Moskisvet.com
5 stvari za zdravje

Zdravje

5 stvari, ki jih za svoje zdravje lahko storite že danes

A.P.
12. 04. 2019 14.50
0

Pri današnjem tempu življenja je težko skrbeti še za dobro psihofizično kondicijo. Toda naše razpoloženje je močno odvisno od tega, kako skrbimo za svoje telo, to pa zaobjema precej več kot le uživanje zdrave oz. uravnotežene prehrane. Za vas smo pripravili seznam petih stvari, ki jih za svoje zdravje lahko storite že danes.

Gotovo tudi vas občasdno prešine spoznanje, da premalo storite za svoje zdravje in da si ne vzamete časa za gibanje, pripravo zdravega obroka in ne hodite redno na zdravniške preglede. Pogosto je priročen izgovor pomanjkanje časa. Tu so služba, otroci, kje je še čas za hobije, ...

Zaradi tega se ne bi smeli tuširati vsak dan, ampak ...
Preberi še
Zaradi tega se ne bi smeli tuširati vsak dan, ampak ...

Premislite o naslednjih petih korakih, ki vam lahko že danes pomagajo do boljšega počutja in posledično zdravja, četudi nimate časa in volje, da spremenite življenjski slog, prehranske navade in ritem.

Za zdravje včasih ni treba stroriti dosti oz. precej manj, kot morda mislite.
Za zdravje včasih ni treba stroriti dosti oz. precej manj, kot morda mislite. FOTO: Shutterstock

Ne le, da to pogosto vzame preveč časa, razne diete so lahko preklemano drage, prav tako se ne želite odpovedati hobijem. Ravno zato ambiciozne cilje pogosto doleti neslavna usoda in obupavamo sami nad seboj. Toda tako kot v marsičem, so tudi ko gre za zdravje, pomembni detajli, malenkosti, ki pa lahko naredijo velikansko razliko. Če želite izgubiti odvečno težo, znižati krvni tlak in dvigniti razpoloženje, obstaja precej načinov, ki ne terjajo visokega vložka, a bogato povrnejo in imajo izjemno pozitivne učinke na telo in duha.

Tu je 5 stvari, ki jih za svoje zdravje lahko storite že danes.

Privoščite si več spanca
Obstaja nešteto razlogov zakaj je spancu pametno odmeriti dovolj časa. Pomanjkanje spanje namreč močno vpliva na stanje telesa in duha. 7 do 8 ur spanca, kolikor ga priporočajo strokovnjaki, prinaša dobro mentalno zdravje, regeneracijo in čiščenje telesa, obnavljanje celic, ki ob pomanjkanju spanja ne morejo rasti (rastni hormon se izloča prav ponoči), dober spomin (v možganih se ponoči tvori holesterol, ki omogoča povezavo med živčnimi celicami, prenašanjem informacij in pomnjenjem), in uravnavanje hormona leptin, ki skrbi za regulacijo sitosti in s pomanjkanjem spanca upada, posledično pa se razpase hormon grelin, hormon lakote, kar lahko vodi v debelost. Če premalo spite se možnost možganske kapi poveča za kar 4-krat, prav tako je telo bolj dovzetno za nastanek raka na prostati, danki in debelem črevesju.

Tudi sami tik preden zatisnete oči, preverite svoj telefon? Morda je prav to krivo za slab spanec.
Tudi sami tik preden zatisnete oči, preverite svoj telefon? Morda je prav to krivo za slab spanec. FOTO: Shutterstock

Če se želite odvaditi slabih spalnih navad, določite skrajni čas, ko odidete v posteljo in se te ure držite kot pijanec plota. Prav tako do naslednjega jutra odložite pametni telefona in se odmaknite od elektronskih naprav vsaj 30, idealno pa 60 minut preden smuknete pod odejo. S tem dajate možganom možnost, da se začno počasi umirjati. Naslednji argument v prid temu, da telefona ne uporabljate tik pred spanjem je študija, ki je pokazala, da to lahko povzroči nespečnost. Vzrok za to je predvsem modra svetloba, ki jo oddajajo pametni telefoni in druge digitalne naprave. Ta možganom namreč sporoča, da še ni čas za spanje in telo zato proizvodnjo hormona melatonina, ki povzroča zaspanost in uravnava cikel spanja in budnosti, odloži na kasneje. Č v enačbo vključite še sproščujočo prho, je to optimalen ritual pred spanjem.

Pijte več vode
To slišimo na vsakem koraku, ampak samo zato, ker je resnično pomembno. Kaj je ''dovolj'' je verjetno več kot mislite. Strokovnjaki svetujejo, da dnevno zaužijemo vsaj 8-10 kozarcev vode oz. do 1,5 litra. To velja za običajne dni, če smo fizično aktivni oz. je resnično vroče in vlažno, pa je potrebno vnos temu primerno povečati. Seveda je težko spiti toliko vode naenkrat, zato obstajajo številne mobilne aplikacije, ki se bodo spomnile namesto vas, da je čas za požirek ali dva.

Pijete dovolj vode?
Pijete dovolj vode? FOTO: Shutterstock

Prav tako se navadite, da po jutranjem umivanju zob (ali pred tem) spijete vsaj dva decilitra tople vode na prazen želodec, saj je to zelo koristno za prebavni sistem in pospešeno izločanje toksinov iz telesa, ki v končni fazi vplivajo na imunski sistem.

Manjše spremembe v prehrani
Dandanes smo bombardirani z informacijami kaj je dobro in kaj ne. Človek se zlahka zmede v poplavi oglasnih sporočil in raziskav in človek več ne ve, komu zaupati. Se prehranjujete precej nezdravo?

''Malo blitve in korenčka, kos prelepega mesa, jabolko in zrela breskev, ...''
''Malo blitve in korenčka, kos prelepega mesa, jabolko in zrela breskev, ...'' FOTO: Shutterstock

Popolna sprememba diete je običajno prevelik zalogaj in zato ne zdržimo več kot nekaj tednov ali meseceh, ko se vrnemo v ustaljene prehranjevalne tirnice. Toda obstaja precej bolj preprosta rešitev od popolnega zasuka in sicer k prehrani dodajte sadje ali zelenjavo ter spodaj našteto in telo vam bo hvaležno.

- zelena zelenjava ( npr. blitva, špinača in brokoli) je bogata z vitamini in minerali,

- mastni toda zdravi ribi kot sta losos in tuna, sta bogati z omega 3 maščobnimi kislinami,

- piščančje in puranje meso prinaša puste beljakovine, topi maščobne blazinice in vpliva na rast mišic in obnovo celic,

- polnovredne sestavine iz celih žit kot sta polnozrnati kruh in testenine, ugodno vplivajo na zmeren dvig glukoze v krvi in energije ter poskrbijo za zdravo črevesno floro.

Tobačne cigarete zamenjajte za manj škodljive elektronske
Seveda je najboljša rešitev, da se kajenju v celoti odpoveste. Toda to je lažje reči, kot storiti. Navada je pač železna srajca. Zato pa je toliko lažje preklopiti s tobačnih cigaret na elektronske (pogovorno vejpe).

Vejapnje - najboljša izmed slabih rešitev.
Vejapnje - najboljša izmed slabih rešitev. FOTO: Shutterstock

Na podlagi dosedanjih ugotovitev, so e-cigarete kar 95 % bolj varne od klasičnih cigaret. Kadilci, ki preidejo s kajenja tobačnih cigaret na uporabo e-cigaret tako bistveno zmanjšajo tveganja za svoje zdravje. Dejstvo namreč je, da tekočina v e-cigaretah vsebuje bistveno manj toksičnih in škodljivih snovi kot tobak in njegove primesi, saj pri uparjanju tekočine ne nastaja toliko nevarnih kemikalij.

''Zamaskirana'' vadba
Za obsežnejšo vadbo nam prepogosto zmanjka časa. Toda za bolj aktivno življenje, ki s seboj prinaša boljše počutje, se nam sploh ni potrebno fizično udejstvovati, kajti v tem primeru ne gre za klasične vaje, kot so na primer počepi, sklece, vaje za trebuh, ipd.  Te vaje so skrite v dnevnih rutinah! In sicer namesto dvigala izberete stopnice, namesto najbližjega parkirišča nekoliko bolj oddaljenega, izstopite iz avtobusa/vlaka postajo prej, se med odmorom za kosilo za kratko sprehodite in se namesto v lokalu s prijatelji dobite na bowlingu, biljardu, igri badmintona, ...

Stopnice - brezplačna vadba mimogrede.
Stopnice - brezplačna vadba mimogrede. FOTO: Shutterstock

Vidite, skrb za zdravje včasih ne terja veliko- ne časa, ne denarja in ne truda. Obstajajo številne zelo elegantne rešitve, za katere ni izgovora, da niso izvedljive.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414