene je znak dobrega zdravja in zadostne oskrbe s tekočino, poleg tega kaže na pravilno delovanje ledvic in sečil.

Alkohol
Alkohol FOTO: Dreamstime
Nega las za moške: kdaj, kako in kako pogosto bi si morali umivati lase?
Preberi še
Nega las za moške: kdaj, kako in kako pogosto bi si morali umivati lase?

Pogosto se barva urina spremeni zaradi hrane, ki smo jo zaužili, lahko pa je urin pokazatelj, da se v telesu dogajajo spremembe, ki kličejo po obisku zdravnika. Če gre za temno rumeni odtenek urina (lahko je tudi oranžen), je to znak, da spijete kozarec ali dva vode, saj je ta barva običajno posledica dehidracije (koncentracija soli je tedaj večja od običajne), ki lahko vodi do resnih zapletov, kot so izčrpanost, mišični krči in (poleti) vročinski udar. Več ko boste zaužili vode, svetlejši bo urin. Pa veste, koliko vode morate spiti dnevno? Vsak posameznik bi moral vsak dan spiti najmanj 1,2 litra vode, če se potimo ali nam je vroče, pa še več. Več o pomenu vode si lahko preberete TU. Za dehidracij so najbolj dovzetni posamezniki, ki imajo sladkorno bolezen, bruhajo, imajo drisko in tisti, ki so bili dolgo časa neposredno izpostavljeni soncu.

Urin zdravje
Urin zdravje FOTO: Profimedia
Vlaga in plesen v stanovanju – zakaj nastane in kako odpravimo to nevarnost za naše zdravje?
Preberi še
Vlaga in plesen v stanovanju – zakaj nastane in kako odpravimo to nevarnost za naše zdravje?

Potreba po uriniranju oz. mokrenju se v človeku pojavi, ko se v sečnem mehurju nabere približno 200 militrov seča. Marsikdo med uriniranjem ni pretirano pozoren na barvo urina, ki je precej zanesljiv pokazatelj presnovnih procesov in kislo-bazičnega, elektrolitskega ter vodnega ravnovesja v telesu. Urin zato sodi med najbolj pomembne biološke snovi za odkrivanje motenj delovanja sečil in ledvic ter drugih organov. Če med izločanjem začutimo zbadanje ali bolečino, moramo preveriti, kaj izločamo, saj če so nekje v telesu težave, se to gotovo izrazi v izločkih.

Rak prostate, najbolj smrtonosen rak med Slovenci
Preberi še
Rak prostate, najbolj smrtonosen rak med Slovenci

Temno rumeni odtenek urina nujno ne pomeni dehidracije, pač pa uporabo prehranskih dopolnil (kot je npr. B12), medtem ko je brezbarvni urin posledica prekomernega uživanja alkoholnih pijač in tekočine nasploh, kar lahko povzroči neravnovesje elektrolitov v telesu. Če temen urin spremlja močan vonj, to nakazuje težave s trebušno slinavko, a poleg barve morajo na to opozarjati tudi drugi simptomi, kot so rumena barva kože, srbečica, bolečine in neješčost.

Urin
Urin FOTO: Dreamstime

Zmotno je prepričanje, da lahko v urinu prepoznamo prisotnost ledvičnih kamnov. Zato pa lahko kaže urin prisotnost bakterij. Če je urin rdeč ali vleče na roza barvo, je to lahko posledica uživanja rdeče pese, rabarbare, korenja in robidnic. Naravna barvila le-teh se izločajo v urin, ko so ledvice že opravile svojo nalogo. Urin se že kmalu obarva nazaj na svojo prvotno barvo. Če so prisotne kapljice krvi, to lahko kaže na resnejše bolezensko stanje, zato v tem primeru čimprej obiščite zdravnika. Če rdeč urin povzroča kri v urinu, to kaže na raka prostate ali raka na mehurju, na bolezen ledvic ali težave s prostato, lahko pa je posledica okužbe mehurja, sečovoda in sečnice ali naporne telesne aktivnosti. Krvi v urinu strokovno pravimo hematurija.

Fitnes nasveti za začetnike: kako začeti in na kaj je treba biti pozoren?
Preberi še
Fitnes nasveti za začetnike: kako začeti in na kaj je treba biti pozoren?

Oranžni odtenek urina lahko prav tako pripišete hrani oz. uživanju prehranskih dopolnil iz skupine B, zdravil in hrane z veliko količino beta karotena (korenček, blitva, ohrovt ipd.). Lahko je tudi posledica težav z jetri ali žolčnih kanalov. Urin se lahko obarva tudi modro oz. zeleno, kar je posledica uživanja belušev in hrane, ki vsebuje zelenkasto naravno barvilo. Skrb je odveč, če to stanje ni dolgotrajno. Če je urin rjav ali črnkast, je to bodisi zaradi resne dehidracije bodisi nakazuje resno bolezensko stanje – hepatitis, blokado žolčnih vodov, tumor, melanom, hemolitično anemijo ali cirozo.

Vzroki za plešavost in kako lahko preprečimo izgubo las
Preberi še
Vzroki za plešavost in kako lahko preprečimo izgubo las

Kaj pa vonj urina? Če ima urin čuden vonj, to ni nič nenavadnega. To je popolnoma normalno, saj je čuden vonj v bistvu dober znak. Več o vonju urina si sicer lahko preberete TU.

Preverite stanje svojega srca s 30-sekundno metodo, ki vam lahko reši življenje
Preberi še
Preverite stanje svojega srca s 30-sekundno metodo, ki vam lahko reši življenje

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479