Moskisvet.com
Tek

Zdravje

Aktivnosti, ki zmanjšajo tveganje za več vrst raka

M.S.
22. 08. 2023 05.00
0

Dolgoletna študija je pokazala zmanjšanje tveganja za kar 10 vrst raka.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

V dolgoletni študiji, objavljeni v publikaciji British Journal of Sport Medicine, so švedski strokovnjaki povprečno 33 let spremljali milijon moških.

Test dolgoživosti: lahko 10 sekund stojite na eni nogi?
Preberi še
Test dolgoživosti: lahko 10 sekund stojite na eni nogi?

Kot so ugotovili, tek, plavanje in kolesarjenje zmanjšajo tveganje za 10 vrst raka. Moški, ki so v dobri kardiorespiratorni kondiciji (CRF) – ta pomeni sposobnost srca in pljuč, da med aktivnostjo zagotavljata mišicam dovolj kisika; nizek CRF običajno najdemo pri posameznikih s slabim fizičnim zdravjem – bodo manj verjetneje zboleli za rakom glave, vratu, želodca, jeter, ledvic, pljuč, trebušne slinavke, črevesja, požiralnika in danke. Visok CRF omogoča izvajanje aktivnosti, kot so tek, kolesarjenje in plavanje dlje časa.

Kolesarjenje prinaša številne koristi za naše zdravje.
Kolesarjenje prinaša številne koristi za naše zdravje. FOTO: Benjamin Becker
Moški s takimi nosovi so bolj nagnjeni k varanju
Preberi še
Moški s takimi nosovi so bolj nagnjeni k varanju

V študiji so opazovali švedske moške, ki so služili v vojski med letoma 1968 in 2005. Na začetku služenja so moški prestali številne teste, osebje pa jim je med drugim izmerilo telesno višino, telesno težo, pritisk, mišično moč in CRF. V času študije je za rakom zbolelo 84 tisoč moških. Moški z visokim CRF so imeli v primerjavi s tistimi, ki so imeli nizek CRF, 19 odstotkov manjše tveganje za raka na vratu in glavi, 39 odstotkov manjša je bila verjetnost, da zbolijo za rakom na požiralniku, 21 odstotkov manjša, da zbolijo za rakom na trebuhu, 40 odstotkov manjša, da dobijo raka na pljučih, 18, da dobijo raka na črevesju, in pet odstotkov manjša verjetnost, da zbolijo za rakom na danki. Prav tako je obstajala kar 42 odstotkov manjša verjetnost, da zbolijo za pljučnim rakom, 20 odstotkov manjša, da zbolijo za rakom na ledvicah in 12 odstotkov za rakom trebušne slinavke.

Nakup električnega kolesa ali Vse kar moratev vedeti o e-kolesih
Preberi še
Nakup električnega kolesa ali Vse kar moratev vedeti o e-kolesih

''Te rezultate bi lahko uporabili pristojni in s primernimi politikami poskrbeli za boljšo kardiorespiratorno kondicijo,'' so prepričani avtorji študije, ki je istočasno pokazala večje tveganje za raka prostate (sedem odstotkov) in 31 odstotkov večje tveganje za kožnega raka.

Te napake najpogosteje delajo tekači začetniki
Preberi še
Te napake najpogosteje delajo tekači začetniki

Pridružite se nam na najbolj pričakovanem tekaškem dogodku v Sloveniji: Ljubljanskem maratonu!

Tek na 10 kilometrov je idealna priložnost za vse tekače, tako za začetnike kot tudi izkušene, da preizkusite svoje zmogljivosti in premagate osebne mejnike.

Ne glede na vašo raven pripravljenosti, je ta razdalja dovolj zahtevna, da vas spodbudi k še boljšim dosežkom, a ne tako zahtevna, da je ne bi z malo priprav zmogli.

Ne zamudite torej priložnosti in se 22. 10. 2023 pomerite s tekači z vseh koncev sveta ter občutite edinstveno energijo tega množičnega tekaškega dogodka. Prijave so odprte, zato si zagotovite svoje mesto na štartni črti.

Ne odlašajte, temveč se prijavite še danes! Skupaj bomo ustvarili nepozaben dan teka, smeha in navdušenja. Vidimo se na startu!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376